OIE

Kina pustila u rad najveću solarnu elektranu na svetu

kina najveca solarna elektrana

Elektrana je instalirana nedaleko od grada Urumči (foto: Rinat Keldibekov from Pixabay)

Objavljeno

05.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kina je priključila na prenosnu mrežu solarnu elektranu snage 5.000 MW, što je trenutno najveća elektrana za korišćenje sunčeve energije na planeti.

Fotonaponska elektrana se prostire na 200.000 hektara u pustinjskom regionu severozapadne provincije Sinđijang, nedaleko od glavnog grada te oblasti, Urumčija, preneli su svetski mediji.

Očekivana godišnja proizvodnja postrojenja je više od 6.000 GWh. Ta količina struje bila bi dovoljna da se snabdeju cele države, kao što su Luksemburg ili Papua Nova Gvineja.

Elektranu je izgradila kompanija Power Construction Corporation of China (PowerChina).

Dva najveća operativna solarna postrojenja, kako prenosi Reuters, su takođe locirana u Kini, i oba imaju snagu od oko 3 GW.

Prva je Ningxia Tenggeli kompanije Longyuan Power Group,a druga Golmud Wutumeiren solarni park koju je izgradila firma China Lüfa Qinghai New Energy.

Retko naseljen Sinđijang, bogat solarnim i vetroenergetskim resursima, postao je središte za masivne projekte. Struja proizvedena u ovim elektranama šalje se u daleko udaljene istočne kineske obale.

Kina ojačava lidersku solarnu poziciju u svetu

Novim rekordom Kina samo nastavlja da učvrćuje svoju poziciju u sekotr solarne energije.

Izveštaj Renewables 2023, koji je pripremila Međunarodna agencija za energetiku (IEA), pokazao je da je rast solara u Kini bio 116 odsto.

Solarne fotonaponske elektrane činile su tri četvrtine povećanja obnovljivih kapaciteta širom sveta, dok je Kina 2023. godine instalirala isto solarnih panela kao ceo svet u 2022.

IEA je saopštila da je 2023. bila 22. godina za redom u kojoj je postavljen rekord u rastu novih kapaciteta za zelenu energiju. Rekordan rast zabeležile su Evropa, Sjedinjene Države i Brazil, ali je Kina, kako se dodaje, bila neverovatna.

Inače, Kina je zacrtala da do 2060. godine postane klimatski neutralna odnosno da nacionalne neto emisije budu nula. Prognoze govore da će do 2050. godine petostruko uvećati svoje kapacitete za korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjiti udeo u globalnim emisijama CO2 sa 33 na 22 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

5. jun 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

5. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

5. jun 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

5. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra