Energetska efikasnost

EU odobrila državnu pomoć od 57 miliona evra za HEP Toplinarstvo

EU-odobrila-drzavnu-pomoc-HEP-Toplinarstvo

Slika: Zagreb (Evropska komisija)

Objavljeno

04.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU o državnoj pomoći, plan Hrvatske da podrži modernizaciju sistema daljinskog grejanja u Zagrebu, vrednu 57 miliona evra, koju će ibaviti HEP Toplinarstvo.

Državna pomoć će podržati modernizaciju mreže toplovoda putem zamene oštećenih cevovoda, koju će obaviti korisnik pomoći, firma HEP Toplinarstvo, saopštila je EK.

Projekt, koji je uključen u Sporazum o partnerstvu između Republike Hrvatske i EK za korišćenje strukturnih i investicionih fondova EU, takođe će delimično biti finansiran iz strukturnih fondova EU.

Komisija je procenjivala ovu državnu pomoć prema EU Pravilima o državnoj pomoći, posebno prema Smernicama EK za državnu pomoć za zaštitu životne sredine i energetiku iz 2014. godine. Ustanovljeno je da će mera poboljšati postojeći sistem daljinskog grejanja, koji se, kako se navodi, napaja visoko efikasnom proizvodnjom toplotne energije, koja je i ekološki prihvatljiva.

Očekuje se da će modernizacija smanjiti ukupnu emisiju CO2 za oko 280.000 tona

Planirane investicije će uštedeti značajne količine energije, naročito smanjenjem gubitaka toplote, gubitaka prilikom dodavanja vode i troškova održavanja mreže.

Osim toga, modernizacija će doprineti sprovođenju zelene evropske strategije povećanjem energetske efikasnosti i smanjenjem emisije štetnih i gasova sa efektom staklene bašte, navela je EK, i dodala da se očekuje ukupno smanjenje emisija CO2 za oko 280.000 tona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

4. decembar 2019. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

4. decembar 2019. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

4. decembar 2019. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.

EU 2040 emisije budu vec 90 odsto nize to znaci zbogom uglju

EU hoće da 2040. emisije budu već 90 odsto niže – to znači zbogom uglju

4. decembar 2019. - Evropska komisija je objavila procenu uticaja mogućih scenarija po kojima se u Evropskoj uniji neto emisije najkasnije 2050. spuštaju na nulu