Električna energija

Kako su operatori prenosnih sistema BiH, Hrvatske i Srbije ujedinili evropsku sinhronu zonu posle raspada na dva dela?

Nacionalni dispečerski centar u Srbiji (slika: Elektromreža Srbije)

Objavljeno

03.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Operatori prenosnih sistema Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Rumunije obavili su spajanje sinhrone zone Kontinentalna Evrope posle njenog raspada na dva dela 8. januara, navodi se u najnovijem izveštaju Evropske mreže operatora prenosnih sistema (ENTSO-E).

Sinhrona zona Kontinentalna Evropa, koja povezuje najveći deo Evropske unije, region Zapadnog Balkana i Švajcarsku, raspala se 8. januara i bila je podeljena na dva dela od 14:05 do 15:08 CET zbog čega je došlo do smanjenja frekvencije na severoistočnom području i povećanja frekvencije na jugoistočnom području, kao i do prekida napajanja kupaca iz kapaciteta snage 233 MW.

Sličan incident desio se još samo jednom, i to 2006. godine, a ovaj put uzrok je bio kvar u hrvatskoj trafostanici Ernestinovo. Proces resinhronizacije ili povezivanja dva dela evroske sinhrone zone obavili su Hrvatski operator prenosnog sistema (HOPS), Elektromreža Srbije (EMS), Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOS BiH) i rumunska Transelectrica.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021
Linija po kojoj se podelila sinhrona zona Kontinentalna Evropa

Crveni telefoni počinju da zvone…

U 14:05, 8. januara iznenadni raspad sinhrone zone na dva dela prouzrokovao je velika odstupanja frekvence u dva nepovezana ostrva ove zone.

Samo tri minuta kasnije srpski operator prenosnog sistema EMS pozvao je hrvatskog. S obe strane žice čula se ista konstatacija: sistem se raspao na dva dela. Nakon analize podataka, dispečeri ove dve kompanije pretpostavili su da su tačke razdvajanja u mrežama HOPS-a, EMS-a, Transelectrice i NOS BiH, navodi se u izveštaju ENTSO-E.

Na slici ispod označena su kontrolna područja sa povećanom frekvencijom. Može se videti da operatori HOPS, Transelectrica, NOS BIH, EMS, ESO (Bugarska), MEPSO (Severna Makedonija), OST (Albanija) i IPTO (Grčka) predstavljaju jednu celinu ili tačnije ostrvo.

hops ems hos bih rekonekcija evropska sinhrona zona

Ubrzo je održan i telefonski sastanak svih operatora kako bi se utvrdilo stanje svakog od ovih prenosnih sistema. Najpogođeniji operatori EMS, HOPS, NOS BiH i Transelectrica razmenili su informacije o aktiviranim elementima u svojim mrežama kako bi utvrdili liniju po kojoj su se razdvojila dva dela evropske sinhrone zone.

EMS koordinira regulaciju frekvencije

Rumunski operator Transelectrica nije mogao da obavi ulogu lidera resinhronizacije jer je imao velikih problema i u prenosnoj i u distributivnoj mreži zbog toga što je morao da upravlja mrežom u dve razdvojene oblasti.

Shodno tome, regulacija frekvencije je izvršena pod koordinacijom EMS-a u saradnji sa svim ostalim operatorima u jugoistočnom području.

EMS se ubrzo dogovorio sa operatorima ESO, IPTO, HOPS, NOS BiH i Transelectrica da smanje proizvodnju u svojim elektranama, a onda je zatražio od bugarskog operatora ESO da pozove turskog TEIAS i zatraži da takođe smanji proizvodnju, što je ova kompanija i učinila.

Hrvatska vodi resinhronizaciju

Aktivnosti koje su omogućile ponovnu sinhronizaciju mogu se grupisati u pripremne radnje i samu sinhronizaciju.

Tokom pripremnih radnji, EMS, HOPS i NOS BiH saglasili su se da formiraju tri snažne tačke rekonekcije, koje bi mogli da koriste i za samu resinhronizaciju.

EMS, HOPS i NOS BiH formirali su tri snažne tačke za rekonekciju

Proces ponovne sinhronizacije započeo je HOPS, koji je vodio ovaj proces, navodi se u izveštaju.

Da bi resinhronizacija bila uspešna, EMS i HOPS su držali otvorenu telefonsku liniju tokom resinhronizacije u prve tri tačke. Zatim su usledila povezivanja i na ostalim isključenim dalekovodima.

Izveštaj ENTSO-E će poslužiti kao osnova za dalju istragu od strane stručnog odbora koji će pripremiti konačni izveštaj u skladu sa ICS metodologijom koja je raspad evropske sinhrone zone označila kao incident druge kategorije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

3. mart 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. mart 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

3. mart 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

3. mart 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije