OIE

Kinezi zainteresovani da grade vetropark u Novoj Crnji

Kinezi zainteresovani da grade vetropark u Novoj Crnji

Photo: Pixabay

Objavljeno

22.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Nova Crnja pregovara sa kineskim investitorima o gradnji vetroelektrane snage 60 MW, izajvio je predsednik Opštine Pera Milankov.

On je istakao da Opština ima 1.000 hektara za gradnju solarnih i elektrana na vetar i biogas.

“Po tome je naša opština jedinstvena u Srbiji. I ne samo to, već imamo i svu potrebnu plansku dokumentaciju za tu površinu”, rekao je Milankov za portal Zrenjaninski.

On je naveo da je opština sprovela dvogodišnje istraživanje o potencijalu energije vetra i potvrđeno je da postoje najbolji uslovi u Srbiji za iskorišćavanje ove vrste energije.

“Već se pregovara sa potencijalnim kineskim investitorima i oni su raspoloženi da grade vetropark kapaciteta 60 megavata. Ali, bitno je da je plan o alternativnim načinima dobijanja električne energije već počeo da se ostvaruje. Imamo prvog investitora, koji gradi elektranu na biogas, kapaciteta jedan megavat”, kaže Milankov.

Investitor ove elektrane je kupio tri hektara od Opštine.

Srbija ima obavezu da poveća udeo obnovljivih izvora energije na 27 odsto finalne potrošnje do 2020. Udeo je sada na oko 23 odsto. U toku su projekti za gradnju 500 MW zelene energije.

Pre mesec dana Vetroelektrane Balkana d.o.o. obezbedile su kredit od 215 miliona evra za vetropark Čibuk, 1 snage 158,4, koji će najvećim delom biti izgrađen u Opštini Kovin.

Izraelska kompanija Enlight Renewable Energies izgradiće jedan od najvećih vetroparkova snage 104,5 MW u Kovačici. Projekat je vredan 189 miliona evra i trebalo bi da bude u funkciji krajem 2018. godine.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

22. novembar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

22. novembar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

22. novembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

22. novembar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.