x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Grčki HEDNO menja 7,5 miliona brojila, prvi tender u 2018.

20.11.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: HEDNO
Grčki HEDNO menja 7,5 miliona brojila, prvi tender u 2018.

Helenski operator distributivnog sistema za električnu energiju (HEDNO) najavio je zamenu 7,5 miliona zastarelih brojila novim pametnim uređajima, koji omogućavaju daljinsko nadgledanje potrošnje, izjavio je generalni direktor te firme Nikos Hatziargiru. On je na konferenciji European utility week rekao da će zamena starih novim brojilima početi 2018. godine, po završetku tenderske procedure.

Uvođenje novih smart brojila je deo projekta HEDNO (na grčkom DEDDIE) koji za cilj ima pretvaranje distributivne mreže u smart sistem.

Pametna brojila su, po njegovim rečima, osnovni neophodni element razvoja pametnih elektro-mreža. Hatziargiru je dodao da je projekt Automatsko merenje potrošnje na niskom naponu ključna stvar u integrisanom planiranju poslovanja njegove kompanije.

On je rekao da je HEDNO pokrenuo pilot projekat tokom koga će 200.000 mehaničkih brojila biti zamenjeno pametnim brojilima, dodajući da je već izabran izvođač, ali da pilot projekat nije započet jer su neki učesnici na tenderu podneli žalbe.

Hatziargiru je rekao da su nekim korisnicima usluga firme HEDNO, koji troše oko polovine električne energije koje ta firma distribuira, instalirana pametna brojila.

On smatra da je najveći izazov zamena mehaničkih brojila širom zemlje, zbog potrošača na ostrvima, koja imaju odvojene energetske sisteme i nisu povezana sa kopnenim delom Grčke.

Hatziargiru je rekao da sistem daljinske kontrole utroška električne energije donosi mnoge prednosti, navodeći da potrošači tako dobijaju precizan uvid u potrošnju u svakom trenutku, podatke o uštedama i smanjivanju štetnih emisija, a drastično se smanjuje krađa električne energije i operativni troškovi mreže.

On je dodao da se tako povećava efikasnost sistema i kvaliteta usluga, potpuno se reorganizuje maloprodajno tržište električne energije, što sve jača konkurenciju i pruža nove šanse za kompanije koje nude elektroenergetske usluge.

Hatziargiru je rekao da HEDNO namerava da postane jedan od deset najboljih distributera električne energije u Evropi u pogledu kvaliteta usluga, cena i preduzetih mera za zaštitu životne sredine.

HEDNO planira da pokrene projekat smart ostrva u okviru koga bi bila napravljeni kapaciteti za skladištenje energije na ostrvima, koja nemaju interkonekcije da bi se ona tako obezbedila od nestašica struje tokom cele godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.