Električna energija

HEP ulaže 450 miliona evra u dva mega hidroprojekta Kosinj i Senj

HEP ulaze 450 miliona evra u dva mega hidroprojekta Senj i Kosinj

Slika: Ovako bi trebalo da izgleda Hidroenergetski sistem Kosinj

Objavljeno

19.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda započela je realizaciju dva projekta značajna projekta – Hidroenergetski sistem Kosinj i Hidroelektrana Senj 2, ukupne snage 412 MW, čija procenjena vrednost iznosi 3,4 milijarde kuna ili skoro 450 miliona evra.

Ova dva megaprojekta, kako ih naziva Večernji list, trebalo bi da obezbede nove količine zelene električne energije, i to vršne energije, ali i da spreče poplave koje su izazivale reke Lika i Gacka, obezbede snabevanje vodom za mesta od Senja do Karlobaga, uključujući ostrva Rab i Pag, i povećaju mogućnosti za navodnjavanje u Lipovom polju.

Najveći deo proizvedene električne energije biće veoma vredna vršna energija

Posle završetka ova dva projekta za šest godina, Hrvatska će dobiti hidroenergetski sistem koji će imati snagu od 650 MW, što je više od snage najveće hrvatske hidroelektrane Zakučac. Taj sistem će imati godišnju proizvodnju od 132 GWh, od čega će najveći deo biti vršna energija.

HEP gradi Hidroenergetski sistem Kosinj i HE Senj 2

HEP je, kako se navodi, ove godine pokrenuo realizaciju druge faze hidroenergetskog sistema Senj, koja se sastoji od dva segmenta: gradnje Hidroenergetskog sustava Kosinj i hidroelektrane Senj 2, ukupnog kapaciteta 412 MW.

S obzirom da će zbog gradnje akumulacije više stotina ljudi iz sela u Kosinjskoj dolini biti iseljeno ovih dana je u toku gradnja stambene zgrade u mestu Perušić.

HEP namerava da iskoristi preostali hidropotencijal na slivovima reka Lika i Gacka. Postojeći hidroenergetski sistem Senj čine brana Sklope na reci Lici s akumulacijom Kruščica, hidroelektrana Sklope, snage 22,5 MW, akumulacija Gusić polje, dovodni tunel Gusić polje – Hrmotine, kao i hidroelektrana Senj snage 216 MW.

Ukupna proizvodnja od 132 GWh

Danas HES Senj ima prosečnu godišnju proizvodnju od oko 100 GWh koja čini oko 20% proizvodnje električne energije iz HEP-ovih hidroelektrana, oko 10% ukupne proizvodnje HEP-a ili 5% ukupne potrošnje električne energije u Hrvatskoj.

Gradnjom objekata druge faze, HES Kosinj i HE Senj 2, dobiće se dodatnih 32 GWh godišnje, od čega će najveći deo proizvodnje biti za sistem veoma vredna vršna energija, navodi Večernji list.

Do kraja godine HEP će u ova dva projekta investirati oko 400 miliona kuna (oko 53 miliona evra), što bi, kako se nadaju u Hrvatskoj, trebalo da utiče na rast BDP-a, zaposlenost i stanje u ekonomiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

19. oktobar 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

19. oktobar 2020. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

19. oktobar 2020. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

19. oktobar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.