x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatski sabor usvojio Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama

08.04.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Hrvatski sabor usvojio Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama

Hrvatski sabor usvojio je Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama u Hrvatskoj za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu.

Strategija je prvi strateški dokument koji daje procenu promene klime za Hrvatsku do kraja 2040. i 2070. godine, moguće uticaje i procene ranjivosti, saopštilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Hrvatska je, inače, bila jedna od tri zemlje EU bez ovakve strategije.

Sledi izrada prvog akcionog plana za petogodišnje razdoblje koji će morati da bude u skladu sa Evropskim zelenim planom

Sada sledi izrada prvog operativnog akcionog plana za petogodišnje razdoblje, čije će mere i aktivnosti morati da budu u skladu s ciljevima iz Evropskog zelenog plana.

Cilj Strategije je osvestiti važnost i pretnje klimatskih promena za društvo, te nužnost integracije koncepta prilagođavanja klimatskim promenama u postojeće i nove politike, kako bi se smanjila ranjivost životne sredine, ekonomije i društva uzrokovana ovim promenama. Uz to, kako se navodi, cilj je podstaknuti naučna istraživanja kako bi se bolje shvatila kompleksnost uticaja klimatskih promena i smanjio nivo neizvesnosti vezan za posledice klimatskih promena.

Strategija sadrži projekcije klime u Hrvatskoj uzimajući u obzir sledeće klimatske parametre: padavine, snežni pokrivač, površinsko oticanje, temperatura vazduha, ekstremni vremenski uslovi, vetar, evapotranspiracija, vlažnost vazduha, vlažnost zemljišta, sunčano zračenje i srednji nivo mora.

U Strategiji je prikazana i ranjivost osam ključnih sektora na klimatske promene

U Strategiji je prikazana i ranjivost sektora na klimatske promene, među kojima je odabrano osam ključnih sektora (vodni resursi; poljoprivreda; šumarstvo; ribarstvo; biodiverzitet; energetika; turizam i zdravlje) i dva međusektorska tematska područja (prostorno planiranje i uređenje te upravljanje rizicima).

Za sve njih su navedene 83 mere prilagođavanja klimatskim promenama koje su raspodeljene u pet grupa i za koje su istaknute procene potrebnih iznosa i izvora finansiranja prema sektorima.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.