Energetska efikasnost

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

Slika: HEP

Objavljeno

23.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda – HEP će upotrebiti najveći grant koji je do sada dobila iz fondova Evropske unije, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara vrelovoda u Zagrebu.

Hrvatska je potpisala sporazum o svom četrnaestom kapitalnom i strateškom projektu finansiranom sredstvima Evropske unije. HEP Toplinarstvo, ogranak za daljinsko grejanje državne energetske kompanije Hrvatska elektroprivreda, počinje revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u glavnom gradu, vrednu 700 miliona kuna odnosno 92,6 miliona evra.

Tako je trošak projekta 556,1 milion kuna (73,5 miliona evra) bez poreza na dodatu vrednost, od čega će 421,5 miliona kuna ili 55,8 miliona evra biti pokriveno bespovratnim sredstvima iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. godine. HEP je naveo da je to najveći iznos dobijen do sada od fondova EU.

Vrednost strateških projekata dostigla 2,1 milijardu evra

Ostatak troškova biće obezbeđen iz sopstvenih izvora, dodala je kompanija. Ugovor su potpisali ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Nataša Tramišak, upravnik Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i direktor HEP Toplinarstva Zdravko Zajec.

Obnova nešto manje od trećine grejne mreže HEP Toplinarstva u Zagrebu vredi 700 miliona kuna (92,6 miliona evra)

Svi navedeni projekti biće završeni do kraja 2023. godine, naglasila je ministarka. Rekla je da su ukupno vredni više od 2,1 milijarde evra i da će uskoro biti pokrenut još jedan.

Razvodiće se predizolovane cevi umesto čeličnih i to beskanalno

Dogovorena revitalizacija gotovo jedne trećine grejne mreže unaprediće snabdevanje, kazala je Tramišak. HEP Toplinarstvo opskrbljuje više od 100,000 domaćinstava u Zagrebu.

HEP je u protekle tri godine od EU dobio skoro milijardu kuna (132 miliona evra), kazao je predsednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Kompanija je saopštila da će beskanalno postavljati predizolovane cevi umesto kanalnog čeličnog vrelovoda, kod kojeg je veća opasnost od pucanja i koji je podložan koroziji. Smanjenje gubitaka toplote procenjeno je na 28 odsto, objavio je HEP i istakao da će gubici nadopune pogonske vode biti srezani 47 procenata. Kompanija je izračunalo da će broj hitnih intervencija biti smanjen za 90 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

08 January 2021 - U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila

Energetska tranzicija ubrzati univerzitetski profesori

Profesori iz regiona: Ugalj ni sada nije konkurentan, potrebno ubrzati energetsku tranziciju

21 December 2020 - Prelazak na obnovljive izvore je nužan i isplativiji čak i od održavanja kapaciteta za proizvodnju struje iz uglja, poručuje akademska zajednica

Srbija 2021 1 5 milijardu evra energetsku efikasnost smanjenje zagadenja

Srbija će 2021. potrošiti 1,5 milijardu evra na energetsku efikasnost, smanjenje zagađenja

16 December 2020 - Srbija će potpuno promeniti planove investiranja i dati prioritet energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja, kaže vicepremijerka Zorana Mihajlović

Lideri EU usvojili budzet zelene podsticaje cilj od 55 odsto za emisije

Lideri EU usvojili budžet, zelene podsticaje, cilj od 55 odsto za emisije

11 December 2020 - Evropskom parlamentu je prosleđen predlog za sedmogodišnji budžet EU, zelene podsticaje i cilj da se emisije smanje za 55 procenata