x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EU odobrila državnu pomoć od 57 miliona evra za HEP Toplinarstvo

04.12.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Zagreb (Evropska komisija)
EU odobrila državnu pomoć od 57 miliona evra za HEP Toplinarstvo

Evropska komisija odobrila je, u skladu s pravilima EU o državnoj pomoći, plan Hrvatske da podrži modernizaciju sistema daljinskog grejanja u Zagrebu, vrednu 57 miliona evra, koju će ibaviti HEP Toplinarstvo.

Državna pomoć će podržati modernizaciju mreže toplovoda putem zamene oštećenih cevovoda, koju će obaviti korisnik pomoći, firma HEP Toplinarstvo, saopštila je EK.

Projekt, koji je uključen u Sporazum o partnerstvu između Republike Hrvatske i EK za korišćenje strukturnih i investicionih fondova EU, takođe će delimično biti finansiran iz strukturnih fondova EU.

Komisija je procenjivala ovu državnu pomoć prema EU Pravilima o državnoj pomoći, posebno prema Smernicama EK za državnu pomoć za zaštitu životne sredine i energetiku iz 2014. godine. Ustanovljeno je da će mera poboljšati postojeći sistem daljinskog grejanja, koji se, kako se navodi, napaja visoko efikasnom proizvodnjom toplotne energije, koja je i ekološki prihvatljiva.

Očekuje se da će modernizacija smanjiti ukupnu emisiju CO2 za oko 280.000 tona

Planirane investicije će uštedeti značajne količine energije, naročito smanjenjem gubitaka toplote, gubitaka prilikom dodavanja vode i troškova održavanja mreže.

Osim toga, modernizacija će doprineti sprovođenju zelene evropske strategije povećanjem energetske efikasnosti i smanjenjem emisije štetnih i gasova sa efektom staklene bašte, navela je EK, i dodala da se očekuje ukupno smanjenje emisija CO2 za oko 280.000 tona.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.