Otpad

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Slika: Pixabay

Objavljeno

01.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena akcija i građanska inicijativa „Siščani ne žele biti smetlišćani!“ pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi planiranu gradnju spalionice otpada i otpadnog mulja jer je to zastarelo rešenje za upravljanja otpadom, stvara toksični otpad i zagađuje okolinu. Spalionica otpada u Sisku je primer još jednog projekta u prilično neuređenom sektoru upravljanja otpadom u regionu, kojem se protive građani, a podržavaju ga nadležne institucije.

Zelena akcija je saopštila da je usred leta, od 2. do 31. avgusta, na javnu raspravu stavljena studija uticaja na okolinu koja podržava izgradnju spalionice za 100.000 tona smeća i 50.000 tona otpadnog mulja, koji bi se iz čitave Hrvatske dovozio u Sisak. Spalionica, kako naglašavaju, može da donese nesagledivu ekonomsku, ekološku i zdravstvenu štetu.

Studija, kako ističu, sadrži niz teza kojima se svi mogući uticaji, koji se spominju kao realni, nastoje svesti na dozvoljene ili zanemarive.

Zelena akcija i građanska inicijativa „Siščani nisu smetlišćani!“poručili su da su građani ustali u odbranu javnog interesa u Zagrebu i Konjščini i zaustavili gradnju spalionica otpada, pa će se isto desiti i u u Sisku.

Inače, spalionice otpada nisu planirane samo u Hrvatskoj, već i u BiH (Sarajevo), Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji (Vinča, Krupanj, Niš).

Spalionice su zastarela rešenja za upravljanje otpadom

Zelena akcija navodi da se spalionica otpada u Sisku protivi hijerarhiji prioriteta u upravljanju otpadom i otpadnim muljem, koji su propisani nacionalnim zakonodavstvom i EU direktivama.

Plan gospodarenja otpadom RH, dodaju, ne propisuje izgradnju spalionica otpada, a Akcijski plan zbrinjavanja otpadnog mulja navodi da postoje prioritetniji načini zbrinjavanja otpadnog mulja.

Spaljivanjem bi nastajale ogromne količine toksičnog otpada

Zelena akcija navode da spalionica u Sisku predstavlja zastarelo rešenje jer EU u Evropskom zelenom dogovoru podstiče odustajanje od gradnje spalionica i primenu održivijih rešenja za iskorišćavanje otpada kao sekundarne sirovine za industrijsku proizvodnju.

„Pod izgovorom da je spalionica (energana) najbolje raspoloživo rješenje koje je nužno za zbrinjavanje krajnjeg ostatka otpada i otpadnog mulja,  planira se postrojenje koje bi uz mizerne količine proizvedene energije služilo uništavanju vrijednih resursa iz otpada. To se radi bez analize puno boljih rješenja koja se primjenjuju diljem gradova u EU i koja su pravi primjer cirkularne ekonomije“, saopštila je Zelena akcija.

Spalionica otpada ne sme biti alibi rešenje za otpad iz promašenih centara za upravljanje otpadom

Kako navode, spaljivanjem bi nastajale ogromne količine toksičnog otpada (filteri, pepeo) čije je zbrinjavanje problematično jer Hrvatska nema odlagalište za opasni otpad, pa bi se to vrlo skupo plaćalo u inostranstvu.

Spaljivanje bi, takođe, predstavljalo veliku potencijalnu opasnosti okolinu i zdravlje stanovnika Siska i okoline.

Spalionica otpada ne sme biti alibi rešenje za otpad iz promašenih centara za upravljanje otpadom, poručuje Zelena akcija, i dodaje da je potrebno promeniti način obrade mešanog otpada po principima cirkularne ekonomije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

1. septembar 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

1. septembar 2021. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

1. septembar 2021. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

1. septembar 2021. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo