Električna energija

Grčki HEDNO menja 7,5 miliona brojila, prvi tender u 2018.

Grcki HEDNO menja 7,5 miliona brojila, prvi tender u 2018.

Photo: HEDNO

Objavljeno

20.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Helenski operator distributivnog sistema za električnu energiju (HEDNO) najavio je zamenu 7,5 miliona zastarelih brojila novim pametnim uređajima, koji omogućavaju daljinsko nadgledanje potrošnje, izjavio je generalni direktor te firme Nikos Hatziargiru. On je na konferenciji European utility week rekao da će zamena starih novim brojilima početi 2018. godine, po završetku tenderske procedure.

Uvođenje novih smart brojila je deo projekta HEDNO (na grčkom DEDDIE) koji za cilj ima pretvaranje distributivne mreže u smart sistem.

Pametna brojila su, po njegovim rečima, osnovni neophodni element razvoja pametnih elektro-mreža. Hatziargiru je dodao da je projekt Automatsko merenje potrošnje na niskom naponu ključna stvar u integrisanom planiranju poslovanja njegove kompanije.

On je rekao da je HEDNO pokrenuo pilot projekat tokom koga će 200.000 mehaničkih brojila biti zamenjeno pametnim brojilima, dodajući da je već izabran izvođač, ali da pilot projekat nije započet jer su neki učesnici na tenderu podneli žalbe.

Hatziargiru je rekao da su nekim korisnicima usluga firme HEDNO, koji troše oko polovine električne energije koje ta firma distribuira, instalirana pametna brojila.

On smatra da je najveći izazov zamena mehaničkih brojila širom zemlje, zbog potrošača na ostrvima, koja imaju odvojene energetske sisteme i nisu povezana sa kopnenim delom Grčke.

Hatziargiru je rekao da sistem daljinske kontrole utroška električne energije donosi mnoge prednosti, navodeći da potrošači tako dobijaju precizan uvid u potrošnju u svakom trenutku, podatke o uštedama i smanjivanju štetnih emisija, a drastično se smanjuje krađa električne energije i operativni troškovi mreže.

On je dodao da se tako povećava efikasnost sistema i kvaliteta usluga, potpuno se reorganizuje maloprodajno tržište električne energije, što sve jača konkurenciju i pruža nove šanse za kompanije koje nude elektroenergetske usluge.

Hatziargiru je rekao da HEDNO namerava da postane jedan od deset najboljih distributera električne energije u Evropi u pogledu kvaliteta usluga, cena i preduzetih mera za zaštitu životne sredine.

HEDNO planira da pokrene projekat smart ostrva u okviru koga bi bila napravljeni kapaciteti za skladištenje energije na ostrvima, koja nemaju interkonekcije da bi se ona tako obezbedila od nestašica struje tokom cele godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

20. novembar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

20. novembar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

20. novembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

20. novembar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.