OIE

Hrvatski predsednik osnovao savet za energetsku tranziciju

Hrvatski predsednik osnovao savet za energetsku tranziciju

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski predsednik Zoran Milanović osnovao je savet za energetsku tranziciju, čiji će zadatak biti organizacija i vođenje stručnih rasprava o posebno važnim pitanjima iz ove oblasti u cilju pripreme i komuniciranja stručnih smernica i izrade strateške platforme.

Savet za energetsku tranziciju će voditi Julije Domac, specijalni savetnik predsednika Hrvatske za energiju i klimu i direktor Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a članovi će biti poznati energetski i privredni stručnjaci i naučnici.

Domac je postavljen za savetnika nedugo nakon Milanovićeve izborne pobede

Domac je postavljen za savetnika početkom ove godine, kao nestranačka ličnost, nakon što je Milanović izabran za predsednika Hrvatske, navodi se u ranijim izveštajima. Domac je tada rekao da se energetska tranzicija događa i da treba se dogoditi svugde, kao i da budućnost Hrvatske mora biti zelena ili je jednostavno neće biti.

Po pitanju energetske tranzicije, koja podrazumeva prelazak na čiste i održive izvore energije, Slovenija je po svemu sudeći lider u regionu. Svetski ekonomski forum je u svom poslednjem godišnjem izveštaju Sloveniju stavio na najvišu poziciju u Jugoistočnoj Evropi među zemljama koje prati u ovoj oblasti.

Hrvatska je nedavno dobila i svoje prvo ministarstvo održivog razvoja

Hrvatska je nedavno dobila i svoje prvo ministarstvo održivog razvoja, koje će u sebi objediniti sektore zaštite životne sredine, energetike i klimatskih promena, ali i poslove u vezi sa ekonomijom, preduzetništvom, i trgovinom.

Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kako je zvanično ime novog resora, biće Tomislav Ćorić, koji je dosad bio ministar zaštite životne sredine i energetike.

U regionu samo još Crna Gora ima ministarstvo za održivi razvoj

U celom regionu jedino još Crna Gora ima ministarstvo za održivi razvoj, ali ga je ona osnovala još 2006. godine, piše u ranijim izveštajima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

10. avgust 2020. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

Plenković: HEP ide u dokapitalizaciju

10. avgust 2020. - Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska elektroprivreda - HEP, ući u proces dokapitalizacije

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

10. avgust 2020. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

miroslav tomasevic eps

Tomašević: Ispunio sam ono što je bio moj zadatak u EPS-u

10. avgust 2020. - Miroslav Tomašević vodi EPS od marta 2022. kada je zbog ogromnih problema u proizvodnji uglja i struje zamenio Milorada Grčića