Otpad

Slovenija će izgraditi tri spalionice mešanog otpada i rešiti pitanje komunalnog mulja

Slovenija tri spalionice mesanog otpada komunalnog mulja

Slika: Dani Argandona on Unsplash

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sav nerazvrstani komunalni otpad u Sloveniji bi mogao da se spaljuje od 2023 godine. Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Andrej Vizjak kaže da će vlada odrediti koncesiona područja i pomoći opštinama da podignu još tri spalionice. Dodao je da će biti uspostavljen sistem za preradu komunalnog mulja.

Sve razumne države spaljuju mešani komunalni otpad u odgovarajućim postrojenjima, rekao je za državnu novinsku agenciju STA ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Andrej Vizjak. Lokalne vlasti u Ljubljani, Mariboru i Kočevju su izrazile interesovanje za instalaciju takvih sistema, navodi se u članku.

Slovenija ima samo jedan pogon koji spaljuje isključivo komunalni otpad

Vlada će odrediti koncesiona područja i finansijski pomoći opštinama da sagrade spalionice, putem koncesija, objasnio je Vizjak. Jedini pogon koji spaljuje samo otpad je toplana u Celju, trećem gradu po veličini. Ona proizvodi struju i toplotnu energiju za daljinsko grejanje. Postoji još pet postrojenja u kojima se delimično koristi otpad.

Regionalni centar za preradu i ponovno iskorišćavanje otpada (RCERO) u Ljubljani proizvodi električnu i toplotnu energiju spaljivanjem gasa dobijenog anaerobnom fermentacijom.

Vizjak tvrdi da bi izgradnja spalionica otpada mogla da počne početkom sledeće godine i da bude završena do kraja 2023. godine. Slovenija će biti podeljena na četiri oblasti koje će one pokrivati, a opštine su već postigle sporazum, rekao je i dodao da za projekat tek treba osmisliti tehnička rešenja.

S komunalnim muljem se nema kud

Ministar je otkrio plan nakon što je 200 tona otpadnog mulja nelegalno istovareno u Pivoli u opštini Hoče-Slivnica, pa je ozbiljno zagadio lokalni potok. Vizjak je podsetio da je Mađarska, u koju je Slovenija isporučivala većinu tog materijala nastalog na vlastitoj teritoriji, 2019. zabranila uvoz.

Slovenija je namenila sedam miliona evra za preradu mulja iz kanalizacije i septičkih jama

Ministarstvo smatra da bi mulj iz kanalizacije i septičkih jama trebalo da se suši u lokalu, pa da se šalje na spaljivanje u regionalne centre, naglasio je. Vizjak je ukazao na to da je za ovu godinu iz fonda za klimatske promene za tu namenu određeno milion evra, a ukupno šest miliona za naredne dve godine.

Mulj može da bude izvor toplotne i električne energije, a spaljuje se nakon što se izdvoji fosfor, kazao je ministar.

Večer je preneo da nelegalno istovareni otpadni materijal potiče iz komunalnog preduzeća Ptuj, koje je navelo da je mulj predalo firmi CEP iz Celja koju je angažovalo, dok u njoj negiraju odgovornost za incident.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.