x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Geotermalna energija ključna za poslovni uspeh grčkog PPC Renewables

14.03.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Geotermalna energija ključna za poslovni uspeh grčkog PPC Renewables

Grčka kompanija PPC Renewables planira da utrostruči eksploataciju geotermalnih izvora. Ključnu ulogu imaće geotermalna energija.

Vodeća grčka kompanija za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije PPC Renewables priprema plan koji predviđa razvoj tehnologije za eksploataciju geotermalnih izvora. Cilj je da se za samo tri godine instaliraju tri puta veći proizvodni kapaciteti.

Poslovni plan priprema novoizabrani odbor direktora. Prethodni odbor je smenjen zbog niza loših odluka koje su, prema rečima Manolisa Panajotakisa, generalnog direktora PPC-a, grčke elektroprivrede, dovele do toga da je tržišni udeo PPC Renewables-a u obnovljivim izvorima energije pao na samo 3%.

Panajotakis smatra da geotermalna tehnologija, sa drugim merama, može da okonča skupu zavisnost regiona od goriva, dizela i mazuta kao energenata za proizvodnju struje. PPC Renewables želi da investira u obnovljive izvore energije i u drugim balkanskim zemljama, o čemu je nedavno bilo reči na srpsko-grčkom poslovnom forumu u Beogradu.

Šef PPC-a je podsetio da je prethodnih decenija u istraživanje geotermalne energije u Grčkoj, uloženo 62 miliona evra, ali te investicije nisu donele rezultate. Uprkos tome, Manolis Panajotakis je optimista kada je u pitanju razvoj tog sektora u oblasti arhipelaga Kiklade, a možda i u područjima južno od tih ostrva.

Prema njegovim rečima, nova poslovna politika, omogućiće da PPC Renewables postane ključni faktor, ili čak lider na grčkom tržištu obnovljivih izvora energije. Nekoliko velikih međunarodnih korporacija, uključujući i Enel, Ormat i Micubiši su izrazile zainteresovanost da pomognu razvoj geotermalnih potencijala Grčke.

Grčki PPC je svojevremeno bio pionir u razvoju proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije. Ta kompanija je na ostrvu Kitnos 1982.godine osnovala jedan od prvih vetroparkova na svetu čime je, u kombinaciji sa korišćenjem solarne fotonaponske energije, stvoren zaseban sistem snabdevanja električnom strujom.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.