OIE

Geotermalna energija ključna za poslovni uspeh grčkog PPC Renewables

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčka kompanija PPC Renewables planira da utrostruči eksploataciju geotermalnih izvora. Ključnu ulogu imaće geotermalna energija.

Vodeća grčka kompanija za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije PPC Renewables priprema plan koji predviđa razvoj tehnologije za eksploataciju geotermalnih izvora. Cilj je da se za samo tri godine instaliraju tri puta veći proizvodni kapaciteti.

Poslovni plan priprema novoizabrani odbor direktora. Prethodni odbor je smenjen zbog niza loših odluka koje su, prema rečima Manolisa Panajotakisa, generalnog direktora PPC-a, grčke elektroprivrede, dovele do toga da je tržišni udeo PPC Renewables-a u obnovljivim izvorima energije pao na samo 3%.

Panajotakis smatra da geotermalna tehnologija, sa drugim merama, može da okonča skupu zavisnost regiona od goriva, dizela i mazuta kao energenata za proizvodnju struje. PPC Renewables želi da investira u obnovljive izvore energije i u drugim balkanskim zemljama, o čemu je nedavno bilo reči na srpsko-grčkom poslovnom forumu u Beogradu.

Šef PPC-a je podsetio da je prethodnih decenija u istraživanje geotermalne energije u Grčkoj, uloženo 62 miliona evra, ali te investicije nisu donele rezultate. Uprkos tome, Manolis Panajotakis je optimista kada je u pitanju razvoj tog sektora u oblasti arhipelaga Kiklade, a možda i u područjima južno od tih ostrva.

Prema njegovim rečima, nova poslovna politika, omogućiće da PPC Renewables postane ključni faktor, ili čak lider na grčkom tržištu obnovljivih izvora energije. Nekoliko velikih međunarodnih korporacija, uključujući i Enel, Ormat i Micubiši su izrazile zainteresovanost da pomognu razvoj geotermalnih potencijala Grčke.

Grčki PPC je svojevremeno bio pionir u razvoju proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije. Ta kompanija je na ostrvu Kitnos 1982.godine osnovala jedan od prvih vetroparkova na svetu čime je, u kombinaciji sa korišćenjem solarne fotonaponske energije, stvoren zaseban sistem snabdevanja električnom strujom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

14. mart 2017. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

14. mart 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

14. mart 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

14. mart 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora