Klimatske promene

Klimatska uzbuna na dvanaestom festivalu „Green Fest“

Foto: Green Fest

Objavljeno

05.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Dvanaesti Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ održava se od 08. do 15. novembra, u onlajn izdanju, pod sloganom “Klimatska uzbuna”.

I ove godine, svi sadržaji će biti besplatni, a sve informacije dostupne su na vebsajtu festivala i FB stranici GreenFest. Svi koji su zainteresovani za životnu sredinu, ekologiju, klimatske promene, održivi razvoj i srodne teme, moći će da pogledaju ukupno 7 dugometražnih i 34 filma srednjeg i kratkog metra, 5 panel diskusija i jednu virtuelnu izložbu.

Na repertoaru i nagrađivani filmovi o klimatskim promenama

Filmovi kratkog i srednjeg metra svojim kvalitetom sve više pariraju visokobudžetnim filmovima. Gotovo 95% ovog programa su filmovi iz 2020. i 2021. godine i raspoređeni su u tri kategorije – kratki metar, srednji metar i animirani film.

Festival se ove godine održava pod sloganom „Klimatska uzbuna“, a na repertoaru je višestruko nagrađivani film „Jednom kada saznaš“ o klimatskim promenama i smanjenju resursa, kao i mnoga druga kvalitetna ostvarenja.

Autori filmova bavili su se vrednosti koje se gube u savremenom društvu, kao što su važnost prijateljstva, ekologija, vrednovanje tradicije, minimalizam i druge važne premise za postizanje jednostavnijeg života ispunjenog pravim vrednostima. Ne izostaje ni priča o nadi, promišlanju o mogućnosti da ljudska civilizacija može da smanji globalno zagrevanje i kroz taj proces unapredi živote svih živih bića

Film „Ustajemo“, na primer, prikazuje nove modele uspeha i napretka koji nam mogu pomoći na putu da čovečanstvo napokon počne da gradi budućnost kakvu svi zaslužujemo.

Obrazovni program festivala donosi razgovore sa stručnjacima

Serija razgovora, pod nazivom „Akcija za klimu ODMAH“, počinje 08. novembra u 19 časova, prvim od ukupno pet panela čiji je naziv  „Klimatska akcija i COP26“.  Klimatske promene postaju sve ozbiljnije pa su logično i ključna tema ovogodišnjeg festivala. Sve panel diskusije će biti emitovane uživo na facebook stranici festivala.

S obzirom na sve veće interesovanje građana za mogućnosti korišćenja solarne energije, očekuje se veoma korisna diskusija  na panelu  “Kako građani postaju proizvođači električne energije?” (09.11, u 19 časova) kojem će svoja iskustva podeliti Ana Džokić iz Energetske zadruge „Elektropionir“, njen kolega Đorđe Samardžija i drugi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa nije spremna na klimatske ekstreme sa kojima se suočava

Evropa nije spremna na klimatske ekstreme sa kojima se suočava

5. novembar 2021. - Evropska agencija za zaštitu životne sredine objavila je prvu studiju o proceni klimatskih rizika u Evropi, identifikujući 36 rizika

dekarbonizacija-industrije

Nemačka industrija će dobiti milijarde evra subvencija za dekarbonizaciju

5. novembar 2021. - Ugovori o razlici za emisije CO2 treba da pomognu kompanijama da ostanu konkurentne dok prelaze na skuplje proizvodne procese

Medeja Loncar ekosistem egosistem

Medeja Lončar (Siemens Srbija): Planeta traži ekosistem, a ne egosistem

5. novembar 2021. - Znanje i nove tehnologije su ključni za izazove s kojima se planeta suočava, poručila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar

Emisije iz sektora energetike 2023 oborile rekord

Emisije iz sektora energetike 2023. oborile rekord

5. novembar 2021. - Suše su prošle godine ograničile rad hidroelektrana, pa su emisije u sektoru energetike treći put zaredom oborile rekord, objavila je IEA