OIE

Iskorišćeno više od 80 odsto sredstava iz treće faze Energy Wood programa

Iskorisceno vise od 80 odsto sredstava iz trece faze Energy Wood programa

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Više od 200 beskamatnih kredita za savremene sisteme grejanja na biomasu odobreno je u okviru treće faze programa Energy Wood, od kada je počela njena realizacija u Crnoj Gori. Time je utrošeno više od 80 odsto sredstava iz budžeta ovog projekta.

Energy Wood program III počeo je 16. oktobra ove godine a građanima je ponudio mogućnost da se prijave za beskamatne kredite u iznosu do 3,500 evra, sa periodom otplate do 5 godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grejanje, tj. peći i kotlova na savremene oblike biomase, kao što su pelet i briket.

Rok za završetak ovog projekta je kalendarski kraj ove godine. Ministarstvo ekonomije Crne Gore, koje je i obezbedilo sredstva za program, pozvalo je građane da iskoriste mogućnost kredita i preostala sredstva za realizaciju programa prelaska na čistija goriva za domaćinstva.

Ministarstvo je saopštilo da se građani mogu prijaviti za kredit u bilo kojoj od  četiri banke koje su partneri u sprovođenju ovog projekta  – Atlas banka, NLB banka, Hipotekarna banka i Prva banka, ali da je najviše sredstava za subvenciju beskamatnih kredita ostalo u Atlas banci.

Postupak apliciranja za beskamatni kredit u okviru programa Energy Wood III je jednostavan, navodi se u saopštenju. Nakon izbora sistema za grejanje uz pomoć izabranog distributera ili instalera i dobijene ponude, građanin u banci po izboru aplicira za beskamatni kredit.

Program omogućava građanima da zamene stare sisteme za grejanje modernim, efikasnim tehnologijama koje imaju manji operativni trošak i značajno manji negativni uticaj na životnu sredinu, i pod povoljnim uslovima za uzimanje kredita.

Prethodna dva projekta Energy Wood sprovedena su u prethodne četiri godine uz podršku Agencije za razvojnu saradnju Luksemburga i Vlade Norveške. U okviru tih projekata ugrađeno je 775 sistema za grejanje na biomasu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ciljevi ovog programa su smanjenje kamatnih stopa za klijente i rizika za ulazak finansijskih institucija u novi segment tržišta, podsticanje razvoja partnerstava između komercijalnih banaka i distributera opreme za grejanje na biomasu, kao i smanjenje ukupnih emisija gasova staklene bašte kroz ugradnju sistema greanja na biomasu.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

14. decembar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

14. decembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

14. decembar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

14. decembar 2017. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine