OIE

Hrvatska posle četiri godine povećala naknadu za obnovljive izvore energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je posle četiri godine povećala naknadu za obnovljive izvore energije (OIE) koju plaćaju građani preko računa za struju. Naknada je povećana sa 3,5 lipa (0,47 evra) po kilovat-satu (kWh) na 10,5 lipa po kWh (1,42 evra).

Odluka o povećanju naknade koju je Vlada Hrvatske donela 31. avgusta, stupila je na snagu 1. septembra. Ta naknada koju plaćaju svi potrošači električne energije, nije menjana od 2013. godine.

U međuvremenu su povećani kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, a pošto naknade nisu menjane finansijska održivost Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) koji isplaćuje naknade proizvođačima struje iz OIE, bila je dovedena u pitanje, posebno 2016. i 2017, rekao je ministar zaštite životne sredine i energetike Hrvatske Tomislav Ćorić.

On je rekao da je ovim povećanjem naknade zatvorena finansijska konstrukcija za 2017. i 2018. godinu i dodao da veruje da u narednom periodu neće biti daljnjih korekcija naknade.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je rekao da se nada da pitanje naknada neće biti na dnevnom redu do sredine 2019. godine i da će se u razgovorima s društvima koja se bave obnovljivim izvorima energije pronaći i neki drugi načini kako bi se povećali prihodi za HROTE.

Bez velikog povećanja računa za struju

Računi za električnu energiju za domaćinstva će se u proseku povećati za 22,90 kuna (3,09 evra), a hrvatski zvaničnci ističu na da će računi u suštini biti manji, pošto je Vlada Hrvatske početkom godine umanjila PDV za električnu energiju sa 25 na 13 posto kako bi se ublažili efekti povećanja naknade za OIE.

Za prosečnu mesečnu potrošnju domaćinstva od 292 kWh, račun za struju s naknadom od 3,5 lipe (0,42 evra) po kWh do 31. decembra 2016. godine je iznosio 294 kune ili 39,63 evra (PDV 25 posto), a do početka septembra ove godine 266 kuna ili 35,85 evria (PDV 13 posto).

Naknada za OIE će biti povećana i za privredu na 10,5 lipa ili 1,42 evra po kWh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. septembar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. septembar 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. septembar 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. septembar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji