Konferencija 22 februar registracija - srpski
Životna sredina

I Zaječar ima svoju Vinču – u plamenu deponija Halovo

Zajecar svoju Vincu plamenu deponija Halovo

Foto: Miljko Stojanović / Glas Zaječara

Objavljeno

29.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Vatrogasci već drugi dan gase požar na nesanitarnoj deponiji Halovo i zatrpavaju upaljeni otpad, a po Zaječaru i okolnim selima se šire izmaglica i neprijatan miris. Gradska uprava se ne oglašava. Ovo je samo jedan od desetina požara zabeleženih u Srbiji ove godine na neuređenim deponijama, a stručnjaci upozoravaju na ispuštanje opasnih materija poput dioksina i furana u vazduh.

Zaječarska gradska vlada ostaje nema već drugi dan po izbijanju požara na nesanitarnoj deponiji Halovo. Vatra se u prvim satima dizala i do desetak metara i oblak dima se proširio na obližnja sela i ceo grad, uz neprijatan miris. Međutim, meštani svedoče da se deponija i inače stalno puši.

Vatrogasci i ekipa iz Javnog komunalno-stambenog preduzeća Zaječar sa cisternama još se bore s plamenom i pokušavaju da zatrpaju gorući otpad, jer su požari u ovakvim slučajevima dubinski i teško ih je drugačije obuzdati.

Gradska uprava se do objavljivanja ovog članka nije oglašavala, a ni mi nismo dobili odgovor na pitanje o uzrocima i eventualnom planu da se incidenti kao što je ovaj spreče. Zaječar je na deset kilometara od deponije, a u neposrednoj blizini su sela Halovo, Veliki Izvor, Trnavac i Vražogrnac.

Građani moraju da budu obavešteni o požarima na deponijama

Ove godine je u Srbiji bilo na desetine požara na deponijama. Jedan je izbio u Vinči kod Beograda, a stanovnici prestonice su se gušili u izmaglici. Slična situacija je zabeležena pre godinu dana u Boru, koji je zbog svog rudarskog basena ionako jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji. Stručnjaci upozoravaju da pri sagorevanju otpada može doći do otpuštanja opasnih materija poput dioksina i furana u vazduh.

Glavni projekat za sanaciju i remedijaciju nesanitarne deponije Halovo urađen je još 2004. godine

„Za početak – sanirajte požar do kraja, nemojte kriti ni jedan požar, obavestite nas o tome koliko puta godišnje gori deponija i kakav vazduh zbog toga udišemo i obezbedite čuvara koji će redovno biti na deponiji, kako bi mogao da alarmira sve službe potrebne da se požar sanira, a potom, ako su požari učestali, naročito tokom letnjih meseci, obezbedite na samoj deponiji konstantnu mehanizaciju za gašenje požara,“ napisala je aktivistkinja za zaštitu životne sredine Jelena Anasonović. Ona je na društvenim mrežama objavila informaciju o izbijanju požara, nakon čega je novinar Glasa Zaječara Miljko Stojanović došao na lokaciju i snimio scenu.

Lokacija za regionalnu deponiju je pored Timoka

Anasonović je rekla za Balkan Green Energy News da je deponija Halovo posebno opasna jer se nalazi u blizini ušća Borske reke u Timok, a da je na teritoriji grada još preko pedeset nesanitarnih deponija. Podsetila je da je glavni projekat za sanaciju i remedijaciju urađen još 2004. godine, a da je nakon toga je za regionalnu deponiju Halovo 2 određena lokacija pored postojeće. Pokušaji da se ona izgradi su više puta propali.

„Ko je taj koji želi da napravi regionalnu deponiju pored reke? Borska reka je u tom delu već jako zagađena i nanosi naslage pirita iz otpadnih voda iz rudnika, tako da pored obala nema ni rastinja ni oranica. Inače, deponija Halkovo stalno gori tokom leta“, izjavila je Jelena Anasonović.

Novinar Miljko Stojanović nam je preneo da je popodne i uveče ceo grad smrdeo na paljevinu i da je bilo nepodnošljivo.

Po poslednjim informacijama, predviđeno je da ove godine bude objavljen međunarodni tender za kompanije koje su zainteresovane za javno-privatno partnerstvo za regionalnu deponiju Halovo 2. Treba da sadrži postrojenja za reciklažu i prečišćavanje otpadnih voda.

Požar koji je na Halovu izbio u aprilu prošle godine trajao je nekoliko dana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

blokade putevi rio tinto litijum beograd

Radikalizacija protesta protiv rudnika litijuma: osim puteva blokiran i granični prelaz

15 јануара 2022 - Skoro mesec ipo dana posle prve blokade puteva, građani i meštani sela u zapadnoj Srbiji pored saobraćajnica blokirali su prelaz na granici sa BiH

kreni promeni zahtevi narodna inicijativa moratorijum prostorni plan

Kreni-promeni dao rok Vladi Srbije da do 20. januara ukine Prostorni plan za rudnik litijuma

14 јануара 2022 - Drugi zahtev je uvođenje moratorijuma u trajanju od 20 godina na eksploataciju litijuma i bora kroz izmene Zakona o rudarstvu

vlada srbije protest rio tinto litijum ekoloski ustanak

Ekološke organizacije blokirale Vladu Srbije, pozivaju na blokade puteva i graničnog prelaza u subotu

12 јануара 2022 - Više od 20 ekoloških organizacija je pre nekoliko dana dogovorilo zajedničke akcije i proglasilo Treći srpski ustanak

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

Nebojša Katić o projektu Jadar: Ekonomske koristi Rio Tintu, a ne Srbiji

11 јануара 2022 - U autorskom tekstu, ekonomista Katić postavlja pitanje kako izgledaju ekonomske koristi koje Srbija očekuje od otvaranja rudnika litijuma