OIE

Hrvatski predsednik osnovao savet za energetsku tranziciju

Hrvatski predsednik osnovao savet za energetsku tranziciju

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski predsednik Zoran Milanović osnovao je savet za energetsku tranziciju, čiji će zadatak biti organizacija i vođenje stručnih rasprava o posebno važnim pitanjima iz ove oblasti u cilju pripreme i komuniciranja stručnih smernica i izrade strateške platforme.

Savet za energetsku tranziciju će voditi Julije Domac, specijalni savetnik predsednika Hrvatske za energiju i klimu i direktor Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a članovi će biti poznati energetski i privredni stručnjaci i naučnici.

Domac je postavljen za savetnika nedugo nakon Milanovićeve izborne pobede

Domac je postavljen za savetnika početkom ove godine, kao nestranačka ličnost, nakon što je Milanović izabran za predsednika Hrvatske, navodi se u ranijim izveštajima. Domac je tada rekao da se energetska tranzicija događa i da treba se dogoditi svugde, kao i da budućnost Hrvatske mora biti zelena ili je jednostavno neće biti.

Po pitanju energetske tranzicije, koja podrazumeva prelazak na čiste i održive izvore energije, Slovenija je po svemu sudeći lider u regionu. Svetski ekonomski forum je u svom poslednjem godišnjem izveštaju Sloveniju stavio na najvišu poziciju u Jugoistočnoj Evropi među zemljama koje prati u ovoj oblasti.

Hrvatska je nedavno dobila i svoje prvo ministarstvo održivog razvoja

Hrvatska je nedavno dobila i svoje prvo ministarstvo održivog razvoja, koje će u sebi objediniti sektore zaštite životne sredine, energetike i klimatskih promena, ali i poslove u vezi sa ekonomijom, preduzetništvom, i trgovinom.

Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kako je zvanično ime novog resora, biće Tomislav Ćorić, koji je dosad bio ministar zaštite životne sredine i energetike.

U regionu samo još Crna Gora ima ministarstvo za održivi razvoj

U celom regionu jedino još Crna Gora ima ministarstvo za održivi razvoj, ali ga je ona osnovala još 2006. godine, piše u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. avgust 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. avgust 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

10. avgust 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

10. avgust 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije