OIE

Hrvatski predsednik osnovao savet za energetsku tranziciju

Hrvatski predsednik osnovao savet za energetsku tranziciju

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski predsednik Zoran Milanović osnovao je savet za energetsku tranziciju, čiji će zadatak biti organizacija i vođenje stručnih rasprava o posebno važnim pitanjima iz ove oblasti u cilju pripreme i komuniciranja stručnih smernica i izrade strateške platforme.

Savet za energetsku tranziciju će voditi Julije Domac, specijalni savetnik predsednika Hrvatske za energiju i klimu i direktor Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a članovi će biti poznati energetski i privredni stručnjaci i naučnici.

Domac je postavljen za savetnika nedugo nakon Milanovićeve izborne pobede

Domac je postavljen za savetnika početkom ove godine, kao nestranačka ličnost, nakon što je Milanović izabran za predsednika Hrvatske, navodi se u ranijim izveštajima. Domac je tada rekao da se energetska tranzicija događa i da treba se dogoditi svugde, kao i da budućnost Hrvatske mora biti zelena ili je jednostavno neće biti.

Po pitanju energetske tranzicije, koja podrazumeva prelazak na čiste i održive izvore energije, Slovenija je po svemu sudeći lider u regionu. Svetski ekonomski forum je u svom poslednjem godišnjem izveštaju Sloveniju stavio na najvišu poziciju u Jugoistočnoj Evropi među zemljama koje prati u ovoj oblasti.

Hrvatska je nedavno dobila i svoje prvo ministarstvo održivog razvoja

Hrvatska je nedavno dobila i svoje prvo ministarstvo održivog razvoja, koje će u sebi objediniti sektore zaštite životne sredine, energetike i klimatskih promena, ali i poslove u vezi sa ekonomijom, preduzetništvom, i trgovinom.

Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kako je zvanično ime novog resora, biće Tomislav Ćorić, koji je dosad bio ministar zaštite životne sredine i energetike.

U regionu samo još Crna Gora ima ministarstvo za održivi razvoj

U celom regionu jedino još Crna Gora ima ministarstvo za održivi razvoj, ali ga je ona osnovala još 2006. godine, piše u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

danski-gigant-dekarbonizacija-vetroparkovi-na-vodi

Danski gigant u gradnji vetroparkova na vodi traži od dobavljača da najkasnije 2025. pređu na zelenu struju

17 августа 2022 - Ørsted je saopštio da je postao prva energetska kompanija u svetu koja je zatražila od svih dobavljača da koriste samo zelenu struju

Slovenacki Petrol vetroelektrane Dazlina 35 MW Hrvatskoj

Slovenački Petrol napreduje s projektom vetroelektrane od 35 MW u Hrvatskoj

17 августа 2022 - Petrol namerava da izgradi vetropark Dazlina u Tisnom u Dalmaciji, za koji je u toku javna rasprava o studiji uticaja na životnu sredinu

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

16 августа 2022 - Izraelska kompanija BIG Shopping Centers preuzima fotonaponski projekat u Severnoj Makedoniji procenjene vrednosti 53 miliona evra

javni-poziv-solarni-paneli-krov-ers

ERS raspisao javni poziv domaćinstvima za kreditiranje ugradnje solarnih panela

16 августа 2022 - Javni poziv je raspisan sa ciljem da 50.000 domaćinstava u Republici Srpskoj postavi fotonaponske sisteme na krovovima i tako postanu prozjumeri