OIE

Firme u Hrvatskoj će plaćati i do 80% manju naknadu za podsticanje OIE

Firme-Hrvatska-naknada-za-OIE-smanjenje

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetski intenzivne kompanije u Hrvatskoj moći će na godišnjem nivou da uštede do deset miliona evra tako što će plaćati manju naknadu za obnovljive izvore energije.

Evropska komisija je, u skladu s pravilima EU o državnoj pomoći, odobrila hrvatsku šemu za smanjenje naknade za OIE, koju plaćaju energetski intenzivne kompanije. Uredbu o ovoj šemi pripremilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u aprilu prošle godine.

Podrška OIE u Hrvatskoj trenutno se finansira iz naknade koju potrošači električne energije na svojim računima plaćaju na osnovu njihove potrošnje. Inače, pre mesec dana Vlada Hrvatske donela je uredbu o kvotama za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, čime su uvedene aukcije.

Kompanijama naknada može da bude smanjena najviše 80%

Šema koja će se primenjivati do 31. decembra 2021. imaće privremeni godišnji budžet od deset miliona evra, i moći će da ga koriste firme aktivne u Hrvatskoj u sektorima koji su posebno energetski intenzivni, što znači sa većom potrošnjom električne energije, i koji su više izloženi međunarodnoj trgovini, saopštila je Evropska komisija.

Korisnici ove šeme mogu da dobiju smanjenje naknade od najviše 80%.

Smanjenje naknade biće moguće samo za energetski intenzivne kompanije izložene međunarodnoj trgovini

Hrvatska je, takođe, Evropskoj komisiji na odobravanje podnela i plan prilagođavanja kako bi sa pravilima o državnoj pomoći uskladila nivoe umanjenja koje su dobile firme od 2013.

Slovenija je privremeno ukinula plaćanje naknade

Evropska komisija je saopštila da smanjenje može biti odobreno samo energetski intenzivnim kompanijama izloženim međunarodnoj trgovini, u skladu sa zahtevima Smernica o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energetiku 2014-2020.

Inače, Slovenija je u martu privremeno oslobodila domaćinstva i male firme od obaveze plaćanja naknade iz koje se finansiraju subvencije proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora.

Početkom aprila Federacija Bosne i Hercegovine odlučila je da naknadu u drugom i trećem kvartalu održi na istom nivou kao i u prvom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija produžava stanje energetske krize za još šest meseci

02 децембра 2021 - Cilj odluke je da se obezbedi sprovođenje mera i aktivnosti za prevazilaženje problema u snabdevanju električnom energijom

ers becka berza obveznice saglasnost

Elektroprivreda Republike Srpske dobila saglasnost da emituje obveznice na Bečkoj berzi

02 децембра 2021 - Dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu proveri da li ima onih koji su zainteresovani da kupe njene obveznice

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Struja na 0!

01 децембра 2021 - Ne to. 0! Struja na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom