Životna sredina

Komitet Bernske konvencije zatražio od Severne Makedonije da zabrani gradnju MHE u zaštićenim područjima

np mavrovo mhe ribnicka bernska konvencija

Foto: Eko-svest

Objavljeno

26.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Stalni komitet Bernske konvencije zatražio je od Vlade Severne Makedonije da ukine koncesiju za malu hidroelektranu Ribnička u nacionalnom parku Mavrovo, kao i da trajno zabrani gradnju hidroelektrana i drugih infrastrukturnih projekata u zaštićenim područjima, saopštio je Centar za istraživanje životne sredine i informisanje Eko-svest iz Severne Makedonije.

Eko-svest je pre deset godina uložila žalbu zbog gradnje hidroelektrana u nacionalnom parku Mavrovo nakon čega je Stalni komitet Bernske konvencije, koji radi pri Savetu Evrope, otvorio međunarodni predmet „Razvoj hidroenergetskih projekata na teritoriji nacionalnog parka Mavrovo“.

Slučaj je otvoren skoro deset godina jer država slabo napreduje u poštovanju usvojenih preporuka, podsetila je Eko-svest.

Ukinete su koncesije za MHE Žirovnica 5 i 6, ali su odobrene druge

Stalni komitet je na poslednjoj odluci konstatovao da su Vlada i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja napravili napredak u obezbeđivanju budžeta za pokretanje procesa ponovnog proglašenja nacionalnog parka Mavrovo. Ukinute su, kako se navodi, koncesije za Žirovnicu 5 i 6 u NP Mavrovo, ali su odobrene druge koncesije za male hidroelektrane (MHE).

Komitet je zato podsetio da je neophodno ukidanje svih hidroelektrana u zaštićenim područjima i zatražio od državnih organa da povuku više poteza.

Od Vlade se traži da ispuni konkretne zahteve

Prvi je ukidanje MHE Ribnička, zatim raskidanje svih koncesije za MHE u NP Šar planina, kao i ubrzanje ponovnog proglašenja NP Mavrovo uz adekvatne javne konsultacije u svim fazama procesa.

Od Vlade se traži i da ubrza donošenje nacrta zakona o vodama i zakona o zaštiti prirode kako bi se zabranile hidroelektrana i drugi infrastrukturni projekti u zaštićenim područjima, ali i da obezbedi redovnu koordinaciju i konsultacije između državnih organa i organizacija civilnog društva.

Pomoć da se lakše ispune ciljevi iz Zelene agende za Zapadni Balkan

Ana Čolović Lešoska, izvršna direktorka Eko-svesti, izjavila je da je vreme da Vlada pokaže volju da integriše preporuke Komiteta Bernske konvencije u svoje politike, zakone i praksu.

„Najvažnije u ovom trenutku je momentalni raskid koncesije za MHE Ribnička kako bi se park trajno oslobodio neodržive prakse i konačno ponovno proglašenje NP Mavrovo. Osim toga, moramo da obezbedimo zaštitu naših prirodnih resursa donošenjem novog zakona o prirodi koji će garantovati zabranu štetnih infrastrukturnih projekata u najosetljivijim ekološkim područjima u zemlji“, poručila je ona.

Preporuke Bernske konvencije, kako je navela Eko-svest, mogu pomoći Severnoj Makedoniji da lakše ispuni ciljeve za očuvanje biodiverziteta i ekosistema postavljene u Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao i Globalnom okviru za biodiverzitet Konvencije o biodiverzitetu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

26. decembar 2023. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

26. decembar 2023. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

26. decembar 2023. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

26. decembar 2023. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu