OIE

Ministarstvo pripremilo uredbu za smanjenje naknade za OIE koju plaća privreda

Ministarstvo-uredba-za-smanjenje-naknade-za-OIE-privreda

Slika: Pexels

Objavljeno

15.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U skladu sa Smernicama o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energetike za period 2014-2020. Evropske unije, hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pripremilo je uredbu o kriterijima za umanjenje naknade za obnovljive izvore energije (OIE) i visokoefikasnu kogeneraciju kojom je predviđeno njeno smanjenje za privredu.

Mogućnost da plaćaju nižu naknadu dobile su firme sa godišnjom potrošnjom električne energije većom od 1 GWh i energetskim intenzitetom većim od 5%, 10% odnosno 20%, navodi se u saopštenju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Intenzitet će se obračunavati na osnovu proseka trogodišnjeg poslovanja firme i potrošnje električne energije u protekle tri godine.

Procenat smanjenja naknade će biti veći za one firme koje pripadaju kategoriji sa većim energetskim intenzitetom.

S obzirom da EU smernice određuju da je maksimalno dozvoljeno sniženje naknade 80%, firmama koje su u Sistemu za trgovanje emisijama EU (EU ETS) će naknada rasti jer sada plaćaju manje od potrebnog odnosno 0,007 kn/kWh, a prema EU smernicama trebalo bi najmanje 0,021 kn/kWh.

U HUP-u navode da će uredba predstavljati značajno rasterećenje za firme sa visokom potrošnjom električne energije čija je konkurentnost izložena riziku zbog troškova proizašlih iz trostrukog povećanja naknade za OIE u 2017. godini.

Električna energija je, podsećaju u HUP, te godine za firme poskupela 15%, a naknada za OIE je sa dotadašnjih 3,5 lipa/kWh povećana na 10,5 lipa/kWh.

„Sličan model smanjenja naknada za OIE i/ili državne pomoći imaju mnoge članice EU, tako da ovom odlukom domaći preduzetnici stiču ravnopravan tretman i ostvaruju veći nivo konkurentnosti“, naveo je HUP.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će sada pokrenuti postupak prema Evropskoj komisiji, s obzirom da je reč o državnoj pomoći za koju je potrebno njeno odobrenje. Nakon toga će uredbu moći da usvoji Vlada Hrvatske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

15. april 2019. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

15. april 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

15. april 2019. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

15. april 2019. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.