Životna sredina

Komitet Bernske konvencije zatražio od Severne Makedonije da zabrani gradnju MHE u zaštićenim područjima

np mavrovo mhe ribnicka bernska konvencija

Foto: Eko-svest

Objavljeno

26.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.12.2023.

Komentari

0

Podeli

Stalni komitet Bernske konvencije zatražio je od Vlade Severne Makedonije da ukine koncesiju za malu hidroelektranu Ribnička u nacionalnom parku Mavrovo, kao i da trajno zabrani gradnju hidroelektrana i drugih infrastrukturnih projekata u zaštićenim područjima, saopštio je Centar za istraživanje životne sredine i informisanje Eko-svest iz Severne Makedonije.

Eko-svest je pre deset godina uložila žalbu zbog gradnje hidroelektrana u nacionalnom parku Mavrovo nakon čega je Stalni komitet Bernske konvencije, koji radi pri Savetu Evrope, otvorio međunarodni predmet „Razvoj hidroenergetskih projekata na teritoriji nacionalnog parka Mavrovo“.

Slučaj je otvoren skoro deset godina jer država slabo napreduje u poštovanju usvojenih preporuka, podsetila je Eko-svest.

Ukinete su koncesije za MHE Žirovnica 5 i 6, ali su odobrene druge

Stalni komitet je na poslednjoj odluci konstatovao da su Vlada i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja napravili napredak u obezbeđivanju budžeta za pokretanje procesa ponovnog proglašenja nacionalnog parka Mavrovo. Ukinute su, kako se navodi, koncesije za Žirovnicu 5 i 6 u NP Mavrovo, ali su odobrene druge koncesije za male hidroelektrane (MHE).

Komitet je zato podsetio da je neophodno ukidanje svih hidroelektrana u zaštićenim područjima i zatražio od državnih organa da povuku više poteza.

Od Vlade se traži da ispuni konkretne zahteve

Prvi je ukidanje MHE Ribnička, zatim raskidanje svih koncesije za MHE u NP Šar planina, kao i ubrzanje ponovnog proglašenja NP Mavrovo uz adekvatne javne konsultacije u svim fazama procesa.

Od Vlade se traži i da ubrza donošenje nacrta zakona o vodama i zakona o zaštiti prirode kako bi se zabranile hidroelektrana i drugi infrastrukturni projekti u zaštićenim područjima, ali i da obezbedi redovnu koordinaciju i konsultacije između državnih organa i organizacija civilnog društva.

Pomoć da se lakše ispune ciljevi iz Zelene agende za Zapadni Balkan

Ana Čolović Lešoska, izvršna direktorka Eko-svesti, izjavila je da je vreme da Vlada pokaže volju da integriše preporuke Komiteta Bernske konvencije u svoje politike, zakone i praksu.

„Najvažnije u ovom trenutku je momentalni raskid koncesije za MHE Ribnička kako bi se park trajno oslobodio neodržive prakse i konačno ponovno proglašenje NP Mavrovo. Osim toga, moramo da obezbedimo zaštitu naših prirodnih resursa donošenjem novog zakona o prirodi koji će garantovati zabranu štetnih infrastrukturnih projekata u najosetljivijim ekološkim područjima u zemlji“, poručila je ona.

Preporuke Bernske konvencije, kako je navela Eko-svest, mogu pomoći Severnoj Makedoniji da lakše ispuni ciljeve za očuvanje biodiverziteta i ekosistema postavljene u Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao i Globalnom okviru za biodiverzitet Konvencije o biodiverzitetu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

26. decembar 2023. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

26. decembar 2023. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine

Ecocourt business 3×3 – Prijavite se za ekološki turnir u basketu

Ecocourt Business 3×3 – prijavite se za ekološki turnir u basketu

26. decembar 2023. - Edukort poziva sve kompanije da se prijave za učešće na ekološkom turniru u basketu, koji će se održati 18. maja na Adi Ciganliji

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. decembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji