Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

Hrvatski predsednik osnovao savet za energetsku tranziciju

Hrvatski predsednik osnovao savet za energetsku tranziciju

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski predsednik Zoran Milanović osnovao je savet za energetsku tranziciju, čiji će zadatak biti organizacija i vođenje stručnih rasprava o posebno važnim pitanjima iz ove oblasti u cilju pripreme i komuniciranja stručnih smernica i izrade strateške platforme.

Savet za energetsku tranziciju će voditi Julije Domac, specijalni savetnik predsednika Hrvatske za energiju i klimu i direktor Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a članovi će biti poznati energetski i privredni stručnjaci i naučnici.

Domac je postavljen za savetnika nedugo nakon Milanovićeve izborne pobede

Domac je postavljen za savetnika početkom ove godine, kao nestranačka ličnost, nakon što je Milanović izabran za predsednika Hrvatske, navodi se u ranijim izveštajima. Domac je tada rekao da se energetska tranzicija događa i da treba se dogoditi svugde, kao i da budućnost Hrvatske mora biti zelena ili je jednostavno neće biti.

Po pitanju energetske tranzicije, koja podrazumeva prelazak na čiste i održive izvore energije, Slovenija je po svemu sudeći lider u regionu. Svetski ekonomski forum je u svom poslednjem godišnjem izveštaju Sloveniju stavio na najvišu poziciju u Jugoistočnoj Evropi među zemljama koje prati u ovoj oblasti.

Hrvatska je nedavno dobila i svoje prvo ministarstvo održivog razvoja

Hrvatska je nedavno dobila i svoje prvo ministarstvo održivog razvoja, koje će u sebi objediniti sektore zaštite životne sredine, energetike i klimatskih promena, ali i poslove u vezi sa ekonomijom, preduzetništvom, i trgovinom.

Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kako je zvanično ime novog resora, biće Tomislav Ćorić, koji je dosad bio ministar zaštite životne sredine i energetike.

U regionu samo još Crna Gora ima ministarstvo za održivi razvoj

U celom regionu jedino još Crna Gora ima ministarstvo za održivi razvoj, ali ga je ona osnovala još 2006. godine, piše u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

18 јануара 2022 - Lokalne vlasti stavile su na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane nedaleko od Zaječara

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem