Energetska kriza

Gros: Ne ograničavati cenu struje i gasa, već subvencionisati štednju energije

ne ogranicavati cenu struje i gasa, vec subvencionisati stednju energije ceps

Foto: Achim Scholty from Pixabay

Objavljeno

22.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ograničenje cena prirodnog gasa i električne energije ili direktne subvencije potrošačima neće sniziti ukupne troškove evropskih građana zbog visokih cena energije u energetskoj krizi, već će samo pogoršati stvari, navodi se u analizi vodećeg evropskog tink-tanka CEPS iz Brisela.

Umesto toga, Daniel Gros, autor studije Zašto su ograničenje cene gasa i subvencije za potrošače izuzetno skupi i na kraju beskorisni, predlaže Evropskoj uniji da podstakne države članice da potrošačima daju odgovarajući podsticaj da smanje potrošnju gasa.

Ključni cilj politike ne bi trebalo da bude subvencionisanje cena gasa ili struje, već subvencionisanje štednje energije, rekao je Gros.

U analizi se navodi da mesecima unazad rekordne cene gasa i struje smanjuju kupovnu moć domaćinstava i povećavaju troškove industrije, pa su vlade evropskih zemalja pod političkim pritiskom da nešto urade. U takvoj situaciji posežu za različitim merama.

Visoke cene gasa predstavljaju neku vrstu poreza za Evropu s obzirom da 90 odsto gasa uvozi i taj ceh mora neko da plati

Tako neke od njih, kao što su Hrvatska, Rumunija, ograničavaju cene, a druge, poput Bugarske i Grčke, uvode direktne subvencije. Poslednjih nedelja sve se češće čuje ideja da se ograniče i veleprodajne cene gasa u Evropi, ali i obavi reforma tržišta struje.

Realnost je, kako se navodi u analizi, da visoke cene gasa predstavljaju neku vrstu poreza za Evropu s obzirom da 90 odsto ovog energenta uvozi, i to mora neko da plati.

Ako to nije potrošač, onda mora biti poreski obveznik, a to je često ista osoba, što je samo nekolicina evropskih lidera bila spremna da prizna, navodi se u izveštaju.

Svaka mera koja umanjuje podsticaje za domaću štednju znači veću potrebu za uvozom, što onda pravi veći pritisak na globalnu cenu gasa

Ono što nijedna vlada EU nema hrabrosti da kaže jeste, kako se dodaje, da subvencionisanje potrošnje gasa samo pogoršava problem.

Svaka mera koja umanjuje podsticaje za domaću štednju znači veću potrebu za uvozom, što onda pravi veći pritisak na cenu gasa, najčešće je to tečni prirodni gas (eng. LNG), sa kojim se Evropa suočava na globalnom tržištu i, u začaranom krugu, zahteva dodatne subvencije, kaže autor u izveštaju.

Ovakva situacija predstavlja jasan spoljni efekat koji opravdava zajedničke napore da se smanji potražnja za gasom. To je u jednom trenutku i predložila Evropska komisija, ali sve je ostalo na nivou preporuke, a ne obaveze.

Slično je i sa ograničavanjem cena struje jer je gas gorivo koje diktira njenu cenu.

Gros: podsticati uštedu energije

Daniel Gros, autor studije i član CEPS-a, savetuje da se umesto subvencionisanja potrošnje kroz ograničenje cena, vlade okrenu subvencionisanju štednje gasa. Na primer, tako što će plaćati domaćinstvima za manju potrošnju ove zime u poređenju sa prošlom.

To bi uključivalo i veći trošak za budžet, ali on smatra da bi se takve subvencije uglavnom isplatile nižim uvoznim cenama gasa, uz uslov da se takve mere primene na novou EU, objasnio je on.

Evropska komisija treba da se oštro suprotstavi ograničavanju cena

Njegov drugi predlog je da se podstakne ušteda energije tako što će se domaćinstvima ponuditi ograničenje cene samo za određenu potrošnju, a sve iznad toga bi se naplaćivalo po tržišnim cenama.

Zaključak je da subvencionisanje cena gasa ili struje nema smisla, a Evropska komisija treba da se tome oštro suprotstavi i preporuči članicama da se umesto toga okrenu subvencijama za štednju, savetuje Gros.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

22. septembar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

22. septembar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

22. septembar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

22. septembar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.