OIE

Kompletirana najveća solarna elektrana na Balkanu

Apriltsi Kompletirana-najveca-solarna-elektrana-Balkanu

Foto: Sarvajanik Puralekh / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/legalcode.en

Objavljeno

06.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Izgradnja solarne elektrane Apriltsi je završena, a preostali segmenti bi na mrežu trebalo da dođu do jula. To postrojenje u južnoj Bugarskoj, najveće na Balkanu i u Istočnoj Evropi, čine bifacijalni paneli sa trakerima, instalirani na 2,2 metra visokim nosačima.

Jedan fotonaponski sistem u blizini Plovdiva vidljiv je na satelitskim snimcima, piše Capital.bg i napominje da je u sklopu projekta Apriltsi ugrađeno 834.000 solarnih panela. Maksimalni kapacitet iliti pik tog postrojenja u opštini Pazardžik u južnoj Bugarskoj iznosi 400 megavata. Ima dve transformatorske stanice od po 150 megavata. One električnu energiju predaju u prenosnu, visokonaponsku mrežu kojom upravlja Operator elektroenergetskog sistema – ESO.

Kompanija Real States, koju kontroliše investitorka Ginka Vrbakova, izgradila je solarnu elektranu Apriltsi za dve godine. Lokacija se prostire na više od osam stotina hektara.

Na mreži je 251 megavat, a preostali delovi se testiraju. Njihovo puštanje u rad je zakazano do jula. Kompanija još bar godinu ili dve ne planira da priključi baterije, saznali su novinari pomenutog portala.

Apriltsi su najveća solarna elektrana u Istočnoj Evropi kao i na Balkanu. U celokupnom regionu kojeg Balkan Green Energy News prati, veće je samo postrojenje Konya Karapınar kompanije Kalyon Energy. Nalazi se u centralnoj Anadoliji, u maloazijskom delu Turske.

Moguće poljoprivredne aktivnosti pod fotonaponskim panelima, između redova

Real States nije otkrio vrednost investicije ali, kako stoji u članku, po tržišnim cenama ne bi mogao da košta manje od 200 miliona dolara. Velik deo finansiranja je iz bankarskih kredita.

Paneli su instalirani na nosačima visine 2,2 metra, što omogućava korišćenje zemljišta u poljoprivredne svrhe. Ta koncepcija se naziva agrosolar – na engleskom agrisolar ili još agrivoltaics i agri PV.

Po softverskoj računici iz podataka koje prikupljaju meteorološke stanice na licu mesta, pametni trakeri pomeraju module u odnosu na položaj Sunca tako da optimizuju proizvodnju.

Druga osnovna funkcija trakera je da pri naletima jakog vetra postave solarne ploče u najbezbedniji horizontalan položaj, da bi se izbegla šteta.

Paneli u kompleksu Apriltsi imaju efikasnost od 25,5 odsto

Kineska firma Anhui Huasun Energy isporučila je HJT panele N-tipa, koji su bifacijalni odnosno dvostrani; Iskorišćavaju dnevnu svetlost sa obe strane. U izveštaju je navedeno da im efikasnost iznosi 25,5 odsto.

Paneli se okreću od istoka ka zapadu, umesto da su upereni ka jugu, pa je proizvodnja struje ujutru i poslepodne veća nego u podne, piše navedena medijska kuća. Stoga je solarna elektrana manje izložena dnevnim pikovima proizvodnje, kada su na tržištu cene niske, a često i negativne.

Razmak između nizova je 12 metara, pa ne bacaju senku jedni na druge. Inače, u projektu je sa svojim rešenjima učestvovao i Hitachi Energy.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

6. jun 2024. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

6. jun 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

6. jun 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

6. jun 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta