OIE

Fortis Energy i PowerChina će zajedno razvijati elektrane snage 850 MW

fortis powerchina serbia wind solar

Foto: Fortis Energy

Objavljeno

26.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Fortis Energy i ćerka firma Construction, registrovana u Beogradu, potpisali su okvirni ugovor sa kompanijom PowerChina International Group Limited o zajedničkim ulaganjima u projekte obnovljive energije.

Fortis Energy i PowerChina nameravaju da sarađuju na razvoju i izgradnji projekata za korišćenje energije vetra i sunca u Srbiji, ali i u širem regionu, saopštila je turska firma Fortis.

Taj potez, koji ima za cilj iskorišćavanje ogromnog potencijala energije vetra i sunca u Jugoistočnoj Evropi, označava, kako su dodali, značajnu prekretnicu u poslovanju kompanije u sektoru zelene energije.

Sa sedištem u Beogradu, Fortis Energy služi kao istočnoevropsko čvorište za Fortis Energy Türkiye, koji ima postrojenja u Turskoj i Severnoj Makedoniji, sa više od 250 MW snage u solarnim i biogasnim elektranama.

Fortis Energy aktivno radi na nekoliko velikih projekata u Srbiji

Fortis Energy posluje u nekoliko zemalja, uključujući Srbiju, Severnu Makedoniju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Firma u Srbiji aktivno radi na nekoliko velikih projekata, uključujući razvoj ukupno 509 MW vetroparkova, kao i projekte solarne energije ukupnog kapaciteta 387 MWp, saopštio je Fortis Energy.

Inače, nedavno je preuzeo i dve elektrane na biogas u Pančevu.

Projekti navedeni u sporazumu, kako je dodala turska firma, predstavljaju ukupan kapacitet veći od 850 MW, koji će značajno doprineti energetskom miksu u regionu i podržati tranziciju na ekonomiju sa niskim emisijama ugljenika.

PowerChina je već prisutna na srpskom tržištu

Fortis je naglasio da će ovi projekti otvoriti nova radna mesta, stimulisati ekonomski rast i obezbediti čistu energiju milionima ljudi širom regiona.

PowerChina već prisutna na srpskom tržištu. Kompanija je još 2021. godine najavila da želi da prva evropska investicija u obnovljivu energiju bude realizovana u Srbiji.

U aprilu 2023. godine, CWP Europe i PowerChina Resources potpisali su ugovor o investiranju za vetropark Vetrozelena.

A, u maju ove godine u selu Saraorci, kod Smedereva, nemačka firma AVR Group i PowerChina otvorile su solarnu elektranu snage 9,9 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

irena vodonik trgovina

IRENA: Novi lanci snabdevanja vodonikom moraju biti održivi

26. avgust 2024. - Novo svetsko tržište obnovljivog vodonika može stvoriti prilike za zemlje u razvoju, ali se mora voditi računa o održivosti, navodi IRENA

srbija nis sinopec gasprom

NIS i Sinopec će razvijati projekte za zelenu energiju i skladištenje CO2

26. avgust 2024. - Iza NIS-a je Gasprom, a iza Sinopec Petroleum Engineering Corporation, Sinopec, jedna od najvećih naftno-gasnih kompanija u svetu

Britanija drzavnog giganta GB Energy druge zemlje sve vise elektrana

Državni gigant GB Energy kao odgovor na značajno učešće stranih kompanija u energetskom sektoru Ujedinjenog Kraljevstva

26. avgust 2024. - Grad Minhen drži veći deo vetroparkova na moru u britanskim vodama nego sama vlada u Londonu, upozorio je sekretar za energetiku Ed Miliband

Jan Konrad unicorn Systems intervju digitalizaciju igraca elektricne energije

Unicorn Systems olakšava digitalizaciju, ulazak novih igrača na tržište električne energije

26. avgust 2024. - TSO-ovima treba razmena podataka s nižim segmentima i to sve do individualnih uređaja koji učestvuju na tržištu struje. Softver kompanije Unicorn Systems doprinosi integraciji svih učesnika, kaže njen CCO Jan Konrad.