x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Ministarstvo pripremilo uredbu za smanjenje naknade za OIE koju plaća privreda

15.04.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pexels
Ministarstvo pripremilo uredbu za smanjenje naknade za OIE koju plaća privreda

U skladu sa Smernicama o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energetike za period 2014-2020. Evropske unije, hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pripremilo je uredbu o kriterijima za umanjenje naknade za obnovljive izvore energije (OIE) i visokoefikasnu kogeneraciju kojom je predviđeno njeno smanjenje za privredu.

Mogućnost da plaćaju nižu naknadu dobile su firme sa godišnjom potrošnjom električne energije većom od 1 GWh i energetskim intenzitetom većim od 5%, 10% odnosno 20%, navodi se u saopštenju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Intenzitet će se obračunavati na osnovu proseka trogodišnjeg poslovanja firme i potrošnje električne energije u protekle tri godine.

Procenat smanjenja naknade će biti veći za one firme koje pripadaju kategoriji sa većim energetskim intenzitetom.

S obzirom da EU smernice određuju da je maksimalno dozvoljeno sniženje naknade 80%, firmama koje su u Sistemu za trgovanje emisijama EU (EU ETS) će naknada rasti jer sada plaćaju manje od potrebnog odnosno 0,007 kn/kWh, a prema EU smernicama trebalo bi najmanje 0,021 kn/kWh.

U HUP-u navode da će uredba predstavljati značajno rasterećenje za firme sa visokom potrošnjom električne energije čija je konkurentnost izložena riziku zbog troškova proizašlih iz trostrukog povećanja naknade za OIE u 2017. godini.

Električna energija je, podsećaju u HUP, te godine za firme poskupela 15%, a naknada za OIE je sa dotadašnjih 3,5 lipa/kWh povećana na 10,5 lipa/kWh.

“Sličan model smanjenja naknada za OIE i/ili državne pomoći imaju mnoge članice EU, tako da ovom odlukom domaći preduzetnici stiču ravnopravan tretman i ostvaruju veći nivo konkurentnosti”, naveo je HUP.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će sada pokrenuti postupak prema Evropskoj komisiji, s obzirom da je reč o državnoj pomoći za koju je potrebno njeno odobrenje. Nakon toga će uredbu moći da usvoji Vlada Hrvatske.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.