Životna sredina

Zelena akcija tuži Ministarstvo zaštite okoliša zbog HES Kosinj

Zelena-akcija-tuzi-Ministarstvo-zastite-okolisa-zbog-HES-Kosinj

Photo: HEP

Objavljeno

10.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska organizacija civilnog društva Zelena akcija podnela je tužbu Upravnom sudu u Rijeci protiv rešenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojim je projekat Hidroenergetski sistem (HES) Kosinj ocenjen kao prihvatljiv za životnu sredinu.

Sredinom juna Hrvatska elektroprivreda (HEP) dobila je odobrenje od Ministarstva za zaštitu okoliša i energetiku za projekat izgradnje HES Kosinj.

Zelena akcija u tužbi navodi da u postupku procene uticaja na životnu sredinu za HES Kosinj nisu bili ispunjeni zakonom propisani uslovi za zaštitu životne sredine.

Projekat je trebalo oceniti neprihvatljivim za životnu sredinu s obzirom na manjkavosti studije o uticaju na životnu sredinu, te određene propuste i greške u proceduri, izjavila je Željka Leljak Gracin, advokat Zelene akcije.

HES Kosinj je deo šireg plana dogradnje postojećeg hidroenergetskog sistema Senj, čija je ukupna vrednost procenjena na 500 miliona evra. Plan predviđa izgradnju dve akumulacije sa tri brane i hidroelektrana (HE) Kosinj i Senj.

Zelena akcija navodi da je možda  najproblematičnija izgradnja više od šest kilometara dugačke injekcijske zavese. To pretpostavlja upumpavanje više od 75.000 tona cementa u osetljive podzemne ekosastave kako bi se osigurala vododrživost akumulacije u ovom poroznom, kraškom terenu.

Zelena akcija kao sporno ističe i to što je projekat planiran na prirodno vrednom području koje se delimično preklapa i s ekološkom mrežom NATURA 2000, kao i to što je studija uticaja na životnu sredinu zasebno rađena za HES Kosinj i za HE Senj, umesto zajedno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

10. jul 2018. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno

Aktivisti na Šodrošu: Drveće posečeno bez procene uticaja na životnu sredinu

10. jul 2018. - Na Šodrošu u Novom Sadu je posečeno 140 autohotonih stabala na trasi za izgradnju četvrtog gradskog mosta

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

10. jul 2018. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

10. jul 2018. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu