Energetska efikasnost

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

Slika: HEP

Objavljeno

23.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.11.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Hrvatska elektroprivreda – HEP će upotrebiti najveći grant koji je do sada dobila iz fondova Evropske unije, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara vrelovoda u Zagrebu.

Hrvatska je potpisala sporazum o svom četrnaestom kapitalnom i strateškom projektu finansiranom sredstvima Evropske unije. HEP Toplinarstvo, ogranak za daljinsko grejanje državne energetske kompanije Hrvatska elektroprivreda, počinje revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u glavnom gradu, vrednu 700 miliona kuna odnosno 92,6 miliona evra.

Tako je trošak projekta 556,1 milion kuna (73,5 miliona evra) bez poreza na dodatu vrednost, od čega će 421,5 miliona kuna ili 55,8 miliona evra biti pokriveno bespovratnim sredstvima iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. godine. HEP je naveo da je to najveći iznos dobijen do sada od fondova EU.

Vrednost strateških projekata dostigla 2,1 milijardu evra

Ostatak troškova biće obezbeđen iz sopstvenih izvora, dodala je kompanija. Ugovor su potpisali ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Nataša Tramišak, upravnik Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i direktor HEP Toplinarstva Zdravko Zajec.

Obnova nešto manje od trećine grejne mreže HEP Toplinarstva u Zagrebu vredi 700 miliona kuna (92,6 miliona evra)

Svi navedeni projekti biće završeni do kraja 2023. godine, naglasila je ministarka. Rekla je da su ukupno vredni više od 2,1 milijarde evra i da će uskoro biti pokrenut još jedan.

Razvodiće se predizolovane cevi umesto čeličnih i to beskanalno

Dogovorena revitalizacija gotovo jedne trećine grejne mreže unaprediće snabdevanje, kazala je Tramišak. HEP Toplinarstvo opskrbljuje više od 100,000 domaćinstava u Zagrebu.

HEP je u protekle tri godine od EU dobio skoro milijardu kuna (132 miliona evra), kazao je predsednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Kompanija je saopštila da će beskanalno postavljati predizolovane cevi umesto kanalnog čeličnog vrelovoda, kod kojeg je veća opasnost od pucanja i koji je podložan koroziji. Smanjenje gubitaka toplote procenjeno je na 28 odsto, objavio je HEP i istakao da će gubici nadopune pogonske vode biti srezani 47 procenata. Kompanija je izračunalo da će broj hitnih intervencija biti smanjen za 90 odsto.

Komentara: (1)
financiranje / 24.02.2024.

Financiranje je ključni stup uspjeha u postizanju vaših ciljeva! Oduševljen sam člankom Hvala na korisnim informacijama!

Financiranje

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

23. novembar 2020. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

23. novembar 2020. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

23. novembar 2020. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Održana prva edukacija u oblasti energetske efikasnosti namenjena učenicima osmog razreda

Održana prva od 45 radionica za osmake o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji

23. novembar 2020. - U OŠ Vasa Stajić u Novom Sadu je na Svetski dan energetske efikasnosti sa osmacima održana radionica o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima.