OIE

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Foto: iStock

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je javne pozive za dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka, ukupne snage od oko 250 MW.

Hrvatska je energetsko odobrenje uvela novim Zakonom o tržištu električne energije u oktobru 2021. kao jedan od prvih uslova koje investitor mora da ispuni ako želi da gradi solarnu elektranu ili vetropark. Država je zatim pozvala investitore da do 19. januara 2022. prijave projekte za dobijanje energetskog odobrenja i dobila je 216 prijava.

Ministarstvo zatim proverava ove prijave, pre svega da li su u skladu sa planskim dokumentima, i odlučuje za koje od njih će objaviti javni poziv za dodelu odobrenja, a koje će odbiti. Država je na taj način želela da uvede red u sektor, da se vidi koji investitori su ozbiljni, a dešavalo se i da više njih planira da gradi elektranu na na istoj lokaciji. Ali, investitori se žale da sve to ide veoma sporo i da je objavljen mali broj poziva, pa će ih ova vest obradovati.

Javni pozivi se odnose na solarne elektrane Dubrava kod Tisna, Izlazak 1, Izlazak 2, Katuni, Nova 1, Nova 2,  Primorski Dolac , Seget, Sukošan, Sutina, Velim, Voštane, Vršak i Žeževica, piše na sajtu Ministarstva.

Najveća solarna elektrana trebalo bi da ima snagu 45 MW

Ukupna snaga svih ovih projekata je, kako prenose lokalni mediji, oko 180 MW, a najveću snagu trebalo bi da ima elektrana Sutina – 45 MW. Snaga vetroparka Bradarića kosa, za koji se takođe daje odobrenje, je 72 MW.

Energetsko odobrenje odnosi se na konkretne projekte, koje su investitori dostavili u prijavama Ministarstvu, i sadrži lokaciju na kojoj bi trebalo da bude izgrađeno određeno postrojenje.

Investitor koji pobedi na javnom pozivu mora da državi uplati 50 kuna po kilovatu snage elektrane, što za postrojenje od 100 MW iznosi pet miliona kuna ili skoro 700.000 evra. Ako novac ne uplati u roku od 15 dana ostaje bez energetskog odobrenja.

Milatić: Sve prijave biti obrađene za dva meseca

Ivo Milatić, državni sekretar u Ministarstvu gospodarstva i odrzivog razvoja, je izjavio da je energetsko odobrenje uvedeno kako bi se uveo red u sektor, i najavio da će 216 prijava biti obrađeno za dva meseca. On je istakao da od 6.000 MW u tim prijavama, 4.000 MW su projekti koje se ne mogu sprovesti.

Zaposleni u Ministarstvu, kako je naveo, moraju da provere sve detalje u zemljišnim knjigama, da provere sa Zavodom za prostorno planiranje da li je to planu, jer se ozbiljan novac plaća za ta odobrenja.

Prošle godine su izdata energetska odobrenja za 700 MW, a ove godine za 125 MW, rekao je Milatić, i dodao da je plan da se do 2024. dostigne 1.400 MW, preneo je Jutarnji list.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

30. januar 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

30. januar 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

30. januar 2023. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

30. januar 2023. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori