OIE

Firme u Hrvatskoj će plaćati i do 80% manju naknadu za podsticanje OIE

Firme-Hrvatska-naknada-za-OIE-smanjenje

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetski intenzivne kompanije u Hrvatskoj moći će na godišnjem nivou da uštede do deset miliona evra tako što će plaćati manju naknadu za obnovljive izvore energije.

Evropska komisija je, u skladu s pravilima EU o državnoj pomoći, odobrila hrvatsku šemu za smanjenje naknade za OIE, koju plaćaju energetski intenzivne kompanije. Uredbu o ovoj šemi pripremilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u aprilu prošle godine.

Podrška OIE u Hrvatskoj trenutno se finansira iz naknade koju potrošači električne energije na svojim računima plaćaju na osnovu njihove potrošnje. Inače, pre mesec dana Vlada Hrvatske donela je uredbu o kvotama za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, čime su uvedene aukcije.

Kompanijama naknada može da bude smanjena najviše 80%

Šema koja će se primenjivati do 31. decembra 2021. imaće privremeni godišnji budžet od deset miliona evra, i moći će da ga koriste firme aktivne u Hrvatskoj u sektorima koji su posebno energetski intenzivni, što znači sa većom potrošnjom električne energije, i koji su više izloženi međunarodnoj trgovini, saopštila je Evropska komisija.

Korisnici ove šeme mogu da dobiju smanjenje naknade od najviše 80%.

Smanjenje naknade biće moguće samo za energetski intenzivne kompanije izložene međunarodnoj trgovini

Hrvatska je, takođe, Evropskoj komisiji na odobravanje podnela i plan prilagođavanja kako bi sa pravilima o državnoj pomoći uskladila nivoe umanjenja koje su dobile firme od 2013.

Slovenija je privremeno ukinula plaćanje naknade

Evropska komisija je saopštila da smanjenje može biti odobreno samo energetski intenzivnim kompanijama izloženim međunarodnoj trgovini, u skladu sa zahtevima Smernica o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energetiku 2014-2020.

Inače, Slovenija je u martu privremeno oslobodila domaćinstva i male firme od obaveze plaćanja naknade iz koje se finansiraju subvencije proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora.

Početkom aprila Federacija Bosne i Hercegovine odlučila je da naknadu u drugom i trećem kvartalu održi na istom nivou kao i u prvom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. jun 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

19. jun 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

19. jun 2020. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

19. jun 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra