Otpad

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Slika: Pixabay

Objavljeno

01.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena akcija i građanska inicijativa „Siščani ne žele biti smetlišćani!“ pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi planiranu gradnju spalionice otpada i otpadnog mulja jer je to zastarelo rešenje za upravljanja otpadom, stvara toksični otpad i zagađuje okolinu. Spalionica otpada u Sisku je primer još jednog projekta u prilično neuređenom sektoru upravljanja otpadom u regionu, kojem se protive građani, a podržavaju ga nadležne institucije.

Zelena akcija je saopštila da je usred leta, od 2. do 31. avgusta, na javnu raspravu stavljena studija uticaja na okolinu koja podržava izgradnju spalionice za 100.000 tona smeća i 50.000 tona otpadnog mulja, koji bi se iz čitave Hrvatske dovozio u Sisak. Spalionica, kako naglašavaju, može da donese nesagledivu ekonomsku, ekološku i zdravstvenu štetu.

Studija, kako ističu, sadrži niz teza kojima se svi mogući uticaji, koji se spominju kao realni, nastoje svesti na dozvoljene ili zanemarive.

Zelena akcija i građanska inicijativa „Siščani nisu smetlišćani!“poručili su da su građani ustali u odbranu javnog interesa u Zagrebu i Konjščini i zaustavili gradnju spalionica otpada, pa će se isto desiti i u u Sisku.

Inače, spalionice otpada nisu planirane samo u Hrvatskoj, već i u BiH (Sarajevo), Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji (Vinča, Krupanj, Niš).

Spalionice su zastarela rešenja za upravljanje otpadom

Zelena akcija navodi da se spalionica otpada u Sisku protivi hijerarhiji prioriteta u upravljanju otpadom i otpadnim muljem, koji su propisani nacionalnim zakonodavstvom i EU direktivama.

Plan gospodarenja otpadom RH, dodaju, ne propisuje izgradnju spalionica otpada, a Akcijski plan zbrinjavanja otpadnog mulja navodi da postoje prioritetniji načini zbrinjavanja otpadnog mulja.

Spaljivanjem bi nastajale ogromne količine toksičnog otpada

Zelena akcija navode da spalionica u Sisku predstavlja zastarelo rešenje jer EU u Evropskom zelenom dogovoru podstiče odustajanje od gradnje spalionica i primenu održivijih rešenja za iskorišćavanje otpada kao sekundarne sirovine za industrijsku proizvodnju.

„Pod izgovorom da je spalionica (energana) najbolje raspoloživo rješenje koje je nužno za zbrinjavanje krajnjeg ostatka otpada i otpadnog mulja,  planira se postrojenje koje bi uz mizerne količine proizvedene energije služilo uništavanju vrijednih resursa iz otpada. To se radi bez analize puno boljih rješenja koja se primjenjuju diljem gradova u EU i koja su pravi primjer cirkularne ekonomije“, saopštila je Zelena akcija.

Spalionica otpada ne sme biti alibi rešenje za otpad iz promašenih centara za upravljanje otpadom

Kako navode, spaljivanjem bi nastajale ogromne količine toksičnog otpada (filteri, pepeo) čije je zbrinjavanje problematično jer Hrvatska nema odlagalište za opasni otpad, pa bi se to vrlo skupo plaćalo u inostranstvu.

Spaljivanje bi, takođe, predstavljalo veliku potencijalnu opasnosti okolinu i zdravlje stanovnika Siska i okoline.

Spalionica otpada ne sme biti alibi rešenje za otpad iz promašenih centara za upravljanje otpadom, poručuje Zelena akcija, i dodaje da je potrebno promeniti način obrade mešanog otpada po principima cirkularne ekonomije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Spalionica otpada nece biti izgradjena nedaleko od Brckog mrtvica lopare

Spalionica otpada planirana nedaleko od Brčkog neće biti izgrađena

24 новембра 2021 - Postrojenje je planirano u naselju Mrtvica u u opštini Lopare, ali investitori nisu dobili neophodne dozvole

nacrt zakona o upravljanju otpadom komentari gradjevisnki otpad nvo

Kritika na račun rešenja novog nacrta zakona o upravljanju otpadom za građevinski otpad i mobilna postrojenja

09 новембра 2021 - Nacrt, o kojem je završena je javna rasprava, otvara i mogućnost da se u mobilnim postrojenjima obavlja tretman svih vrsta otpada, što je loše

Istrazivanje 85 odsto gradjana podrzava uvodjenje depozitnog sistema

Istraživanje: 85 odsto građana podržava uvođenje depozitnog sistema

05 новембра 2021 - Rezultati su deo istraživanja o reciklaži ambalaže za jednokratnu upotrebu koje je sproveo Centar potrošača Srbije (CEPS)

Crna Gora reciklira oko jedan odsto komunalnog otpada

Crna Gora reciklira samo oko jedan odsto komunalnog otpada

04 новембра 2021 - Zacrtani cilj za recikliranje komunalnog otpada je veći od 20 odsto, dok je cilj Evropske unije 55 odsto do 2025.