OIE

Kineska hibridna elektrana kombinuje vetar, solar sa uzgojem ribe

hibridni projekat obnovljive energije koji kombinuje energiju vetra, solarnu energiju i akvakulturu

Foto: Shanghai Electric

Objavljeno

06.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U Kini je završena prva hibridna elektrana na svetu koja kombinuje plutajuće vetroturbine, solarne elektrane i akvakulturu. Projekat su razvili Longyuan Power Group Shanghai Electric Wind Power Group, ćerka firma kompanije Shanghai Electric.

Sistem je izgrađen u Južnom kineskom moru u okviru Nacionalne zone za demonstracione projekte uzgoja morskih organizama. Nalazi se kod ostrva Nanri na teritoriji grada Putjen u pokrajini Fuđen na jugoistoku Kine.

Sistem čine trostrane polupotopne platforme sa vetroturbinama marke Shanghai Electric od po četiri megavata i lagani i fleksibilni fotonaponski moduli, u zoni gde je more duboko 35 metara. Šestougaoni prostor u središnjem delu platforme može da se koristi za uzgoj ribe.

Ova hibridna elektrana imože da proizvede do 96 megavat-sati električne energije dnevno

Kada elektrana počne s radom, moći će da proizvede do 96 megavat-sati električne energije dnevno. Ta količina može da podmiri dnevne potrebe 42.500 ljudi u Kini za strujom.

Kineska kompanija Mingyang Smart Energy najavila je sličan projekat

Kineski proizvođač vetroturbina Mingyang Smart Energy ima sličan projekat, kojeg namerava da završi pre kraja godine. Naime, objavio je da je projektovao plutajuću vetroturbinu u čijoj platformi će biti kavez za uzgoj ribe. Ovaj sistem treba da bude uveden u okviru vetroparka Mingyang Qingzhou 4 na Južnom kineskom moru.

U svakom kavezu od po 5.000 kubnih metara vode moći će da se uzgaja i do 150.000 riba, procenio je Mingyang. Sistem će imati funkcije daljinskog upravljanja kao što su automatsko hranjenje, praćenje, otkrivanje i sakupljanje ribe, navela je kompanija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

6. novembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

6. novembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

6. novembar 2023. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

6. novembar 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.