Električna energija

Kineske kompanije srušile tri svetska rekorda novim modelima vetroturbina

Kineske kompanije srusile tri svetska rekorda novim modelima vetroturbina 26 magavata

Foto: Dongfang Electric

Objavljeno

15.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Dongfang je proizveo daleko najjaču vetroturbinu za postavljanje na vodi na svetu, kapaciteta 26 megavata. CRRC, još jedna kineska kompanija, napravila je u svojoj fabrici mašinu od 20 megavata koja će biti instalirana na plutajućoj platformi, što takođe do sada nije viđeno. Sany Group je treći u istih nedelju dana postigao svetski rekord, sa novom turbinom od 15 megavata za vetroparkove na kopnu.

Jedan podvig je iznenadio industriju i na neslućeni nivo na svetskom planu pojačao nadmetanje na tržištu vetroturbina na vodi ukopanih u dno. Dongfang Electric Corp. (DEC) je saopštio da je napravio mašinu od vrtoglavih 26 megavata kapaciteta. Ta kompanija ju je prikazala u svom pogonu u Fućingu u pokrajini Fuđen na istoku Kine.

Pre samo četiri meseca, isti proizvođač turbina je objavio da je postigao svetski rekord, sa mašinom od 18 megavata, takođe za postavljanje na moru. Instalirao ju je u Guangdungu radi testiranja.

Već u avgustu, prestigao ga je takmac Mingyang, poznat i kao Ming Yang, svojom turbinom od 20 megavata u Hajnanu. Ta kompanija radi na projektu turbine od 22 megavata, ali Dongfang ju je upravo nadmašio. Štaviše, nema nijednog proizvođača na globalnoj sceni koji uopšte planira da dostigne 26 megavata.

Dongfangova gigantska vetroturbina može da izdrži supertajfun

Dongfang je naveo da je njegova nova turbina projektovana za vetar brzine osam metara u sekundi i više te da može da izdrži čak i takozvani supertajfun. Kada je prosek deset metara u sekundi, očekivana proizvodnja ove jedne sprave iznosi stotinu gigavat-sati godišnje. Time može da zadovolji potrebe 55.000 kineskih domaćinstava za strujom.

Sistem se sastoji od preko 30.000 delova, otkrio je Dongfang. Istakao je da je momenat sile 67 odsto jači nego kod turbine od 18 megavata, kao i da su vibracije 36,8 procenata slabije, a porast temperature 5,9 odsto niži.

Kućište će biti na 185 metara visine. Sa prečnikom rotora od 310 metara, elise zahvataju nešto više od 7,5 hektara, što je 10,5 fudbalskih terena.

Mingyang će u Italiji proizvoditi mašine od 18 megavata, opremiti plutajući vetropark

Mingyang se priprema da svoje mašine od 18 megavata postavlja i na plutajuće platforme. Prošle nedelje je u Italiji postigao sporazum s kompanijom Renexia o izradi studije za njen projekat Med Wind. To postrojenje u vodama kod Sicilije bi činilo 190 mašina MySE 18-292. Neposredno pre toga, ovaj kineski proizvođač je sa italijanskom vladom potpisao memorandum o razumevanju o planovima za fabriku u kojoj bi proizvodio vetroturbine te snage.

Inače, Siemens Gamesa radi na ofšor modelu od 21 megavata. Osim toga, objavio je da će isporučiti turbine od 15 megavata za plutajuću vetroelektranu Bandibuli, što znači svitac, kod obala Južne Koreje.

Proizvođač vozova napravio rekordno veliku plutajuću turbinu

Ipak, CRRC Corp., kojemu je osnovna delatnost proizvodnja šinskih vozila i najveći je u svetu u tom sektoru, ostavio je sve rivale u prašini – izbacio je plutajuću vetroturbinu od 20 megavata. Prva je sa fabričke trake sišla u Jangčengu u oblasti Đangsu u istočnoj Kini.

Prečnik iznosi 260 metara, što znači da je zahvaćena površina od sedam fudbalskih terena. Ovaj sistem će proizvoditi i do 62 gigavat-sata godišnje. Kako prenose mediji, posle testiranja će biti prevezen na svoju lokaciju na dubokom moru.

U Kini je postignut i treći svetski rekord, a reč je o vetroturbini za elektrane na kopnu. Sany Group je prošle nedelje saopštio da je instalirao mašinu od 15 megavata u Tungjuu u pokrajini Đilin, koja se graniči sa Rusijom i Severnom Korejom.

Prečnik rotora SI-270150 je 270 metara, a elise su dugačke 131 metar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kineske kompanije srusile tri svetska rekorda novim modelima vetroturbina 26 magavata

Kineske kompanije srušile tri svetska rekorda novim modelima vetroturbina

15. oktobar 2024. - Dongfang je na tržište izbacio vetroturbinu od 26 megavata, najjaču na svetu, za postrojenja na moru. Kineske firme su oborile rekorde u još dva segmenta.

grejanje najjeftinije zima drvo struja srbija

Grejanje u Srbiji najjeftinije na drva, najskuplje na struju

15. oktobar 2024. - Drvo bi trebalo da obezbedi najjeftinije grejanje u sezoni 2024/2025, pokazala je analiza Agencije za energetiku Republike Srbije

baterije rast evropa nemacka rumunija belgija

Baterije osvajaju Evropu: Nemačka, Belgija i Rumunija instaliraju baterijske sisteme snage 11,5 GWh

15. oktobar 2024. - Kapaciteti baterija poslednjih godina doživljavaju neverovatan rast, pa su godišnje instalacije za samo četiri godine uvećane više od 12 puta

Ugovori o otkupu električne energije postaju popularni na Balkanu – evo koje su opcije za investitore

Ugovori o otkupu električne energije postaju popularni na Balkanu – evo koje su opcije za investitore

15. oktobar 2024. - PPA za zelenu energiju je relativno nov pojam u najvećem delu Jugoistočne Evrope, a korporativni i drugi privatni sporazumi te vrste se tek pomaljaju