OIE

Fortis Group širi prisustvo na Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana u Pančevu

Fortis Group siri prisustvo Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana Pancevu Velimir Gavrilovic Beogradski energetski forum

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

29.05.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2024.

Komentari

0

Podeli

Fortis Group privodi kraju akviziciju dve biogasne elektrane u Pančevu, objavio je operativni direktor Velimir Gavrilović na Beogradskom energetskom forumu. Ta kompanija je nedavno instalirala najveću solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji.

Fortis Group, međunarodna korporacija koja je svoj put započela u Turskoj, širi svoje poslovne aktivnosti po Balkanu. Za svoje sedište za Jugoistočnu Evropu je odabrala Beograd.

„Odatle rukovodimo nizom projekata u solarnoj energiji, takođe projektima vetroparkova i novim biogasnim elektranama. I upravo sada završavamo kupovinu dve biogasne elektrane u Pančevu, u Srbiji, i sa zadovoljstvom ćemo uskoro početi proizvodnju. To je jedan par ekselans zeleni projekat koji će biti ponos naše grupe,“ izjavio je operativni direktor Velimir Gavrilović. Na događaju je bilo više od pet stotina učesnika iz 30 zemalja iz čitavog sveta.

Fortis Group u Srbiji razvija tri krupna projekta vetroelektrana

Kompanija u Srbiji ima projekte čija ukupna predviđena snaga iznosi jedan gigavat. Glavni su za vetroparkove Gornjak (194,4 megavata) na istoku zemlje, Juhor (144 megavata), između Kruševca i Jagodine, i Vranje (171 megavat).

Fortis Group planira da ova postrojenja izgradi do kraja 2028. i u njih uključi baterijske sisteme za skladištenje energije. Objavila je da su studije izvodljivosti skoro završene i da očekuje da će te tri vetroelektrane zajedno proizvoditi 1,5 teravat-sat godišnje.

Pri kraju su studije izvodljivosti za projekte vetroelektrana Gornjak, Juhor i Vranje

Ova turska firma već poseduje biogasnu elektranu Dolovo, takođe kod Pančeva, od tri megavata. U njoj se koristi stajnjak i drugi poljoprivredni ostaci, a godišnji učinak joj je 28 gigavat-sati struje.

„Investitorima koji su zainteresovani za energetiku i kompanijama koje već poseduju izgrađene obnovljive izvore možemo ponuditi otkup projekta. Možemo ponuditi sufinansiranje. Možemo ponuditi razne oblike partnerstva. Na kraju, možemo otkupljivati struju iz vaših elektrana i plasirati je širom regiona i van ovog regiona pomoću naših ćerki kompanija koje se bave trgovinom električnom energijom“, izjavio je Gavrilović.

Nazivna snaga nedavno završene solarne elektrane Oslomej je 79,9 megavata

Na svom matičnom tržištu Fortis Group upravlja fotonaponskim i biogasnim pogonima i razvija mrežu za punjenje električnih vozila. U toku su i investicije u Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Fortis Group je nedavno izgradio najveću solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji. Državna elektroprivreda Elektrani na Severna Makedonija, ESM, odabrala ga je 2021. za zasnivanje javno-privatnog partnerstva za 50 megavata. Kompanija je ovaj projekat proširila na 79,9 maksimalne snage (pika), sa priključkom od 68,7 megavata.

Lokacija je REK Oslomej, jedan od dva termoenergetska kompleksa u zemlji. Drugi je REK Bitola. Za novu solarnu elektranu na bivšem ugljenokopu očekuje se da će proizvoditi 120 gigavat-sati godišnje. Sastoji se od 124.000 solarnih panela.

U istom području je pre dve godine instaliran fotonaponski sistem od deset megavata. To je bilo prvo takvo postrojenje na bivšem rudniku uglja na Zapadnom Balkanu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Investitori dostavili EMS-u bankarske garancije za gradnju elektrana snage 4 GW

29. maj 2024. - Bankarske garancije dostavljene su za 28 postrojenja, a investitori su imali rok da to urade do 24. juna odnosno 1. jula

Srbija oporezivanje emisija nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

Srbija predlaže oporezivanje emisija na nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

29. maj 2024. - U svetlu uvođenja CBAM-a, za Srbiju bi bilo prihvatljivo oporezivanje emisija na nacionalnom nivou po fiksnim cenama, umesto opcije uvođenja regionalnog ETS-a

EDF prekinuo projekat malog modularnog reaktora Nuward

EDF prekinuo projekat svog malog modularnog reaktora Nuward

29. maj 2024. - EDF je odustao od svoje prvobitne vizije inovativnog malog modularnog reaktora i umesto toga se opredelio za dokazane tehnologije

koncar vidraru rumunija

Hrvatski Končar dobio posao vredan 80 miliona evra u Rumuniji

29. maj 2024. - Hrvatska kompanija Končar u konzorcijumu sa rumunskom firmom Electromontaj dobila je posao revitalizacije hidroelektrane Vidraru