Životna sredina

Zelena akcija tuži Ministarstvo zaštite okoliša zbog HES Kosinj

Zelena-akcija-tuzi-Ministarstvo-zastite-okolisa-zbog-HES-Kosinj

Photo: HEP

Objavljeno

10.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska organizacija civilnog društva Zelena akcija podnela je tužbu Upravnom sudu u Rijeci protiv rešenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojim je projekat Hidroenergetski sistem (HES) Kosinj ocenjen kao prihvatljiv za životnu sredinu.

Sredinom juna Hrvatska elektroprivreda (HEP) dobila je odobrenje od Ministarstva za zaštitu okoliša i energetiku za projekat izgradnje HES Kosinj.

Zelena akcija u tužbi navodi da u postupku procene uticaja na životnu sredinu za HES Kosinj nisu bili ispunjeni zakonom propisani uslovi za zaštitu životne sredine.

Projekat je trebalo oceniti neprihvatljivim za životnu sredinu s obzirom na manjkavosti studije o uticaju na životnu sredinu, te određene propuste i greške u proceduri, izjavila je Željka Leljak Gracin, advokat Zelene akcije.

HES Kosinj je deo šireg plana dogradnje postojećeg hidroenergetskog sistema Senj, čija je ukupna vrednost procenjena na 500 miliona evra. Plan predviđa izgradnju dve akumulacije sa tri brane i hidroelektrana (HE) Kosinj i Senj.

Zelena akcija navodi da je možda  najproblematičnija izgradnja više od šest kilometara dugačke injekcijske zavese. To pretpostavlja upumpavanje više od 75.000 tona cementa u osetljive podzemne ekosastave kako bi se osigurala vododrživost akumulacije u ovom poroznom, kraškom terenu.

Zelena akcija kao sporno ističe i to što je projekat planiran na prirodno vrednom području koje se delimično preklapa i s ekološkom mrežom NATURA 2000, kao i to što je studija uticaja na životnu sredinu zasebno rađena za HES Kosinj i za HE Senj, umesto zajedno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

10. jul 2018. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada

Vucic Rio Tinto nastavi projekat litijuma uz garancije EU

Vučić: Rio Tinto može da nastavi projekat litijuma uz garancije EU

10. jul 2018. - Srbija je spremna da ponovo podrži projekat rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, poručio je Vučić

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

10. jul 2018. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

10. jul 2018. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević