Životna sredina

Građanima Niša 17,6 miliona dinara za zamenu individualnih ložišta

gradane Nisa 17 6 miliona dinara zamenu individualnih lozista

Photo: Grégory Roose from Pixabay

Objavljeno

25.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Niš će na sumu od 12 miliona dinara koju mu je odobrila vlada dodati 5,6 miliona i raspisati konkurs za sufinansiranje zamene neefikasnih uređaja za grejanje sa do 50 odsto.

Vlasnici privatnih kuća će uskoro moći da se prijave za sredstva za zamenu individualnih ložišta na ugalj, drvo, mazut i lož-ulje efikasnijim rešenjima ili za priključenje na mrežu daljinskog grejanja. Niš je jedna od deset lokalnih samouprava kojima je Ministarstvo zaštite životne sredine odobrilo ukupno sto miliona dinara za ovu svrhu.

Gradsko veće je donelo rešenje po kojem će na sumu od 12 miliona dinara od vlade dodati 5,6 miliona i sa do 50 procenata sufinansirati domaćinstva koja se prijave. Cilj je da se smanji zagađenost vazduha poreklom iz individualnih izvora.

Projekat kasni

Javni konkurs još nije raspisan, a u dokumentu stoji da je bilo zamišljeno da to bude obavljeno pre kraja minule grejne sezone i da će projekat trajati sedam meseci. Oprema treba da bude ugrađena u roku od pet meseci, a preostalo vreme je za kontrolu izvedenih radova. Iz toga proizilazi da bi moglo da se desi da se neki korisnici priključuju na toplovod ili da ugrađuju efikasnije uređaje kada grejna sezona već počne.

Projekat obuhvata uvođenje kotlova na pelet u sto domaćinstava, a na gas u još 40, dok će 15 kuća biti povezano na grejnu mrežu. U prvom slučaju subvencije su ograničene na najviše 140.000 po korisniku, u poređenju sa po 161.000 odnosno 280.000 za preostale dve mere za individualna ložišta, piše u rešenju.

Sistem je razrađen po uzoru na Užice, gde se ovakva podrška domaćinstvima primenjuje već godinama, navelo je Gradsko veće Niša u opisu aktivnosti. Podsetimo, treći grad po broju stanovnika u zemlji bi uskoro mogao da ugasi poslednje kotlove na mazut i lož-ulje u svom sistemu daljinskog grejanja. Pored toga, radi na sopstvenom projektu subvencionisanja energetske efikasnosti u domaćinstvima uz mogućnost učešća

Uskoro i subvencije za energetsku efikasnost

Osim ovog konkursa, Nišlije čekaju i osnivanje uprave za energetsku efikasnost Srbije i početak sufinansiranja zamene stolarije, unapređenje grejnih sistema, postavljanja izolacije na fasade i instalaciju solarnih kolektora.

Za prvu rundu se sprema samo pilot-projekat, za koji je vlada za celu zemlju namenila 54 miliona dinara. Još toliko treba da dodaju lokalne samouprave, a zamišljeno je da domaćinstva učestvuju s polovinom potrebne investicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije