UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Otpad

Slovenija će izgraditi tri spalionice mešanog otpada i rešiti pitanje komunalnog mulja

Slovenija tri spalionice mesanog otpada komunalnog mulja

Slika: Dani Argandona on Unsplash

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sav nerazvrstani komunalni otpad u Sloveniji bi mogao da se spaljuje od 2023 godine. Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Andrej Vizjak kaže da će vlada odrediti koncesiona područja i pomoći opštinama da podignu još tri spalionice. Dodao je da će biti uspostavljen sistem za preradu komunalnog mulja.

Sve razumne države spaljuju mešani komunalni otpad u odgovarajućim postrojenjima, rekao je za državnu novinsku agenciju STA ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Andrej Vizjak. Lokalne vlasti u Ljubljani, Mariboru i Kočevju su izrazile interesovanje za instalaciju takvih sistema, navodi se u članku.

Slovenija ima samo jedan pogon koji spaljuje isključivo komunalni otpad

Vlada će odrediti koncesiona područja i finansijski pomoći opštinama da sagrade spalionice, putem koncesija, objasnio je Vizjak. Jedini pogon koji spaljuje samo otpad je toplana u Celju, trećem gradu po veličini. Ona proizvodi struju i toplotnu energiju za daljinsko grejanje. Postoji još pet postrojenja u kojima se delimično koristi otpad.

Regionalni centar za preradu i ponovno iskorišćavanje otpada (RCERO) u Ljubljani proizvodi električnu i toplotnu energiju spaljivanjem gasa dobijenog anaerobnom fermentacijom.

Vizjak tvrdi da bi izgradnja spalionica otpada mogla da počne početkom sledeće godine i da bude završena do kraja 2023. godine. Slovenija će biti podeljena na četiri oblasti koje će one pokrivati, a opštine su već postigle sporazum, rekao je i dodao da za projekat tek treba osmisliti tehnička rešenja.

S komunalnim muljem se nema kud

Ministar je otkrio plan nakon što je 200 tona otpadnog mulja nelegalno istovareno u Pivoli u opštini Hoče-Slivnica, pa je ozbiljno zagadio lokalni potok. Vizjak je podsetio da je Mađarska, u koju je Slovenija isporučivala većinu tog materijala nastalog na vlastitoj teritoriji, 2019. zabranila uvoz.

Slovenija je namenila sedam miliona evra za preradu mulja iz kanalizacije i septičkih jama

Ministarstvo smatra da bi mulj iz kanalizacije i septičkih jama trebalo da se suši u lokalu, pa da se šalje na spaljivanje u regionalne centre, naglasio je. Vizjak je ukazao na to da je za ovu godinu iz fonda za klimatske promene za tu namenu određeno milion evra, a ukupno šest miliona za naredne dve godine.

Mulj može da bude izvor toplotne i električne energije, a spaljuje se nakon što se izdvoji fosfor, kazao je ministar.

Večer je preneo da nelegalno istovareni otpadni materijal potiče iz komunalnog preduzeća Ptuj, koje je navelo da je mulj predalo firmi CEP iz Celja koju je angažovalo, dok u njoj negiraju odgovornost za incident.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

otpad Perlezu gradonacelniku Zrenjanina

Građani iskopali otpad u Perlezu i odneli ga gradonačelniku Zrenjanina

14 June 2021 - Aktivisti i aktivistkinje su gradskoj upravi Zrenjanina isporučili otpad koji su iskopali iza kineske fabrike kod kanala za navodnjavanje u Perlezu

Slovenija tri spalionice mesanog otpada komunalnog mulja

Slovenija će izgraditi tri spalionice mešanog otpada i rešiti pitanje komunalnog mulja

11 June 2021 - Ministar Andrej Vizjak kaže da će Vlada Slovenije odrediti koncesiona područja i pomoći trima opštinama da podignu spalionice otpada

UNECE radionica rodna dimenzija sliv reke Drine 23.jun 2021.

Uloga žena u održivom upravljanju prirodnim resursima u slivu reke Drine – registruj se za radionicu

10 June 2021 - 23. juna održava se onlajn radionica "Rodna dimenzija u održivom upravljanju prirodnim resursima kroz neksus pristup u slivu reke Drine". Registruj se i uključi.

Rapisan konkurs za raspodelu 75 miliona dinara za uklanjanje nelegalnih deponija

Konkurs za dodelu 75 miliona dinara za uklanjanje nelegalnih deponija

09 June 2021 - Ministarstvo zaštite životne sredine dodeljuje novac za prevenciju nelegalnog odlaganja otpada i i njegovo uklanjanje.