OIE

Geotermalna energija ključna za poslovni uspeh grčkog PPC Renewables

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčka kompanija PPC Renewables planira da utrostruči eksploataciju geotermalnih izvora. Ključnu ulogu imaće geotermalna energija.

Vodeća grčka kompanija za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije PPC Renewables priprema plan koji predviđa razvoj tehnologije za eksploataciju geotermalnih izvora. Cilj je da se za samo tri godine instaliraju tri puta veći proizvodni kapaciteti.

Poslovni plan priprema novoizabrani odbor direktora. Prethodni odbor je smenjen zbog niza loših odluka koje su, prema rečima Manolisa Panajotakisa, generalnog direktora PPC-a, grčke elektroprivrede, dovele do toga da je tržišni udeo PPC Renewables-a u obnovljivim izvorima energije pao na samo 3%.

Panajotakis smatra da geotermalna tehnologija, sa drugim merama, može da okonča skupu zavisnost regiona od goriva, dizela i mazuta kao energenata za proizvodnju struje. PPC Renewables želi da investira u obnovljive izvore energije i u drugim balkanskim zemljama, o čemu je nedavno bilo reči na srpsko-grčkom poslovnom forumu u Beogradu.

Šef PPC-a je podsetio da je prethodnih decenija u istraživanje geotermalne energije u Grčkoj, uloženo 62 miliona evra, ali te investicije nisu donele rezultate. Uprkos tome, Manolis Panajotakis je optimista kada je u pitanju razvoj tog sektora u oblasti arhipelaga Kiklade, a možda i u područjima južno od tih ostrva.

Prema njegovim rečima, nova poslovna politika, omogućiće da PPC Renewables postane ključni faktor, ili čak lider na grčkom tržištu obnovljivih izvora energije. Nekoliko velikih međunarodnih korporacija, uključujući i Enel, Ormat i Micubiši su izrazile zainteresovanost da pomognu razvoj geotermalnih potencijala Grčke.

Grčki PPC je svojevremeno bio pionir u razvoju proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije. Ta kompanija je na ostrvu Kitnos 1982.godine osnovala jedan od prvih vetroparkova na svetu čime je, u kombinaciji sa korišćenjem solarne fotonaponske energije, stvoren zaseban sistem snabdevanja električnom strujom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom