Električna energija

Hitachi ABB Power Grids i KOSTT potpisali ugovor vredan 4,7 miliona evra

Hitachi ABB Power Grids i KOSTT potpisali ugovor vredan 4,7 miliona evra

Slika: KOSTT

Objavljeno

01.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.04.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

ABB Power Grids Zagreb, ćerka firma kompanije Hitachi ABB Power Grids, i KOST, operator prenosnog sistema Kosova*, potpisali su ugovor vredan 4,7 miliona evra za realizaciji projekta izgradnje nove trafostanice 110/35/10 (20) kV Uroševac 3.

Ugovor između kompanije ABB Power Grids Zagreb i KOSTT-a potpisali su Mustafe Hasani, izvršni direktor kosovskog operatora prenosne mreže, i Nina Dusper Sušić, direktorka firme Balkan Cluster Hitachi ABB Power Grids.

Hitachi ABB Power Grids, zajednička firma kompanija Hitachi Ltd. i ABB Ltd, u regionu posluje objedinjeno u Balkan Cluster, koji obuhvata sedam zemalja – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo*, Severnu Makedoniju i Srbiju.

Nina Dusper Sušić: Cilj nam je modernizovati energetske mreže i primeniti inovativna rešenja

„Veliko mi je zadovoljstvo nastaviti dugogodišnju suradnju koju imamo sa KOSTT-om. Drago nam je da možemo sudjelovati u stvaranju stabilnosti energetskih mreža i u razvoju općine Ferizaj.  Cilj nam je modernizirati energetske mreže i implementirati inovativna rješenja za energetsku transformaciju i digitalizaciju“, izjavila je Nina Dusper Sušić.

Kako je KOSTT saopštio, gradnja trafostanice Uroševac 3, trebalo bi da bude završena u roku od 24 meseca. Kapitalna investicija predviđa izgradnju nove trafostanice u opštini Uroševac i ugradnju energetskog transformatora snage 40 MVA.

Projekat će imati značajan uticaj na povećanje sigurnosti i kvaliteta snabdevanja električnom energijom

Izgradnja trafostanice značajno će povećati bezbednost i kvalitet snabdevanja električnom energijom na teritoriji opštine Uroševac i obezbediti uslove za dalji ekonomski razvoj ove opštine i okolnih područja, naveo je KOSTT.

Mustafe Hasani, generalni direktor KOSTT-a, izjavio je da je cilj ove firma da obezbedi kvalitetne usluge svim korisnicima prenosne mreže kroz dugoročno planiranje razvoja i odgovarajuće investicije. Na taj način, kako je dodao, KOSTT doprinosi razvoju energetskog sektora na Kosovu* kao ključnog stuba ekonomskog i socijalnog razvoja.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

1. april 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

1. april 2021. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

1. april 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

1. april 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora