Električna energija

Kosovo* mora da plati odštetu američkoj firmi zbog odustajanja od termoelektrane Kosova e Re

kosova e re contourglobal odsteta pristina

Priština (foto: Leonhard Niederwimmer from Pixabay)

Objavljeno

10.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo ekonomije Kosova* je saopštilo da je obavešteno o odluci Međunarodnog arbitražnog suda (eng. International Court of Arbitration – ICA) kojom se Kosovo* obavezuje da kompaniji ContourGlobal isplati unapred određen iznos na ime naknade troškova u vezi sa projektom termoelektrane Kosova e Re.

Kosova e Re je jedan od poslednjih projekata za proizvodnju električne energije korišćenjem uglja koji je pokrenut na Zapadnom Balkanu, ali je i zaustavljen 2020. godine. Reč je planiranom kapacitetu od 450 MW i investiciji procenjenoj na oko 1,3 milijarde dolara. Slična sudbina, prema informacijama od juče, mogla bi da zadesi i projekat Tuzla 7 u BiH.

Međunarodni arbitražni sud je, kako je saopštilo Ministarstvo ekonomije, naveo da projekat Kosova e Re i ugovori između američke kompanije ContourGlobal i Kosova* nikada nisu bili u korist Kosova*.

Ugovorom je bilo predviđeno da odšteta za ContourGlobal bude 20 miliona evra, a za Kosovo* osam miliona evra

Iznos, kako se dodaje, koji je određen kao odšteta koju bi trebalo da plati Kosovo* unapred je određen ugovorom potpisanim 2017. godine.

Koliko je ugovor bio neravnopravan govori podatak da je obeštećenje za kompaniju ContourGlobal bilo oko 20 miliona evra, a za Kosovo* osam miliona evra, istaklo je Ministarstvo ekonomije.

Da podsetimo, američka kompanija je u martu 2020. saopštila da napušta projekat termoelektrane na Kosovu*, i kao razlog navela „političku situaciju“. Naime, tada je na vlast došla nova vlada Aljbina Kurtija, dok je ugovor o gradnji potpisan sa vladom Ramuša Haradinaja.

Realizacija projekta bi Kosovo* koštala višestruko više od nepovoljne presude Suda

Sada  je Ministarstvo ekonomije navelo da je odluka kompanije da se povuče iz projekta bila srećna za Kosovo*, s obzirom na visoku cenu energije po ugovoru i sadašnjim ciljevima da se proizvodi čista energija za građane i industriju.

Realizacija projekta bi Kosovo* koštala višestruko više od nepovoljne presude Suda, poručilo je Ministarstvo.

Kosovo* će, kako se dodaje, razmotriti mogućnost korišćenja drugih pravnih lekova koji su joj na raspolaganju, uključujući tužbu za poništenje arbitražne odluke nadležnom sudu u Londonu.

Inače, projekat Kosova e Re imao je dosta problema i pre zaustavljanja u martu 2020. Svetska banka je odustala od namere da ga finansira, a Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je spor zbog državne pomoći za projekat.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

10. oktobar 2023. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

10. oktobar 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

10. oktobar 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

10. oktobar 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika