OIE

Grčke energetske kompanije zainteresovane za projekte obnovljive energije

Photo: PKS

Objavljeno

01.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpsko-grčki poslovni forum, održan juče u Beogradu, okupio je 59 firmi iz Grčke i stotinak iz Srbije. Grčke energetske kompanije aktivno su učestvovale u bilateralnim susretima i izrazile veliko interesovanje za sektor obnovljivih izvora energije.

PPC Renewables, jedan od najvećih grčkih proizvođača energije iz obnovljivih izvora, zainteresovan je za zajednička ulaganja sa firmama iz Srbije. Ova firma je u vlasništvu PPC S.A. (Public Power Corporation), koja mora da smanji proizvodnju struje iz uglja po dogovoru Grčke sa poverilačkom „trojkom“. PPC S.A. će nadoknaditi smanjenje proizvodnje iz uglja širenjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u Grčkoj i inostranstvu.

„PPC Renewables je otvorio kancelarije u Bugarskoj, Turskoj i Albaniji. Tražimo potencijalne partnere među srpskim firmama za buduće projekte u Srbiji ili Grčkoj“, rekao je Fotis Vrocis, zamenik direktora PPC Renewables za Balkan Green Energy News. On je dodao da ta firma trenutno razvija postrojenja u Grčkoj kapaciteta 78 MW, od čega je oko pola hidro, a pola vetro energija. „Evropska investiciona banka (EiB) finansiraće te projekte a potpisivanje ugovora očekuje se narednih dana“, kazao je Vrocis. PPC takođe razvija i ugrađuje geotermalna i postrojenja na biomasu.

„Kompanija WRE Energy pažljivo prati dešavanja u regionu“, izjavila je za Balkan Green Energy News Viktoria Kernen Aleksandratu, direktorka kompanije, i dodala da je kompanija zainteresovana za projekte vetroparkova kapaciteta 10-50 MW na Balkanu.

Među drugim firmama na forumu bili su energetski gigant Terna, kompanije ARIS K., Aephoria i domaća firma u grčkom vlasništvu Envidome.

Forum su organizovale Privredna komora Srbije i ambasada Grčke u hotelu Metropol. Prisustvovali su  premijeri Srbije Aleksandar Vučić i Grčke Aleksis Cipras, ministri obe vlade i predsednik PKS Marko Čadež, koji je otvorio forum.

Premijer Grčke Cipras rekao je da je dogovoreno formiranje saveta za saradnju Srbije i Grčke, koji će imati prvo zasedanje na proleće u Solunu.

„Ekonomski, politički i verski odnosi mogu biti temelj nove arhitekture na Balkanu. Ta arhitektura treba da doprinese boljem standardu i da produbi ekonomsku saradnju“, kazao je on.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je grčke firme da investiraju u Srbiju, obećavši im povoljnije uslove nego što postoje u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

1. februar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

1. februar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

1. februar 2017. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

1. februar 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije