Energetska efikasnost

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

Slika: HEP

Objavljeno

23.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska elektroprivreda – HEP će upotrebiti najveći grant koji je do sada dobila iz fondova Evropske unije, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara vrelovoda u Zagrebu.

Hrvatska je potpisala sporazum o svom četrnaestom kapitalnom i strateškom projektu finansiranom sredstvima Evropske unije. HEP Toplinarstvo, ogranak za daljinsko grejanje državne energetske kompanije Hrvatska elektroprivreda, počinje revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u glavnom gradu, vrednu 700 miliona kuna odnosno 92,6 miliona evra.

Tako je trošak projekta 556,1 milion kuna (73,5 miliona evra) bez poreza na dodatu vrednost, od čega će 421,5 miliona kuna ili 55,8 miliona evra biti pokriveno bespovratnim sredstvima iz Evropskog fonda za regionalni razvoj u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. godine. HEP je naveo da je to najveći iznos dobijen do sada od fondova EU.

Vrednost strateških projekata dostigla 2,1 milijardu evra

Ostatak troškova biće obezbeđen iz sopstvenih izvora, dodala je kompanija. Ugovor su potpisali ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Nataša Tramišak, upravnik Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i direktor HEP Toplinarstva Zdravko Zajec.

Obnova nešto manje od trećine grejne mreže HEP Toplinarstva u Zagrebu vredi 700 miliona kuna (92,6 miliona evra)

Svi navedeni projekti biće završeni do kraja 2023. godine, naglasila je ministarka. Rekla je da su ukupno vredni više od 2,1 milijarde evra i da će uskoro biti pokrenut još jedan.

Razvodiće se predizolovane cevi umesto čeličnih i to beskanalno

Dogovorena revitalizacija gotovo jedne trećine grejne mreže unaprediće snabdevanje, kazala je Tramišak. HEP Toplinarstvo opskrbljuje više od 100,000 domaćinstava u Zagrebu.

HEP je u protekle tri godine od EU dobio skoro milijardu kuna (132 miliona evra), kazao je predsednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Kompanija je saopštila da će beskanalno postavljati predizolovane cevi umesto kanalnog čeličnog vrelovoda, kod kojeg je veća opasnost od pucanja i koji je podložan koroziji. Smanjenje gubitaka toplote procenjeno je na 28 odsto, objavio je HEP i istakao da će gubici nadopune pogonske vode biti srezani 47 procenata. Kompanija je izračunalo da će broj hitnih intervencija biti smanjen za 90 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

02 јуна 2022 - Nacionalni energetski i klimatski plan obuhvata period od 2021. do 2030. godine i predstavlja put za postizanje ciljeva do 2030. godine