Električna energija

Hitachi ABB Power Grids posluje u sedam zemalja Balkana

Hitachi ABB Power Grids posluje u šest zemalja Balkana

Slika: Nina Dusper Sušić

Objavljeno

11.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Novoosnovano zajedničko preduzeće Hitachi ABB Power Grids će u regionu poslovati objedinjeno u Balkan Cluster, koji obuhvata sedam zemalja – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo*, Severnu Makedoniju i Srbiju. Čelnici kompanije rekli su da će rešenja za elektromreže svetske klase pomoći kompaniji da aktivno učestvuje u globalnoj dekarbonizaciji energetike.

Kompanije Hitachi i ABB objavile su okončanje svih planiranih radnji u postupku zajedničkog ulaganja, čime je formirana nova kompanija Hitachi ABB Power Grids, u kojoj će Hitachi imati udeo od 80,1 %. Novonastalo preduzeće, sa sedištem u Cirihu u Švajcarskoj, a čije je poslovanje vredno oko 10 milijardi američkih dolara godišnje, zapošljava 36.000 ljudi u 90 zemalja širom sveta, navodi se u saopštenju.

Poslovanje na Balkanu vodiće Nina Dusper Sušić

Za generalnu direktorku na Balkanu imenovana je Nina Dusper Sušić, dosadašnji rukovodilac zaštite i upravljanja i finansijske kontrole. Dusper Sušić je, završivši dve master studije na Sorboni, započela svoju profesionalnu karijeru u korporativnim finansijama u Francuskoj gde je, između ostalog, osnivala i investirala u fondove obnovljivih izvora energije, piše u saopštenju.

Claudio Facchin, izvršni direktor Hitachi ABB Power Grids, rekao je da kompanija ostaje posvećena uspostavljanju održive energetske budućnosti, kao pouzdan partner za „snažniju, pametniju i zeleniju elektroenergetsku mrežu.“

Inteligentna rešenja za mrežu “doprineće ostvarenju cilja UN po pitanju čiste energije”

Predsednik Uprave Hitachi ABB Toshikazu Nishino kazao je da će kombinacija vodećih digitalnih tehnologija i svetskih rešenja za energetske mreže olakšati aktivno učestvovanje kompanije u globalnoj transformaciji i dekarbonizaciji energetskih sistema u cilju uspostavljanja održive energetske budućnosti.

On je takođe rekao da inteligentnim rešenjima za dinamičniju mrežu kompanija doprinosi ostvarenju Globalnih ciljeva održivog razvoja UN-a, a posebno cilja broj 7, koji se odnosi na obezbeđivanje “pristupačne, pouzdane i čiste energije.”

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

11. avgust 2020. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

11. avgust 2020. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

11. avgust 2020. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

11. avgust 2020. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost