Životna sredina

Iz budžeta Srbije opštinama i gradovima 3,4 miliona evra za borbu protiv zagađenja vazduha

ministarstvo konkursi zagadjenje vazduha 72 lokalne samouprave

Slika: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

24.03.2021.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

24.03.2021.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine izabralo je 72 lokalne samouprave kojima je dodelilo 400 miliona dinara (oko 3,4 miliona evra) za projekte koji bi trebalo da smanje zagađenje vazduha.

Lokalne samouprave imale su mogućnost da se prijave na konkursima za dodelu sredstava za smanjenje zagađenja iz domaćinstava, zatim za modernizaciju kotlarnica u javnim objektima, kao i za pošumljavanje.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je prvih 31 ugovora sa lokalnom samoupravom, na osnovu kojih će dobiti 130 miliona dinara za projekte pošumljavanja, kao i zamenu dotrajalih kotlarnica i ložišta u domaćinstvima kotlovima na ekološki prihvatljivije energente.

Ugovori su potpisani sa sledećim gradovima i opštinama: Opovo, Srbobran, Mali Iđoš, Irig, Kikinda, Kula, Kanjiža, Pančevo, Stara Pazova, Zrenjanin, Inđija, Apatin, Sombor, Temerin, Vršac, Plandište, Kraljevo, Priboj, Novi Pazar, Negotin, Šabac, Smederevo, Vrnjačka Banja, Bor, Čačak, Sokobanja, Arilje, Ćićevac, Stari Grad, Kruševac i Leskovac.

Prema konačnim rang listama, na konkursu za pošumljavanje dodeljeno je 100 miliona dinara za 38 lokalnih samouprava, isti iznos je je dobilo 10 lokalnih samouprava za za zamenu kotlarnica u domaćinstvima, a još 200 miliona dinara biće iskorišćeno za modernizaciju kotlarnica u javnim objektima u u 24 grada i opštine.

Sredstava na konkursu za modernizaciju kotlarnica u javnim objektima dodeljena su sledećim lokalnim samoupravama:

konkurs zagadjenje vazduha kotlarnice

Ukupno 100 miliona dinara za smanjenje zagađenja iz individualnih izvora, tačnije iz domaćinstava, dobilo je 10 opština i gradova:

Na spisku za dodelu 100 miliona dinara za pošumljavanje su:

konkurs zagadjenje vazduha posumljavanje

Komentara: (1)
Dejan Nikolić / 18.04.2021.

Da li mogu samostalno da konkurišu građani iz lokalnih samouprava koje se nisu prijavile za program ministarstva?!?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

24. mart 2021. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

24. mart 2021. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

24. mart 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

24. mart 2021. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave