OIE

Kineska hibridna elektrana kombinuje vetar, solar sa uzgojem ribe

hibridni projekat obnovljive energije koji kombinuje energiju vetra, solarnu energiju i akvakulturu

Foto: Shanghai Electric

Objavljeno

06.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

U Kini je završena prva hibridna elektrana na svetu koja kombinuje plutajuće vetroturbine, solarne elektrane i akvakulturu. Projekat su razvili Longyuan Power Group Shanghai Electric Wind Power Group, ćerka firma kompanije Shanghai Electric.

Sistem je izgrađen u Južnom kineskom moru u okviru Nacionalne zone za demonstracione projekte uzgoja morskih organizama. Nalazi se kod ostrva Nanri na teritoriji grada Putjen u pokrajini Fuđen na jugoistoku Kine.

Sistem čine trostrane polupotopne platforme sa vetroturbinama marke Shanghai Electric od po četiri megavata i lagani i fleksibilni fotonaponski moduli, u zoni gde je more duboko 35 metara. Šestougaoni prostor u središnjem delu platforme može da se koristi za uzgoj ribe.

Ova hibridna elektrana imože da proizvede do 96 megavat-sati električne energije dnevno

Kada elektrana počne s radom, moći će da proizvede do 96 megavat-sati električne energije dnevno. Ta količina može da podmiri dnevne potrebe 42.500 ljudi u Kini za strujom.

Kineska kompanija Mingyang Smart Energy najavila je sličan projekat

Kineski proizvođač vetroturbina Mingyang Smart Energy ima sličan projekat, kojeg namerava da završi pre kraja godine. Naime, objavio je da je projektovao plutajuću vetroturbinu u čijoj platformi će biti kavez za uzgoj ribe. Ovaj sistem treba da bude uveden u okviru vetroparka Mingyang Qingzhou 4 na Južnom kineskom moru.

U svakom kavezu od po 5.000 kubnih metara vode moći će da se uzgaja i do 150.000 riba, procenio je Mingyang. Sistem će imati funkcije daljinskog upravljanja kao što su automatsko hranjenje, praćenje, otkrivanje i sakupljanje ribe, navela je kompanija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

6. novembar 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

6. novembar 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

6. novembar 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

6. novembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov