Životna sredina

Jul bez plastike: koje zemlje bacaju najviše plastičnog otpada u okeane?

jul-bez-plastike-okean-otpad

Slika: Pixabay/tkremmel

Objavljeno

14.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Petnaest zemalja koje proizvode najviše plastičnog otpada na svetu odgovorne su za godišnju količinu plastike u okeanima čija težina je jednaka težini 2.403 plava kita. Sjedinjene Američke Države su najveći generator plastičnog otpada, ali je Indija ta koja baca najveće količine plastike u okean, pokazuje istraživanje britanske kompanije Raja, koja proizvodi ambalažu.

U SAD se proizvede 42 miliona tona plastičnog otpada godišnje, dok Indija u okean ispusti 126.500 tona, navodi se u izveštaju objavljenom povodom ovogodišnje kampanje Jul bez plastike.

Kampanja Jul bez plastike je pokrenuta u Australiji 2011. godine, ali je u međuvremenu poprimila globalne razmere. Milioni ljudi učestvuju svake godine, a mnogi su posvećeni smanjenju zagađenja plastičnim otpadom, i to ne samo tokom meseca jula.

Indija, Kina i Indonezija su tri najveća zagađivača okeana plastikom

Što se tiče plastičnog otpada koji završava u okeanima, Kina je drugi najveći zagađivač i odgovorna je za 70.700 tona plastike godišnje. Treće mesto zauzima Indonezija, koja svake godine u okean baci 56.300 tona plastičnog otpada, što je jednako težini skoro 18% svetske populacije kljunastih delfina.

Četvrti po redu je Brazil, sa skoro 38.000 tona plastičnog otpada bačenog u okean, a ta količina odgovara težini 278 plavih kitova. Ostale zemlje među prvih 10 na listi su Tajland, Meksiko, Egipat, SAD, Japan i Velika Britanija.

Istraživanje ima za cilj da podstakne ljude da smanje potrošnju plastike

Istraživanje je sprovedeno sa ciljem da se skrene pažnja na važnost recikliranja plastičnih proizvoda i njihove zamene ekološki prihvatljivijim alternativama, kao i da se podigne svest o uticaju plastike na životnu sredinu, saopštila je kompanija Raja.

Kako smanjiti ličnu potrošnju plastike

Kompanija je ponudila i savete kako smanjiti potrošnju plastike u svakodnevnom životu, a neki od njih su zamena jednokratnih čaša za kafu i plastičnih flaša za vodu posudama koje se mogu koristiti više puta, korišćenje čvrstih sapuna umesto tečnih koji se pakuju u plastičnu ambalažu i priprema hrane kod kuće umesto kupovine obroka upakovanih u plastiku.

U Evropskoj uniji (EU), plastika za jednokratnu upotrebu, poput slamki, plastičnih čaša, pribora za jelo, kesa, balona i kutija za pakovanje hrane od ekspandiranog polistirena, čine 70% otpada u morima i na plažama. U nameri da se uvede zabrana ovakvih proizvoda, usvojena je Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu, a rok za njenu primenu u državama članicama bio je 3. jul ove godine. Međutim, svega nekoliko zemalja je do tog roka primenilo Direktivu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

14. jul 2021. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

14. jul 2021. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. jul 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

14. jul 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.