Otpad

Slovenija će izgraditi tri spalionice mešanog otpada i rešiti pitanje komunalnog mulja

Slovenija tri spalionice mesanog otpada komunalnog mulja

Slika: Dani Argandona on Unsplash

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sav nerazvrstani komunalni otpad u Sloveniji bi mogao da se spaljuje od 2023 godine. Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Andrej Vizjak kaže da će vlada odrediti koncesiona područja i pomoći opštinama da podignu još tri spalionice. Dodao je da će biti uspostavljen sistem za preradu komunalnog mulja.

Sve razumne države spaljuju mešani komunalni otpad u odgovarajućim postrojenjima, rekao je za državnu novinsku agenciju STA ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Andrej Vizjak. Lokalne vlasti u Ljubljani, Mariboru i Kočevju su izrazile interesovanje za instalaciju takvih sistema, navodi se u članku.

Slovenija ima samo jedan pogon koji spaljuje isključivo komunalni otpad

Vlada će odrediti koncesiona područja i finansijski pomoći opštinama da sagrade spalionice, putem koncesija, objasnio je Vizjak. Jedini pogon koji spaljuje samo otpad je toplana u Celju, trećem gradu po veličini. Ona proizvodi struju i toplotnu energiju za daljinsko grejanje. Postoji još pet postrojenja u kojima se delimično koristi otpad.

Regionalni centar za preradu i ponovno iskorišćavanje otpada (RCERO) u Ljubljani proizvodi električnu i toplotnu energiju spaljivanjem gasa dobijenog anaerobnom fermentacijom.

https://youtu.be/aBpYjMMfnys

Vizjak tvrdi da bi izgradnja spalionica otpada mogla da počne početkom sledeće godine i da bude završena do kraja 2023. godine. Slovenija će biti podeljena na četiri oblasti koje će one pokrivati, a opštine su već postigle sporazum, rekao je i dodao da za projekat tek treba osmisliti tehnička rešenja.

S komunalnim muljem se nema kud

Ministar je otkrio plan nakon što je 200 tona otpadnog mulja nelegalno istovareno u Pivoli u opštini Hoče-Slivnica, pa je ozbiljno zagadio lokalni potok. Vizjak je podsetio da je Mađarska, u koju je Slovenija isporučivala većinu tog materijala nastalog na vlastitoj teritoriji, 2019. zabranila uvoz.

Slovenija je namenila sedam miliona evra za preradu mulja iz kanalizacije i septičkih jama

Ministarstvo smatra da bi mulj iz kanalizacije i septičkih jama trebalo da se suši u lokalu, pa da se šalje na spaljivanje u regionalne centre, naglasio je. Vizjak je ukazao na to da je za ovu godinu iz fonda za klimatske promene za tu namenu određeno milion evra, a ukupno šest miliona za naredne dve godine.

Mulj može da bude izvor toplotne i električne energije, a spaljuje se nakon što se izdvoji fosfor, kazao je ministar.

Večer je preneo da nelegalno istovareni otpadni materijal potiče iz komunalnog preduzeća Ptuj, koje je navelo da je mulj predalo firmi CEP iz Celja koju je angažovalo, dok u njoj negiraju odgovornost za incident.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. jun 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

11. jun 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

11. jun 2021. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

11. jun 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja