OIE

Hrvatski predsednik osnovao savet za energetsku tranziciju

Hrvatski predsednik osnovao savet za energetsku tranziciju

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski predsednik Zoran Milanović osnovao je savet za energetsku tranziciju, čiji će zadatak biti organizacija i vođenje stručnih rasprava o posebno važnim pitanjima iz ove oblasti u cilju pripreme i komuniciranja stručnih smernica i izrade strateške platforme.

Savet za energetsku tranziciju će voditi Julije Domac, specijalni savetnik predsednika Hrvatske za energiju i klimu i direktor Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a članovi će biti poznati energetski i privredni stručnjaci i naučnici.

Domac je postavljen za savetnika nedugo nakon Milanovićeve izborne pobede

Domac je postavljen za savetnika početkom ove godine, kao nestranačka ličnost, nakon što je Milanović izabran za predsednika Hrvatske, navodi se u ranijim izveštajima. Domac je tada rekao da se energetska tranzicija događa i da treba se dogoditi svugde, kao i da budućnost Hrvatske mora biti zelena ili je jednostavno neće biti.

Po pitanju energetske tranzicije, koja podrazumeva prelazak na čiste i održive izvore energije, Slovenija je po svemu sudeći lider u regionu. Svetski ekonomski forum je u svom poslednjem godišnjem izveštaju Sloveniju stavio na najvišu poziciju u Jugoistočnoj Evropi među zemljama koje prati u ovoj oblasti.

Hrvatska je nedavno dobila i svoje prvo ministarstvo održivog razvoja

Hrvatska je nedavno dobila i svoje prvo ministarstvo održivog razvoja, koje će u sebi objediniti sektore zaštite životne sredine, energetike i klimatskih promena, ali i poslove u vezi sa ekonomijom, preduzetništvom, i trgovinom.

Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kako je zvanično ime novog resora, biće Tomislav Ćorić, koji je dosad bio ministar zaštite životne sredine i energetike.

U regionu samo još Crna Gora ima ministarstvo za održivi razvoj

U celom regionu jedino još Crna Gora ima ministarstvo za održivi razvoj, ali ga je ona osnovala još 2006. godine, piše u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

10. avgust 2020. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

10. avgust 2020. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

10. avgust 2020. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

10. avgust 2020. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom