OIE

Kineski naučnici proizveli vodonik od morske vode bez desalinizacije

Tim kineskih istraživača razvio tehnologiju koja pretvara morsku vodu u vodonik

Foto: Dongfang Electric Corporation

Objavljeno

08.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Grupa kineskih naučnika uspela je da pretvori slanu vodu u vodonik bez desalinizacije, što bi moglo znatno da unapredi efikasnost u tom sektoru. Da stvar bude zanimljivija, čitav proces je izveden na plutajućoj morskoj platformi uz pomoć energije vetra.

Raniji pokušaji pravljena vodonika od morske vode zahtevali su njenu prethodnu desalinizaciju. Slana voda je vrlo veliki izazov. Puna je mikroorganizama i čestica koji slabe efikasnost elektrolize i skraćuju životni vek opreme.

Tim naučnika na čelu sa doktorom Sje Hepingom sa Univerziteta u Šendženu i državna kompanija Dongfang Electric Corp. zaslužni su za ovo otkriće. Oni su na moru postavili plutajuću elektroliznu platformu od 63 kvadratna metra koja proizvodi vodonik koristeći energiju vetra.

Pogon je nazvan Dongfu 1. Usidren je u vodama jugoistočne Kine kod obale provincije Fuđen. Može da izdrži visoke talase i jake nalete vetra. Kombinacijom plutajuće vetroelektrane i elektrolizera istraživači su stvorili ekološki prihvatljivo postrojenje u kojem se vodonik proizvodi bez zagađenja.

Prošle godine su Sje i njegov tim objavili naučni članak o procesu, a posle nekoliko meseci i realizovali. U maju je uspešno okončan prvi desetodnevni ciklus, otvarajući perspektivu za proizvodnju vodonika na moru uz napajanje obnovljivom energijom, prenela je državna agencija Xinhua. Projekat je primer primene akademskih dostignuća u industrijalizaciji.

Plutajuća elektrolizna platforma je alternativa ustaljenim rešenjima

Dongfang Electric je obezbedio stabilno snabdevanje električnom energijom iz vetroelektrane na moru tokom testiranja. Pokrenuta turbinom od 10 megavata i opremljena sistemom za skladištenje energije od 28 kilovata, plutajuća elektrolizna platforma je održavala Faradejevu efikasnost proizvodnje vodonika na skoro 100 odsto, rekli su istraživači.

Naučnici su objasnili da sistem ima stopu odbacivanja jona odnosno čistoće zelenog vodonika od preko 99,99 odsto, što je gotovo identično kao u laboratorijskim uslovima.

Bez potrebe za desalinizacijom, platforma nudi isplativu alternativu preovlađujućim metodama industrijske proizvodnje vodonika. Košta samo 11,2 juana odnosno 1,57 dolara po kilogramu. Trenutni  troškovi proizvodnje vodonika iz prirodnog gasa se kreću od 2,81 do 3,37 dolara po kilogramu.

Sje je rekao da će njegov tim nastojati da unapredi svoj postupak. „Uspešno smo integrisali obnovljivu energiju na moru i postigli elektrolizu morske vode bez desalinizacije u okeanu. Naš tim planira da razvije efikasniji sistem za proizvodnju vodonika koji može da izdrži različite smetnje i dovede do njegove industrijalizacije sa globalnim kompanijama“, rekao je

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. jun 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. jun 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

8. jun 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

8. jun 2023. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine