OIE

Fortis Energy u Srbiji kupio projekat solarne elektrane od 180 MW sa baterijama

Fortis Energy Srbiji kupio projekat solarne elektrane 180 MW baterijama

Foto: iStock

Objavljeno

29.07.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.07.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Fortis Energy je u Srbiji akvirirao projekat fotonaponskog postrojenja od 180 megavata. Objavio je da plan uključuje 36 megavat-sati kapaciteta iz baterija.

U toku je jedna od najvećih investicija u solarne elektrane sa baterijama u Jugoistočnoj Evropi. Fortis Energy, sa sedištem u Turskoj, nedavno je preuzeo dve elektrane na biogas u Pančevu, a upravo je otkrio i da je u Srbiji kupio projekat velike solarne elektrane.

Lokacija je u Sremskoj Mitrovici. Kompanija je saopštila da će fotonaponsko postrojenje imati priključak na mrežu od 180 megavata. Bilo bi jedno od najvećih u Jugoistočnoj Evropi. Štaviše, Fortis Energy je najavio da planira da integriše i sistem baterija za skladištenje energije (BESS) kapaciteta 36 megavat-sati.

Ovaj turski investitor je dodao da očekuje da će sa izgradnjom početi 2025. godine.

Inače, RP Global je prošle godine objavio da će na teritoriji grada Sremska Mitrovica podići solarnu elektranu snage do stotinu megavata i sa baterijama. Ranije je izraelski L.O.I 360 Strategy and Business Development saopštio da u istom kraju namerava da izgradi agrosolarni park iz dva dela, od ukupno 75 megavata.

Fortis Energy u Srbiji već ima projekte elektrana na obnovljive izvore ukupnog kapaciteta od jednog gigavata

Fortis Energy je nedavno pustio u rad dva generatora u svojoj biogasnoj elektrani Dolovo u Pančevu. To postrojenje radi na organski otpad. Sistem od dva megavata proizvodi 17,6 gigavat-sati struje godišnje.

U svom nedavnom bilansu, kompanija je u Srbiji razvijala projekte zbirnog kapaciteta od jednog gigavata. Glavni su za vetroparkove Gornjak (194,4 megavata) na istoku zemlje, Juhor (144 megavata), između Kruševca i Jagodine, i Vranje (171 megavat).

Fortis Group planira da ova postrojenja izgradi do kraja 2028. i u njih uključi baterijske sisteme za skladištenje energije. Objavila je da su studije izvodljivosti skoro završene i da očekuje da će te tri vetroelektrane zajedno proizvoditi 1,5 teravat-sat godišnje.

U kompanijinom portfelju je i najveća solarna elektrana u Severnoj Makedoniji

Na svom matičnom tržištu Fortis Group upravlja fotonaponskim i biogasnim pogonima i razvija mrežu za punjenje električnih vozila. U toku su i investicije u Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Fortis Group je nedavno izgradio najveću solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji. Državna elektroprivreda Elektrani na Severna Makedonija, ESM, odabrala ga je 2021. za zasnivanje javno-privatnog partnerstva za 50 megavata. Kompanija je ovaj projekat proširila na 79,9 maksimalne snage (pika), sa priključkom od 68,7 megavata.

Lokacija je REK Oslomej, jedan od dva termoenergetska kompleksa u zemlji. Za novu solarnu elektranu na bivšem ugljenokopu očekuje se da će proizvoditi 120 gigavat-sati godišnje. Sastoji se od 124.000 solarnih panela.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

29. jul 2024. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

29. jul 2024. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

29. jul 2024. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

29. jul 2024. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović