OIE

Kanton 10 dodelio koncesije za dve solarne elektrane snage skoro 200 MW

tomislavgrad solar insolar miroslav jaglica Nataniel Holbrohr elektron holding

Miroslav Jaglica i Notanijel Holbrur (foto: Vlada Hercegbosanske županije)

Objavljeno

05.04.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.04.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o davanju koncesija za dve solarne elektrane ukupne snage skoro 200 MW.

Na teritoriji Hercegbosanske županije ili Kantona 10 instalirana je prva vetroelektrana u Bosni i Hercegovini – Mesihovina, a još nekoliko projekata je u razvoju. Ipak, solarne elektrane su sve zastupljenije u poslednje vreme.

Tako je Vlada Hercegbosanske županije raspisala dva javna poziva za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, a sada je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama.

Firmi Earth Finance dodeljena je koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Orlovac ukupne instalirane snage 92,5 MW, u cilju korišćenja solarnog potencijala za proizvodnju električne energije na lokalitetu Orlovac u opštini Tomislavgrad.

Ugovor je potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred firme Earth Finance Mirko Medenica iz grupacije Woodburn Capital Partners, saopštila je Vlada.

Kao vlasnici firme u registru BiH navedeni su češka firma Woodburn Invest i dva fizička lica Dražen Vučemil i Željko Dilber.

tomislavgrad solar earth finance Woodburn miroslav jaglica mirko medenica
Miroslav Jaglica (drugi sleva) i Mirko Medenica

Drugu koncesiju dobila je firma Insolar za postrojenje SE Seline snage 100 MW na istoimenoj lokaciji u opštini Tomislavgrad. Ugovor su potpisali ministar Miroslav Jaglica i Notanijel Holbrur (Nataniel Halbrohr) u ime firme Insolar, saopštila je Vlada. Vlasnik firme, kako piše u registru BiH, je mađarska kompanija Electron Holding.

Jednokratna koncesiona naknada za firmu Earth Finance iznosi 20.176 KM, dok će se godišnja koncesiona naknada obračunavati u iznosu 1,8 odsto od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

Firma Insolar platiće jednokratnu naknadu od 23.273 KM, dok će se godišnja naknada obračunavati u iznosu dva odsto od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

5. april 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

5. april 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

5. april 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

5. april 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže