Otpad

Javni poziv za informativne aktivnosti u upravljanju otpadom u Hrvatskoj

Obezbedjeno 47,2 miliona kuna za informativne aktivnosti u upravljanju otpadom

Photo: MZOIE

Objavljeno

18.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatsko Ministarstvo okoliša i energetike objavilo je javni poziv za evropsko sufinansiranje sprovođenja edukativno-informativnog programa o održivom upravljanju otpadom. Za te aktivnosti obezbeđeno je 47,2 miliona kuna  (6,34 miliona evra) bespovratnih sredstava.

Na osnovu Zakona o održivom upravljanju otpadom, gradovi i opštine u Hrvatskoj su dužni da na svom području sprovode obrazovno-informativne aktivnosti, navodi se u pozivu Ministarstva.

U te aktivnosti, za koje se dodeljuju bespovratna sredstva, spadaju, između ostalog, leci, brošure, plakati koji informišu o sprečavanju nastanka otpada, odvojeno prikupljanje otpada, odgovorno postupanje s otpadom, kompostiranje, radijske i TV emisije, javne i edukativne tribune, radionice, prestave za škoslu I predškolsku decu, izrada aplikacijca za održivo upravljanje otpadmo za mobilne telefone, itd.

Sredstva su osigurana kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. Od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova projekta, udeo EU sufinansiranja je maksimalno 85 posto.

Visina iznosa koje jedinice lokalne samouprave mogu dobiti putem ovog poziva zavise od broja stanovnika. Kada je Zagreb u pitanju, najniži, odnosno najviši iznos bespovratnih sredstava koji može biti dodeljen je od 2.500.000 do 3.600.000 kuna (335.000 do 670.000 evra).

Projektni predlozi se mogu podnositi od 15 februara ove godine, a krajnji rok za dostavljanje je 1. februar 2019.godine, ili dok sredstva ne budu potrošena.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

18. januar 2018. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

18. januar 2018. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

18. januar 2018. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...

severna makedonija ebrd upravljanje otpadom nuredini kredit

Severna Makedonija obezbedila novac za prvo veliko ulaganje u sistem za upravljanje otpadom

18. januar 2018. - Projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj i donacijama drugih međunarodnih i vladinih institucija