OIE

GIZ će na konkursu odabrati kompaniju koja će dobiti grant za krovnu solarnu elektranu

GIZ konkurs kompanije grant krovne solarne elektrane

Foto: GIZ

Objavljeno

02.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

GIZ će pomoći u pripremi dokumentacije odabranom privatnom preduzeću koje želi da postane prozjumer i isplatiti mu do 25.000 evra na ime troškova instaliranja krovne solarne elektrane.

Rok je kratak za prijavu kompanija za pilot-projekat postavljanja krovnog fotonaponskog sistema. Konkurs sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) kroz projekat ‘Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji’. Finansira ga nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ)

Traži se jedan privatni partner, a preduzeća zainteresovana za sufinansiranje mogu da podnesu predloge projekata zajedno sa ostalom dokumentacijom najkasnije 20. avgusta. Ova agencija svoj pilot-projekat krovne solarne elektrane implementira u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Obezbeđena su bespovratna sredstva iznosa do 25.000 evra.

Iskustvo će poslužiti za izradu vodiča za kompanije prozjumere

Konkurs za odabir kompanije je otvoren nakon što je GIZ podržao nekoliko domaćinstava u investicijama u solarne panele. Ovakvi poduhvati su izvor informacija za sastavljanje više vodiča za prozjumere odnosno kupce-proizvođače u Srbiji, uključujući stambene zajednice i institucije. Promocija te koncepcije sprovodi se i kroz razvoj i modernizaciju zakonodavnog okvira i unapređivanje kapaciteta zainteresovanih grupa.

GIZ će pripremiti predloge za unapređenje procedure i razvoj modela finansiranja

U cilju poboljšanja razvoja fotonaponskih projekata u kompanijama, dokazivanja koristi od generisanja električne energije za sopstvene potrebe i prihvatanja tehnologije i pristupa kupac-proizvođač, GIZ u okviru Nemačke saradnje pokreće pilot-projekte solarnih elektrana za dokazivanje tehničke i finansijske izvodljivosti tog modela.

Razvojna agencija je saopštila da traži kompaniju koja deli iste vrednosti po pitanju korišćenja obnovljive energije, a iskustvo će biti iskorišćeno u pripremi ‘Vodiča za kompanije – Kako postati kupac-proizvođač?’. Već započete ili postavljene solarne instalacije ne ulaze u izbor.

U GIZ-u kažu da će po sprovođenju projekta sastaviti predloge za unapređenje procedure priključenja i razvoj modela finansiranja.

Realizacija od septembra do aprila

Kako bi ušle u proceduru selekcije, kompanije treba da na engleskom jeziku pošalju predlog sa detaljnim opisom planiranog ulaganja i prateće dokumente i da navedu razlog zašto njihov projekat treba da bude izabran za sufinansiranje. Vremenski okvir za realizaciju je od septembra do aprila.

Sa vebsajta Nemačke saradnje u Srbiji se mogu preuzeti formular za prijavu i pravila konkursa.

Kompanije ove dokumente treba da pošalju na imejl adresu savetnika na projektu Aleksandra Popovića – aleksandar.popovic@giz.de, koji zainteresovanima takođe može da detaljnije objasni uslove, ili na poštansku adresu Žorža Klemansoa 19, IV sprat, 11158 Beograd, Srbija.

Prednost imaju izvoznici koji će morati da plaćaju graničnu taksu EU na CO2

Konkurs je za postrojenja planirane snage između 50 i 100 kilovata. Najpogodniji su krovovi koji su izgrađeni ili renovirani u poslednjih deset godina, i to oni okrenuti ka jugu ili jugoistoku na koje ne pada senka sa obližnjih objekata.

Predviđeni su dodatni poeni za planirane fotonaponske sisteme za objekte u kojima udeo potrošnje električne energije preko dana premašuje 70 odsto. Isto važi za kompanije čiji će izvozni proizvodi ili usluge biti obuhvaćeni predstojećim mehanizmom CBAM. Evropska unija će kroz taj sistem 2026. početi da naplaćuje graničnu taksu na ugljen-dioksid za grupu proizvoda i električnu energiju iz trećih zemalja.

Po potpisivanju ugovora biće sproveden izbor instalatera solarne elektrane, koji će biti i konsultant za razvoj tehničke dokumentacije. On će sprovesti projekat i pustiti u rad i predati krovno fotonaponsko postrojenje po sistemu ključ u ruke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

2. avgust 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

2. avgust 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

2. avgust 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

2. avgust 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona