OIE

Ministarstvo pripremilo uredbu za smanjenje naknade za OIE koju plaća privreda

Ministarstvo-uredba-za-smanjenje-naknade-za-OIE-privreda

Slika: Pexels

Objavljeno

15.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U skladu sa Smernicama o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energetike za period 2014-2020. Evropske unije, hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pripremilo je uredbu o kriterijima za umanjenje naknade za obnovljive izvore energije (OIE) i visokoefikasnu kogeneraciju kojom je predviđeno njeno smanjenje za privredu.

Mogućnost da plaćaju nižu naknadu dobile su firme sa godišnjom potrošnjom električne energije većom od 1 GWh i energetskim intenzitetom većim od 5%, 10% odnosno 20%, navodi se u saopštenju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Intenzitet će se obračunavati na osnovu proseka trogodišnjeg poslovanja firme i potrošnje električne energije u protekle tri godine.

Procenat smanjenja naknade će biti veći za one firme koje pripadaju kategoriji sa većim energetskim intenzitetom.

S obzirom da EU smernice određuju da je maksimalno dozvoljeno sniženje naknade 80%, firmama koje su u Sistemu za trgovanje emisijama EU (EU ETS) će naknada rasti jer sada plaćaju manje od potrebnog odnosno 0,007 kn/kWh, a prema EU smernicama trebalo bi najmanje 0,021 kn/kWh.

U HUP-u navode da će uredba predstavljati značajno rasterećenje za firme sa visokom potrošnjom električne energije čija je konkurentnost izložena riziku zbog troškova proizašlih iz trostrukog povećanja naknade za OIE u 2017. godini.

Električna energija je, podsećaju u HUP, te godine za firme poskupela 15%, a naknada za OIE je sa dotadašnjih 3,5 lipa/kWh povećana na 10,5 lipa/kWh.

„Sličan model smanjenja naknada za OIE i/ili državne pomoći imaju mnoge članice EU, tako da ovom odlukom domaći preduzetnici stiču ravnopravan tretman i ostvaruju veći nivo konkurentnosti“, naveo je HUP.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će sada pokrenuti postupak prema Evropskoj komisiji, s obzirom da je reč o državnoj pomoći za koju je potrebno njeno odobrenje. Nakon toga će uredbu moći da usvoji Vlada Hrvatske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

15. april 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

15. april 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. april 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

15. april 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.