Životna sredina

I Zaječar ima svoju Vinču – u plamenu deponija Halovo

Zajecar svoju Vincu plamenu deponija Halovo

Foto: Miljko Stojanović / Glas Zaječara

Objavljeno

29.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vatrogasci već drugi dan gase požar na nesanitarnoj deponiji Halovo i zatrpavaju upaljeni otpad, a po Zaječaru i okolnim selima se šire izmaglica i neprijatan miris. Gradska uprava se ne oglašava. Ovo je samo jedan od desetina požara zabeleženih u Srbiji ove godine na neuređenim deponijama, a stručnjaci upozoravaju na ispuštanje opasnih materija poput dioksina i furana u vazduh.

Zaječarska gradska vlada ostaje nema već drugi dan po izbijanju požara na nesanitarnoj deponiji Halovo. Vatra se u prvim satima dizala i do desetak metara i oblak dima se proširio na obližnja sela i ceo grad, uz neprijatan miris. Međutim, meštani svedoče da se deponija i inače stalno puši.

Vatrogasci i ekipa iz Javnog komunalno-stambenog preduzeća Zaječar sa cisternama još se bore s plamenom i pokušavaju da zatrpaju gorući otpad, jer su požari u ovakvim slučajevima dubinski i teško ih je drugačije obuzdati.

Gradska uprava se do objavljivanja ovog članka nije oglašavala, a ni mi nismo dobili odgovor na pitanje o uzrocima i eventualnom planu da se incidenti kao što je ovaj spreče. Zaječar je na deset kilometara od deponije, a u neposrednoj blizini su sela Halovo, Veliki Izvor, Trnavac i Vražogrnac.

Građani moraju da budu obavešteni o požarima na deponijama

Ove godine je u Srbiji bilo na desetine požara na deponijama. Jedan je izbio u Vinči kod Beograda, a stanovnici prestonice su se gušili u izmaglici. Slična situacija je zabeležena pre godinu dana u Boru, koji je zbog svog rudarskog basena ionako jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji. Stručnjaci upozoravaju da pri sagorevanju otpada može doći do otpuštanja opasnih materija poput dioksina i furana u vazduh.

Glavni projekat za sanaciju i remedijaciju nesanitarne deponije Halovo urađen je još 2004. godine

„Za početak – sanirajte požar do kraja, nemojte kriti ni jedan požar, obavestite nas o tome koliko puta godišnje gori deponija i kakav vazduh zbog toga udišemo i obezbedite čuvara koji će redovno biti na deponiji, kako bi mogao da alarmira sve službe potrebne da se požar sanira, a potom, ako su požari učestali, naročito tokom letnjih meseci, obezbedite na samoj deponiji konstantnu mehanizaciju za gašenje požara,“ napisala je aktivistkinja za zaštitu životne sredine Jelena Anasonović. Ona je na društvenim mrežama objavila informaciju o izbijanju požara, nakon čega je novinar Glasa Zaječara Miljko Stojanović došao na lokaciju i snimio scenu.

Lokacija za regionalnu deponiju je pored Timoka

Anasonović je rekla za Balkan Green Energy News da je deponija Halovo posebno opasna jer se nalazi u blizini ušća Borske reke u Timok, a da je na teritoriji grada još preko pedeset nesanitarnih deponija. Podsetila je da je glavni projekat za sanaciju i remedijaciju urađen još 2004. godine, a da je nakon toga je za regionalnu deponiju Halovo 2 određena lokacija pored postojeće. Pokušaji da se ona izgradi su više puta propali.

„Ko je taj koji želi da napravi regionalnu deponiju pored reke? Borska reka je u tom delu već jako zagađena i nanosi naslage pirita iz otpadnih voda iz rudnika, tako da pored obala nema ni rastinja ni oranica. Inače, deponija Halkovo stalno gori tokom leta“, izjavila je Jelena Anasonović.

Novinar Miljko Stojanović nam je preneo da je popodne i uveče ceo grad smrdeo na paljevinu i da je bilo nepodnošljivo.

Po poslednjim informacijama, predviđeno je da ove godine bude objavljen međunarodni tender za kompanije koje su zainteresovane za javno-privatno partnerstvo za regionalnu deponiju Halovo 2. Treba da sadrži postrojenja za reciklažu i prečišćavanje otpadnih voda.

Požar koji je na Halovu izbio u aprilu prošle godine trajao je nekoliko dana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

29. septembar 2021. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

29. septembar 2021. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

29. septembar 2021. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

29. septembar 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja