Električna energija

HEP povećava instalisanu snagu HE Senj za 20 MW

HEP-HE-Senj-instalisana-snaga

Slika: HEP

Objavljeno

05.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i firme iz Grupe Končar potpisale su ugovor o zameni primarne opreme u HE Senj, što je deo projekta rekonstrukcije i revitalizacije kojim će se kapacitet ove hidroelektrane povećati za 20 MW, a godišnja proizvodnja za najmanje 50 GWh.

Ukupni raspoloživi kapacitet HE Senj trenutno iznosi 216 MW, a prosečna godišnja proizvodnja 970 GWh, što čini oko 20% proizvodnje svih hidroelektrana u Hrvatskoj, odnosno 10% ukupne HEP-ove proizvodnje, navodi se u saopštenju hrvatske državne elektroenergetske kompanije.

Ugovor sa Grupom Končar je vredan 43,8 miliona evra. Radovi, koji obuhvataju sva tri agregata u HE Senj, započeće sledeće godine, a završetak je planiran za 2026. godinu.

Ukupna vrednost projekta rekonstrukcije i revitalizacije HE Senj, kojim će se životni vek elektrane produžiti za 50 godina, iznosi skoro 74 miliona evra, a vrednost dosad ugrađene opreme i obavljenih radova je 11 miliona evra.

HEP sprovodi projekat revitalizacije 12 hidroelektrana, vredan 3,9 milijardi kuna

Rekonstrukcija HE Senj je deo šireg projekta revitalizacije hidroelektrana koje posluju u sistemu HEP-a, a koji je ukupno vredan 3,9 milijardi kuna (520 miliona evra), podseća HEP. Rezultat ovog investicionog ciklusa će biti povećanje ukupne snage hidroelektrana za 170 MW i povećanje godišnje proizvodnje električne energije za 330 GWh.

Investicioni ciklus, koji je započeo 2012. godine i tokom kojeg je do sada uloženo 210 miliona evra, obuhata 12 od ukupno 26 HEP-ovih hidroelektrana. Do danas je završena revitalizacija tri pogona, u toku je revitalizacija još pet, uključujući i HE Senj, a u pripremi je rekonstrukcija još četiri.

HEP gradi HE Senj 2 i HES Kosinj, ukupne snage 412 MW

HEP je prošle godine započeo realizaciju projekata izgradnje hidroelektrane Senj 2 i hidroenergetskog sistema (HES) Kosinj, ukupne instalisane snage 412 MW, a procenjena vrednost ove investicije je oko 450 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. maj 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. maj 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. maj 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. maj 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji