Energetska efikasnost

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

Slika: HEP

Objavljeno

23.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda – HEP će upotrebiti najveći grant koji je do sada dobila iz fondova Evropske unije, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara vrelovoda u Zagrebu.

Hrvatska je potpisala sporazum o svom četrnaestom kapitalnom i strateškom projektu finansiranom sredstvima Evropske unije. HEP Toplinarstvo, ogranak za daljinsko grejanje državne energetske kompanije Hrvatska elektroprivreda, počinje revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u glavnom gradu, vrednu 700 miliona kuna odnosno 92,6 miliona evra.

Tako je trošak projekta 556,1 milion kuna (73,5 miliona evra) bez poreza na dodatu vrednost, od čega će 421,5 miliona kuna ili 55,8 miliona evra biti pokriveno bespovratnim sredstvima iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. godine. HEP je naveo da je to najveći iznos dobijen do sada od fondova EU.

Vrednost strateških projekata dostigla 2,1 milijardu evra

Ostatak troškova biće obezbeđen iz sopstvenih izvora, dodala je kompanija. Ugovor su potpisali ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Nataša Tramišak, upravnik Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i direktor HEP Toplinarstva Zdravko Zajec.

Obnova nešto manje od trećine grejne mreže HEP Toplinarstva u Zagrebu vredi 700 miliona kuna (92,6 miliona evra)

Svi navedeni projekti biće završeni do kraja 2023. godine, naglasila je ministarka. Rekla je da su ukupno vredni više od 2,1 milijarde evra i da će uskoro biti pokrenut još jedan.

Razvodiće se predizolovane cevi umesto čeličnih i to beskanalno

Dogovorena revitalizacija gotovo jedne trećine grejne mreže unaprediće snabdevanje, kazala je Tramišak. HEP Toplinarstvo opskrbljuje više od 100,000 domaćinstava u Zagrebu.

HEP je u protekle tri godine od EU dobio skoro milijardu kuna (132 miliona evra), kazao je predsednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Kompanija je saopštila da će beskanalno postavljati predizolovane cevi umesto kanalnog čeličnog vrelovoda, kod kojeg je veća opasnost od pucanja i koji je podložan koroziji. Smanjenje gubitaka toplote procenjeno je na 28 odsto, objavio je HEP i istakao da će gubici nadopune pogonske vode biti srezani 47 procenata. Kompanija je izračunalo da će broj hitnih intervencija biti smanjen za 90 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konkurs za solarne panele u septembru, priprema se vodic za instalaciju za gradjane i firme

Konkurs za subvencije za solarne panele u septembru, priprema se vodič za instalaciju

27 July 2021 - Početkom septembra biće raspisan javni poziv za subvencije za solarne panele, a do kraja godine i drugi poziv za zamenu stolarije.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Konkursi za gradjane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i pocetkom septembra

Konkursi za građane za subvencije za energetsku efikasnost krajem avgusta i početkom septembra

19 July 2021 - Javni pozivi za firme nisu isti u svim lokalnim samoupravama, i sadrže dosta detalja koji se odnose i na konkurse za građane.

Kosovo* dobilo pet miliona evra za kreditiranje energetske efikasnosti u domaćinstvima

16 July 2021 - EBRD je odobrio kreditnu liniju od pet miliona evra za Raiffeisen Bank Kosovo u okviru Programa za finansiranje zelene ekonomije (GEFF).