OIE

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Foto: EWEA / https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/

Objavljeno

05.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom moru. Dva vetroparka, severno i južno od Olanda, imaće kapacitet od osam gigavata. Kada budu završeni, ovo će biti najveći svetski projekat vetra na moru.

Švedska kompanija za razvoj obnovljivih izvora energije OX2 zajedno sa Alandsbanken Fondbolag razvija dva projekta vetroelektrana na moru, južno i severno od arhipelaga Oland u Baltiku, kapaciteta pet i tri gigavata.

Projekti pod nazivom Noatun Syd i Noatun North se vode preko dva zajednička preduzeća u kojima je OX2 razvija projekat, dok će Alandsbanken Fondbolag biti dugoročni akcionar preko svojih investicionih fondova.

U septembru je potpisan obavezujući sporazum između strana i započeo je rad na analizi i proceni uticaja na životnu sredinu. Vlada autonomne regije Oland je nedavno izdala dozvolu za priremu projekta, saopštila je OX2.

Ova kompanija je uključila ove projekte u svoj razvojni portfolio. Udeo OX2 u ova dva projekta je procenjen na oko pet gigavata.

Pored priobalnih vetroelektrana u pomorskoj zoni Olanda, projekti vetrolektrana Noatun uključuju i mrežna rešenja za distribuciju električne energije do Olanda, Švedske, Finske i Estonije.

Partneri planiraju da investitorima i javnosti ponude mogućnost da ulažu u projekat preko fondova

Partneri su potpisali Memorandum o razumevanju i planiraju da investitorima i javnosti ponude mogućnost da ulažu u projekat preko fondova. Opcija će biti dostupna kada se obezbede sve dozvole.

Najveće vetroelektrane na moru

Dva partnera su prošle godine u novembru potpisali pismo o namerama u vezi sa razvojem energije vetra na moru južno od Olanda, a saradnja je proširena u maju ove godine i za drugi projekat, severno od arhipelaga.

Noatun Nord će imati 360 turbina, dok će ukupni kapacitet iznositi 5 gigavata. Kada bude završena, ova vetroelektrana će proizvoditi oko 20 teravat-sati godišnje, što odgovara godišnjoj potrošnji oko 4 miliona domaćinstava.

Krajem prošle godine dve kompanije dogovorile da budu partneri u velikom projektu energije vetra na moru južno od Olanda – Noatun Syd. Projekat južno od arhipelaga imaće 250 turbina, ukupnog kapaciteta tri gigavata.

Kada budu završena ova dva projekta, Naotun Nord i Naotun Sud biće najveće priobalne vetroelektrane na svetu.

Trenutno je najveći vetropark na moru Hornsea 2 koji ima kapacitet od 1,3 gigavata. Projekat je razvio danski Ørsted, a pušten je u rad 31. avgusta. Ova vetroelektrana ima 165 vetroturbina, nalazi se u Severnom moru na oko 90 kilometara od obala Velike Britanije, a predviđeno je da snabdeva električnom energijom oko 1,4 miliona domaćinstava.

Portfolio OX2

Kompanija OX2 sa sedištem u Stokholmu, posluje u jedanaest evropskih država: Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Estoniji, Litvaniji, Poljskoj, Francuskoj, Španiji, Italiji, Rumuniji i Grčkoj.

Na kraju drugog kvartala ove godine, razvojni portfolio kompanije OX2 iznosio je 23.864 megavata.

Kompanija je takođe aktivna u razvoju projekata zasnovanih na drugim tehnologijama obnovljive energije, kao što su vodonik i skladištenje energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

5. oktobar 2022. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

5. oktobar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

5. oktobar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

5. oktobar 2022. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva