OIE

Ministarstvo pripremilo uredbu za smanjenje naknade za OIE koju plaća privreda

Ministarstvo-uredba-za-smanjenje-naknade-za-OIE-privreda

Slika: Pexels

Objavljeno

15.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U skladu sa Smernicama o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energetike za period 2014-2020. Evropske unije, hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pripremilo je uredbu o kriterijima za umanjenje naknade za obnovljive izvore energije (OIE) i visokoefikasnu kogeneraciju kojom je predviđeno njeno smanjenje za privredu.

Mogućnost da plaćaju nižu naknadu dobile su firme sa godišnjom potrošnjom električne energije većom od 1 GWh i energetskim intenzitetom većim od 5%, 10% odnosno 20%, navodi se u saopštenju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Intenzitet će se obračunavati na osnovu proseka trogodišnjeg poslovanja firme i potrošnje električne energije u protekle tri godine.

Procenat smanjenja naknade će biti veći za one firme koje pripadaju kategoriji sa većim energetskim intenzitetom.

S obzirom da EU smernice određuju da je maksimalno dozvoljeno sniženje naknade 80%, firmama koje su u Sistemu za trgovanje emisijama EU (EU ETS) će naknada rasti jer sada plaćaju manje od potrebnog odnosno 0,007 kn/kWh, a prema EU smernicama trebalo bi najmanje 0,021 kn/kWh.

U HUP-u navode da će uredba predstavljati značajno rasterećenje za firme sa visokom potrošnjom električne energije čija je konkurentnost izložena riziku zbog troškova proizašlih iz trostrukog povećanja naknade za OIE u 2017. godini.

Električna energija je, podsećaju u HUP, te godine za firme poskupela 15%, a naknada za OIE je sa dotadašnjih 3,5 lipa/kWh povećana na 10,5 lipa/kWh.

„Sličan model smanjenja naknada za OIE i/ili državne pomoći imaju mnoge članice EU, tako da ovom odlukom domaći preduzetnici stiču ravnopravan tretman i ostvaruju veći nivo konkurentnosti“, naveo je HUP.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će sada pokrenuti postupak prema Evropskoj komisiji, s obzirom da je reč o državnoj pomoći za koju je potrebno njeno odobrenje. Nakon toga će uredbu moći da usvoji Vlada Hrvatske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija pripremila uredbu kako bi odobrovoljila lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

Slovenija pripremila uredbu da odobrovolji lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

26 јануара 2022 - Svrha ovakvog rešenja je da se poveća društvena prihvatljivost vetroparkova i smanji uticaj pokreta "ne u mom dvorištu"

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj