OIE

Iskorišćeno više od 80 odsto sredstava iz treće faze Energy Wood programa

Iskorisceno vise od 80 odsto sredstava iz trece faze Energy Wood programa

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Više od 200 beskamatnih kredita za savremene sisteme grejanja na biomasu odobreno je u okviru treće faze programa Energy Wood, od kada je počela njena realizacija u Crnoj Gori. Time je utrošeno više od 80 odsto sredstava iz budžeta ovog projekta.

Energy Wood program III počeo je 16. oktobra ove godine a građanima je ponudio mogućnost da se prijave za beskamatne kredite u iznosu do 3,500 evra, sa periodom otplate do 5 godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grejanje, tj. peći i kotlova na savremene oblike biomase, kao što su pelet i briket.

Rok za završetak ovog projekta je kalendarski kraj ove godine. Ministarstvo ekonomije Crne Gore, koje je i obezbedilo sredstva za program, pozvalo je građane da iskoriste mogućnost kredita i preostala sredstva za realizaciju programa prelaska na čistija goriva za domaćinstva.

Ministarstvo je saopštilo da se građani mogu prijaviti za kredit u bilo kojoj od  četiri banke koje su partneri u sprovođenju ovog projekta  – Atlas banka, NLB banka, Hipotekarna banka i Prva banka, ali da je najviše sredstava za subvenciju beskamatnih kredita ostalo u Atlas banci.

Postupak apliciranja za beskamatni kredit u okviru programa Energy Wood III je jednostavan, navodi se u saopštenju. Nakon izbora sistema za grejanje uz pomoć izabranog distributera ili instalera i dobijene ponude, građanin u banci po izboru aplicira za beskamatni kredit.

Program omogućava građanima da zamene stare sisteme za grejanje modernim, efikasnim tehnologijama koje imaju manji operativni trošak i značajno manji negativni uticaj na životnu sredinu, i pod povoljnim uslovima za uzimanje kredita.

Prethodna dva projekta Energy Wood sprovedena su u prethodne četiri godine uz podršku Agencije za razvojnu saradnju Luksemburga i Vlade Norveške. U okviru tih projekata ugrađeno je 775 sistema za grejanje na biomasu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ciljevi ovog programa su smanjenje kamatnih stopa za klijente i rizika za ulazak finansijskih institucija u novi segment tržišta, podsticanje razvoja partnerstava između komercijalnih banaka i distributera opreme za grejanje na biomasu, kao i smanjenje ukupnih emisija gasova staklene bašte kroz ugradnju sistema greanja na biomasu.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom