Životna sredina

Zelena akcija tuži Ministarstvo zaštite okoliša zbog HES Kosinj

Zelena-akcija-tuzi-Ministarstvo-zastite-okolisa-zbog-HES-Kosinj

Photo: HEP

Objavljeno

10.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska organizacija civilnog društva Zelena akcija podnela je tužbu Upravnom sudu u Rijeci protiv rešenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojim je projekat Hidroenergetski sistem (HES) Kosinj ocenjen kao prihvatljiv za životnu sredinu.

Sredinom juna Hrvatska elektroprivreda (HEP) dobila je odobrenje od Ministarstva za zaštitu okoliša i energetiku za projekat izgradnje HES Kosinj.

Zelena akcija u tužbi navodi da u postupku procene uticaja na životnu sredinu za HES Kosinj nisu bili ispunjeni zakonom propisani uslovi za zaštitu životne sredine.

Projekat je trebalo oceniti neprihvatljivim za životnu sredinu s obzirom na manjkavosti studije o uticaju na životnu sredinu, te određene propuste i greške u proceduri, izjavila je Željka Leljak Gracin, advokat Zelene akcije.

HES Kosinj je deo šireg plana dogradnje postojećeg hidroenergetskog sistema Senj, čija je ukupna vrednost procenjena na 500 miliona evra. Plan predviđa izgradnju dve akumulacije sa tri brane i hidroelektrana (HE) Kosinj i Senj.

Zelena akcija navodi da je možda  najproblematičnija izgradnja više od šest kilometara dugačke injekcijske zavese. To pretpostavlja upumpavanje više od 75.000 tona cementa u osetljive podzemne ekosastave kako bi se osigurala vododrživost akumulacije u ovom poroznom, kraškom terenu.

Zelena akcija kao sporno ističe i to što je projekat planiran na prirodno vrednom području koje se delimično preklapa i s ekološkom mrežom NATURA 2000, kao i to što je studija uticaja na životnu sredinu zasebno rađena za HES Kosinj i za HE Senj, umesto zajedno.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prijavite krivolov prepelica i zaštite ugrožene ptice u Srbiji

08 августа 2022 - Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva ljubitelje prirode i sve građane da prijave...

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

m+ grupa odrzive obveznice zelene hrvatska

Izdate prve zelene obveznice u Hrvatskoj

02 августа 2022 - Firma se bavi pružanjem usluga kontakt centara i autsorsinga poslovnih i tehnoloških procesa u 14 zemalja u JIE