Energetska kriza

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Foto: Niccolò Caranti / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

22.06.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani izjavio je da je predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku i dodao da bi to moglo da bude jedino održivo rešenje za krizu. Takođe je izrazio sumnju da je na berzi gasa TTF bilo manipulacija.

„Kompanije se zatvaraju, a porodice su u nevolji, i to ne zato što zaista nedostaje gasa, već zato što je neko ko sedi za tastaturom odlučio da podigne cenu, da ih natera da plaćaju više. Treba da postavimo ograničenje… Treba da izbegnemo scenario po kojem se neko jednog jutra probudi i odredi ludačku cenu,“ izjavio je ministar za ekološku tranziciju Italije Roberto Cingolani.

Nema gasne krize, već je reč o krizi tržišta, po njegovom mišljenju. Cingolani je izrazio sumnju da je bilo manipulacija na berzi gasa TTF, gde se određuju referentne cene za Evropu.

Nešto će moći da se postigne

Što se tiče predloga Italije da se veleprodajne cene gasa ograniče da bi se zauzdala inflacija kod energenata i da se nagli skokovi ublaže, izjavio je da mnoge zemlje pomno razmišljaju o toj mogućnosti i da Evropska komisija „govori o tome“. Cingolani je rekao da će „nešto“ moći da bude dogovoreno i podsetio da je u početku bilo protivljenja inicijativi.

Energetska kriza u Evropi se pogoršala nakon što je Rusija naglo smanjila isporuke gasa

Ruski Gazprom je prekinuo ili prepolovio isporuke gasa mnogim zemljama u Evropskoj uniji, nakon čega je usledio skok cena kao i donošenje hitnih mera uključujući planove za restrikcije u isporukama industrijskim proizvođačima. Cingolani je kazao da sistem treba da se promeni tako da cena struje iz obnovljivih izvora bude nezavisna od one dobijene od fosilnih goriva.

EU reformiše tržišta gasa, struje usled pogoršanja energetske krize

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borell izjavio je prošle nedelje da Evropska komisija osmišljava novo tržište električne energije, na kojem cene neće zavisiti od gasa. „To je deo naše borbe protiv klimatskih promena; da dogovorimo smislena pravila i da dobijemo dobar sistem za stabilizovanje cena energenata“, naglasio je.

Evropska komisija je u martu predložila pokretanje platforme na nivou EU za zajedničku kupovinu fosilnog gasa i vodonika i predstavila moguće mere za ublažavanje cena energenata. Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson je nedavno rekla da će to izvršno telo otpočeti „postupak procene uticaja i velike konsultacije o optimizaciji funkcionisanja evropskog tržišta električne energije, uključujući uticaj gasa na njega“.

Portugal i Španija su ranije ovog meseca uveli mehanizam za ograničavanje cena gasa za elektrane kako bi oborili veleprodajne cene struje na iberijskoj berzi MIBEL. Još neke evropske zemlje pripremaju takve mere.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

22. jun 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

22. jun 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

22. jun 2022. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

22. jun 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika