Životna sredina

Hrvatski sabor usvojio Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama

Hrvatski-sabor-Strategija-prilagodbe-klimatskim-promjenama

Slika: Pixabay

Objavljeno

08.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski sabor usvojio je Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama u Hrvatskoj za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu.

Strategija je prvi strateški dokument koji daje procenu promene klime za Hrvatsku do kraja 2040. i 2070. godine, moguće uticaje i procene ranjivosti, saopštilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Hrvatska je, inače, bila jedna od tri zemlje EU bez ovakve strategije.

Sledi izrada prvog akcionog plana za petogodišnje razdoblje koji će morati da bude u skladu sa Evropskim zelenim planom

Sada sledi izrada prvog operativnog akcionog plana za petogodišnje razdoblje, čije će mere i aktivnosti morati da budu u skladu s ciljevima iz Evropskog zelenog plana.

Cilj Strategije je osvestiti važnost i pretnje klimatskih promena za društvo, te nužnost integracije koncepta prilagođavanja klimatskim promenama u postojeće i nove politike, kako bi se smanjila ranjivost životne sredine, ekonomije i društva uzrokovana ovim promenama. Uz to, kako se navodi, cilj je podstaknuti naučna istraživanja kako bi se bolje shvatila kompleksnost uticaja klimatskih promena i smanjio nivo neizvesnosti vezan za posledice klimatskih promena.

Strategija sadrži projekcije klime u Hrvatskoj uzimajući u obzir sledeće klimatske parametre: padavine, snežni pokrivač, površinsko oticanje, temperatura vazduha, ekstremni vremenski uslovi, vetar, evapotranspiracija, vlažnost vazduha, vlažnost zemljišta, sunčano zračenje i srednji nivo mora.

U Strategiji je prikazana i ranjivost osam ključnih sektora na klimatske promene

U Strategiji je prikazana i ranjivost sektora na klimatske promene, među kojima je odabrano osam ključnih sektora (vodni resursi; poljoprivreda; šumarstvo; ribarstvo; biodiverzitet; energetika; turizam i zdravlje) i dva međusektorska tematska područja (prostorno planiranje i uređenje te upravljanje rizicima).

Za sve njih su navedene 83 mere prilagođavanja klimatskim promenama koje su raspodeljene u pet grupa i za koje su istaknute procene potrebnih iznosa i izvora finansiranja prema sektorima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

8. april 2020. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

8. april 2020. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

8. april 2020. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

8. april 2020. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje