OIE

Grčke energetske kompanije zainteresovane za projekte obnovljive energije

Photo: PKS

Objavljeno

01.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Srpsko-grčki poslovni forum, održan juče u Beogradu, okupio je 59 firmi iz Grčke i stotinak iz Srbije. Grčke energetske kompanije aktivno su učestvovale u bilateralnim susretima i izrazile veliko interesovanje za sektor obnovljivih izvora energije.

PPC Renewables, jedan od najvećih grčkih proizvođača energije iz obnovljivih izvora, zainteresovan je za zajednička ulaganja sa firmama iz Srbije. Ova firma je u vlasništvu PPC S.A. (Public Power Corporation), koja mora da smanji proizvodnju struje iz uglja po dogovoru Grčke sa poverilačkom „trojkom“. PPC S.A. će nadoknaditi smanjenje proizvodnje iz uglja širenjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u Grčkoj i inostranstvu.

„PPC Renewables je otvorio kancelarije u Bugarskoj, Turskoj i Albaniji. Tražimo potencijalne partnere među srpskim firmama za buduće projekte u Srbiji ili Grčkoj“, rekao je Fotis Vrocis, zamenik direktora PPC Renewables za Balkan Green Energy News. On je dodao da ta firma trenutno razvija postrojenja u Grčkoj kapaciteta 78 MW, od čega je oko pola hidro, a pola vetro energija. „Evropska investiciona banka (EiB) finansiraće te projekte a potpisivanje ugovora očekuje se narednih dana“, kazao je Vrocis. PPC takođe razvija i ugrađuje geotermalna i postrojenja na biomasu.

„Kompanija WRE Energy pažljivo prati dešavanja u regionu“, izjavila je za Balkan Green Energy News Viktoria Kernen Aleksandratu, direktorka kompanije, i dodala da je kompanija zainteresovana za projekte vetroparkova kapaciteta 10-50 MW na Balkanu.

Među drugim firmama na forumu bili su energetski gigant Terna, kompanije ARIS K., Aephoria i domaća firma u grčkom vlasništvu Envidome.

Forum su organizovale Privredna komora Srbije i ambasada Grčke u hotelu Metropol. Prisustvovali su  premijeri Srbije Aleksandar Vučić i Grčke Aleksis Cipras, ministri obe vlade i predsednik PKS Marko Čadež, koji je otvorio forum.

Premijer Grčke Cipras rekao je da je dogovoreno formiranje saveta za saradnju Srbije i Grčke, koji će imati prvo zasedanje na proleće u Solunu.

„Ekonomski, politički i verski odnosi mogu biti temelj nove arhitekture na Balkanu. Ta arhitektura treba da doprinese boljem standardu i da produbi ekonomsku saradnju“, kazao je on.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je grčke firme da investiraju u Srbiju, obećavši im povoljnije uslove nego što postoje u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Pirotu potpisani ugovori za izgradnju prve dve zadružne solarne elektrane u Srbiji

U Pirotu potpisani ugovori za izgradnju prve dve zadružne solarne elektrane u Srbiji

1. februar 2017. - Predstavnici institucija, lokalne zajednice i zadruge Elektropionir potpisali su u Pirotu ugovore o realizaciji projekta Solarna stara

čisti vodonik Devet clanica EU zeli proizvodnju vodonika iz nuklearne energije

Devet članica EU traži zeleni status za vodonik dobijen pomoću struje iz nuklearki

1. februar 2017. - Devet država članica želi da ružičasti i zeleni odnosno čisti i obnovljivi vodonik u EU imaju isti status, radi ubrzavanja dekarbonizacije

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

1. februar 2017. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

1. februar 2017. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana