Mobilnost

Kineski Minth planira gradnju fabrike komponenti za električna vozila u Srbiji

minth srbija memorandum elektricna vozila vlada

Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Objavljeno

05.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Srbija i kineska kompanija Minth Holdings Limited potpisaće memorandum o razumevanju koji se odnosi na investicije u pogone za automobilsku industriju, električna vozila, opremu za solarne elektrane.

Vlada Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited, u cilju uspostavljanja novog proizvodnog pogona u Srbiji.

Ovaj investicioni projekat obuhvata uspostavljanje novih pogona različitih namena: za automobilsku industriju i industrije povezane sa njom, za proizvodnju vozila i bicikala na električni pogon, za proizvodnju fotonaponskih delova i građevinskih materijala, kao i u cilju formiranja lanca dobavljača u određenim delatnostima, na lokaciji u Inđiji, saopštila je Vlada Srbije.

Investicije su procenjene na 870 miliona evra

Planirano je, kako  se navodi, da u toku desetogodišnjeg perioda investicije dostignu 870 miliona evra i da zaposlenje dobije 2.220 radnika.

Mint Automotive Europe već ima pogone u Šapcu i Loznici za proizvodnju delova za automobile. U Šapcu gradi još jedan koji bi trebalo da proizvodi delove za električne automobile, a nedavno je dobila državne subvencije od 23,5 miliona evra za širenje proizvodnje u Loznici.

Kineska firma je u postupku dobijanja kredita od 200 miliona evra od Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za investicije vredne 598 miliona evra u širenje proizvodnje u Srbiji i Poljskoj, koje se pre svega odnose na kućišta za baterije za električna vozila.

Iako se u saopštenju Vlade Srbije navode pogoni za proizvodnja električnih vozila, na sajtu kompanije Minth Group piše da su globalni proizvođač delova za automobile. Imaju više od 22.000 zaposlenih u 77 fabrika i kancelarija u 14 država na tri kontinenta. Sarađuju sa 70 brendova automobila.

Minth se, kako se ističe, uključio u elektrifikaciju auto-industrije, pa je trenutno najveći svetski dobavljač kućišta za baterije i komponenti za karoserije električnih vozila.

Partner kompanije InoBat, čiji je akcionar Rio Tinto

Inače, kineska firma je partner slovačkog startapa InoBat, koji je septembra 2023. godine odabrao Ćupriju kao lokaciju za svoju gigafabriku za proizvodnju i reciklažu baterija.

Jedan od investitora u InoBat je i Rio Tinto, koji je razvijao projekat Jadar za dobijanje litijuma u Srbiji. Posle masovnih protesta  i protivljenja stručne javnosti, Vlada Srbije je odlučila da ovaj projekat obustavi, ali poslednjih meseci sve su češće najave nadležnih da bi projekat trebalo da se nastavi. Rio Tinto  je nedavno objavio i preliminarne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta.

Prilikom saopštavanja informacije o fabrici u Ćupriji Tara Lindstet, članica Odbora direktora i direktorka za razvoj firm InoBat, izjavila je da su ranije ove godine potpisali memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom Minth Group o saradnji u celom lancu snabdevanja baterijama u Evropi, počevši od Srbije.

Džimi Vong, generalni direktor za Evropu u kompaniji Minth Group, izjavio je da kompanija raspolaže sa osam poslovnih lokacija u toj balkanskoj zemlji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

5. jul 2024. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

5. jul 2024. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku

minth srbija memorandum elektricna vozila vlada

Kineski Minth planira gradnju fabrike komponenti za električna vozila u Srbiji

5. jul 2024. - Vlada Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited

rimac vern elektricni robotaksi

Rimac predstavio autonomni električni robotaksi Vern

5. jul 2024. - Mate Rimac predstavio je Vern, autonomni električni robotaksi, koji je ime dobio po francuskom piscu Žilu Vernu