Električna energija

Hitachi ABB Power Grids posluje u sedam zemalja Balkana

Hitachi ABB Power Grids posluje u šest zemalja Balkana

Slika: Nina Dusper Sušić

Objavljeno

11.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Novoosnovano zajedničko preduzeće Hitachi ABB Power Grids će u regionu poslovati objedinjeno u Balkan Cluster, koji obuhvata sedam zemalja – Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo*, Severnu Makedoniju i Srbiju. Čelnici kompanije rekli su da će rešenja za elektromreže svetske klase pomoći kompaniji da aktivno učestvuje u globalnoj dekarbonizaciji energetike.

Kompanije Hitachi i ABB objavile su okončanje svih planiranih radnji u postupku zajedničkog ulaganja, čime je formirana nova kompanija Hitachi ABB Power Grids, u kojoj će Hitachi imati udeo od 80,1 %. Novonastalo preduzeće, sa sedištem u Cirihu u Švajcarskoj, a čije je poslovanje vredno oko 10 milijardi američkih dolara godišnje, zapošljava 36.000 ljudi u 90 zemalja širom sveta, navodi se u saopštenju.

Poslovanje na Balkanu vodiće Nina Dusper Sušić

Za generalnu direktorku na Balkanu imenovana je Nina Dusper Sušić, dosadašnji rukovodilac zaštite i upravljanja i finansijske kontrole. Dusper Sušić je, završivši dve master studije na Sorboni, započela svoju profesionalnu karijeru u korporativnim finansijama u Francuskoj gde je, između ostalog, osnivala i investirala u fondove obnovljivih izvora energije, piše u saopštenju.

Claudio Facchin, izvršni direktor Hitachi ABB Power Grids, rekao je da kompanija ostaje posvećena uspostavljanju održive energetske budućnosti, kao pouzdan partner za “snažniju, pametniju i zeleniju elektroenergetsku mrežu.”

Inteligentna rešenja za mrežu “doprineće ostvarenju cilja UN po pitanju čiste energije”

Predsednik Uprave Hitachi ABB Toshikazu Nishino kazao je da će kombinacija vodećih digitalnih tehnologija i svetskih rešenja za energetske mreže olakšati aktivno učestvovanje kompanije u globalnoj transformaciji i dekarbonizaciji energetskih sistema u cilju uspostavljanja održive energetske budućnosti.

On je takođe rekao da inteligentnim rešenjima za dinamičniju mrežu kompanija doprinosi ostvarenju Globalnih ciljeva održivog razvoja UN-a, a posebno cilja broj 7, koji se odnosi na obezbeđivanje “pristupačne, pouzdane i čiste energije.”

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Ugalj buducnost radnici

Timmermans: Ugalj nema budućnost, ali je imaju radnici u tom sektoru

25 February 2021 - Izvršni potpredsednik Evropske komisije kaže da EU treba da pomogne da ugalj prestane da se koristi, ali i da isto čeka naftni i petrohemijski sektor

ems donacija wbif transbalkanski koridor

EMS dobio donaciju od 12,8 miliona evra za Transbalkanski koridor

23 February 2021 - Grant stiže od Investicionog okvira za Zapadni Balkan za sekciju 3 Koridora koja se odnosi na dvostruki dalekovod Obrenovac-Bajina Bašta.

novi zakoni energetika zorana mihajlovic skupstina srbije

Četiri zakona u sektoru energetike i rudarstva na Vladi Srbije sledeće nedelje

19 February 2021 - O novim propisima o obnovljivim izvorima energije, energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu trebalo bi sledeće nedelje da odlučuje Vlada Srbije.

eex cropex fjucersi

EEX i CROPEX dogovorili uvođenje hrvatskih fjučersa za električnu energiju

12 February 2021 - Nakon uspešnog uvođenja fjučersa za Bugarsku, Sloveniju i Srbiju, Evropska energetska berza priprema i hrvatske fjučerse za električnu energiju.