Električna energija

Grčki HEDNO menja 7,5 miliona brojila, prvi tender u 2018.

Grcki HEDNO menja 7,5 miliona brojila, prvi tender u 2018.

Photo: HEDNO

Objavljeno

20.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Helenski operator distributivnog sistema za električnu energiju (HEDNO) najavio je zamenu 7,5 miliona zastarelih brojila novim pametnim uređajima, koji omogućavaju daljinsko nadgledanje potrošnje, izjavio je generalni direktor te firme Nikos Hatziargiru. On je na konferenciji European utility week rekao da će zamena starih novim brojilima početi 2018. godine, po završetku tenderske procedure.

Uvođenje novih smart brojila je deo projekta HEDNO (na grčkom DEDDIE) koji za cilj ima pretvaranje distributivne mreže u smart sistem.

Pametna brojila su, po njegovim rečima, osnovni neophodni element razvoja pametnih elektro-mreža. Hatziargiru je dodao da je projekt Automatsko merenje potrošnje na niskom naponu ključna stvar u integrisanom planiranju poslovanja njegove kompanije.

On je rekao da je HEDNO pokrenuo pilot projekat tokom koga će 200.000 mehaničkih brojila biti zamenjeno pametnim brojilima, dodajući da je već izabran izvođač, ali da pilot projekat nije započet jer su neki učesnici na tenderu podneli žalbe.

Hatziargiru je rekao da su nekim korisnicima usluga firme HEDNO, koji troše oko polovine električne energije koje ta firma distribuira, instalirana pametna brojila.

On smatra da je najveći izazov zamena mehaničkih brojila širom zemlje, zbog potrošača na ostrvima, koja imaju odvojene energetske sisteme i nisu povezana sa kopnenim delom Grčke.

Hatziargiru je rekao da sistem daljinske kontrole utroška električne energije donosi mnoge prednosti, navodeći da potrošači tako dobijaju precizan uvid u potrošnju u svakom trenutku, podatke o uštedama i smanjivanju štetnih emisija, a drastično se smanjuje krađa električne energije i operativni troškovi mreže.

On je dodao da se tako povećava efikasnost sistema i kvaliteta usluga, potpuno se reorganizuje maloprodajno tržište električne energije, što sve jača konkurenciju i pruža nove šanse za kompanije koje nude elektroenergetske usluge.

Hatziargiru je rekao da HEDNO namerava da postane jedan od deset najboljih distributera električne energije u Evropi u pogledu kvaliteta usluga, cena i preduzetih mera za zaštitu životne sredine.

HEDNO planira da pokrene projekat smart ostrva u okviru koga bi bila napravljeni kapaciteti za skladištenje energije na ostrvima, koja nemaju interkonekcije da bi se ona tako obezbedila od nestašica struje tokom cele godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

20. novembar 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

20. novembar 2017. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

20. novembar 2017. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

20. novembar 2017. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem