Energetska efikasnost

EU odobrila državnu pomoć od 57 miliona evra za HEP Toplinarstvo

EU-odobrila-drzavnu-pomoc-HEP-Toplinarstvo

Slika: Zagreb (Evropska komisija)

Objavljeno

04.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU o državnoj pomoći, plan Hrvatske da podrži modernizaciju sistema daljinskog grejanja u Zagrebu, vrednu 57 miliona evra, koju će ibaviti HEP Toplinarstvo.

Državna pomoć će podržati modernizaciju mreže toplovoda putem zamene oštećenih cevovoda, koju će obaviti korisnik pomoći, firma HEP Toplinarstvo, saopštila je EK.

Projekt, koji je uključen u Sporazum o partnerstvu između Republike Hrvatske i EK za korišćenje strukturnih i investicionih fondova EU, takođe će delimično biti finansiran iz strukturnih fondova EU.

Komisija je procenjivala ovu državnu pomoć prema EU Pravilima o državnoj pomoći, posebno prema Smernicama EK za državnu pomoć za zaštitu životne sredine i energetiku iz 2014. godine. Ustanovljeno je da će mera poboljšati postojeći sistem daljinskog grejanja, koji se, kako se navodi, napaja visoko efikasnom proizvodnjom toplotne energije, koja je i ekološki prihvatljiva.

Očekuje se da će modernizacija smanjiti ukupnu emisiju CO2 za oko 280.000 tona

Planirane investicije će uštedeti značajne količine energije, naročito smanjenjem gubitaka toplote, gubitaka prilikom dodavanja vode i troškova održavanja mreže.

Osim toga, modernizacija će doprineti sprovođenju zelene evropske strategije povećanjem energetske efikasnosti i smanjenjem emisije štetnih i gasova sa efektom staklene bašte, navela je EK, i dodala da se očekuje ukupno smanjenje emisija CO2 za oko 280.000 tona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

29 новембра 2021 - Investiciono-razvojni fond Crne Gore dobio je pozajmicu koja je namenjena oporavku malih i srednjih preduzeća