OIE

Javni poziv za koncesiju za solarnu elektranu od 25 MW u BiH

Javni poziv koncesiju solarnu elektranu Posusju BiH

Foto: Michael Schwarzenberger from Pixabay

Objavljeno

11.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.11.2021.

Komentari

0

Podeli

U Čitluku kod Posušja na zapadu Hercegovine u planu je izgradnja solarne elektrane od 25 megavata, a investicija je procenjena na 16,6 miliona evra.

Vlada Županije zapadnohercegovačke (Zapadnohercegovačkog kantona) raspisala je javni konkurs za dodelu tridesetogodišnje koncesije za izgradnju i korišćenje fotonaponske elektrane u Čitluku u opštini Posušje. Predviđena izlazna snaga je 25 megavata.

Površina na lokaciji Starka, udaljenoj 3,4 kilometra od Posušja, kod granice sa Hrvatskom, iznosi 28,4 hektara. Zemljište se vodi kao šuma šeste klase. Procenjena vrednost investicije je 32,5 miliona konvertibilnih maraka ili 16,6 miliona evra.

Kantonalna vlada je saopštila da je predviđeno priključivanje na prenosnu mrežu napona 110 kilovolti. Investitor je obavezan da reši imovinsko-pravne dozvole pre ulaska u posed i da pribavi dozvole.

Izabrana kompanija će na ime koncesije plaćati najmanje dva odsto godišnjeg bruto prihoda od električne energije

Ponuđači s ponudom treba da pošalju bankarsku garanciju istog iznosa i rokom važenja 60 dana. Jednokratna koncesiona naknada mora da iznosi najmanje jedan odsto procenjene vrednosti investicije, a izabrana kompanija će plaćati najmanje dva odsto godišnjeg bruto prihoda od električne energije.

Vlada je u septembru nagovestila da će koncesiju dodeliti privrednom društvu Astera iz Posušja, a Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovini (NOS BiH) ima njen projekat od 25 megavata na spisku podnetih zahteva za priključenje na mrežu.

Otvaranje ponuda je zakazano za 10. decembar u Posušju. Elektroprivreda HZ HB u istoj opštini namerava da podigne vetroelektranu Poklečani.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

McKinsey - za dekarbonizaciju ekonomije potrebno više od 9 biliona dolara

McKinsey: Za dekarbonizaciju ekonomije potrebno preko devet biliona dolara godišnje

27 јануара 2022 - Kako bi se dostigli ciljevi za 2050, neophodna su ulaganja na globalnom nivou od 9,2 biliona dolara godišnje, 3,5 biliona više od trenutnih

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Agora dekarbonizacija Zapadnom Balkanu prekogranicnog poreza CO2 EU

Agora: Brža dekarbonizacija na Zapadnom Balkanu bi ublažila teret prekograničnog poreza EU na CO2

25 јануара 2022 - Zemlje Zapadnog Balkana treba da ubrzaju integraciju svojih tržišta električne energije i da počnu da naplaćuju ispuštanje CO2, poručuje Agora Energiewende

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata