OIE

Firme, asocijacije, NVO-ovi spremaju zahtev liderima EU posle evropskih izbora da održe Evropski zeleni dogovor

Firme asocijacije NVO zahtev liderima EU Evropski zeleni dogovor

Foto: European Council / European Union

Objavljeno

04.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Više od dve stotine kompanija, asocijacija i nevladinih organizacija sastavilo je otvoreno pismo šefovima i šeficama država članica Evropske unije, a nameravaju da ga objave nakon predstojećih izbora za Evropski parlament. Kako piše u radnoj verziji, zatražiće od nacionalnih lidera da potvrde da će nastaviti da se zalažu da se materijalizuje Evropski zeleni dogovor. Inicijativa je do 14. juna otvorena za nove potpisnike.

Jedna grupa zainteresovanih strana, među kojima se ističu kompanije iz domena zelene energetike Akuo, BayWa r.e. i OX2, ali i sektorske i nevladine organizacije, na primer Euroheat and Power i evropska asocijacija za skladištenje energije EASE, zazvonili su na uzbunu oko puta EU ka klimatskoj neutralnosti. Evropski zeleni dogovor je bio najavljen kao krovna strategija i motor rasta, podsetili su.

Dosad je više od dve stotine entiteta potpisalo radnu verziju izjave u kojoj naglašavaju da je Evropski savet u preliminarnim zaključcima iz aprila o strateškoj agendi tu koncepciju pomenuo samo jednom. Takođe ukazuju na doprinos kojeg Evropski zeleni dogovor omogućava „konkurentnosti, otvaranju radnih mesta i suverenosti uporedo sa održivošću“.

Loš signal tržištima, investitorima, građanima

Gubitkom okvira bi bio poslat loš signal tržištima, investitorima i građanima kojima je potrebna politički stabilna posvećenost, upozorila je pomenuta grupa. Saopštila je da planira da javnu izjavu uputi šefovima i šeficama država, nakon evropskih izbora, i tako insistira od njih da potvrde Evropski zeleni dogovor u vidu strateškog prioriteta za sledeći mandat administracije u Briselu.

Šefovi i šefice država i vlada u EU zakazali su samit za 27. jun

Građanke i građani će za nove evroposlanike glasati od 6. do 9. juna. Lideri EU bi rečenu poruku trebalo da prime pre nego što se sastanu 27. juna, stoji u pozivu. Druge kompanije, lokalni entiteti i NVO-ovi mogu svoj potpis na otvoreno pismo da dodaju do 14. juna.

Među potpisnicima iz regiona kojeg prati Balkan Green Energy News nalaze se Brite Hellas, Bugarska fotonaponska asocijacija (BFA ili BPA) i asocijacija Obnovljivi izvori energije Hrvatske. Na spisku je i RE-Source Platform.

Evropski zeleni dogovor treba nadopuniti dogovorom o čistoj industriji

Štaviše, zainteresovane strane žele od lidera i liderki EU da nadopune Evropski zeleni dogovor „dogovorom o čistoj industriji“ i da „investicioni plan za dogovor o čistoj industriji“ inkorporiraju u sledeći budžet. Zahtevaće da se zajednički finansijski instrumenti usklade sa ciljevima, da gradovi i regioni dobiju podršku te da se u Evropskoj komisiji za resor oba dogovora imenuje izvršni potpredsednik ili potpredsednica.

„Kriza sa fosilnim gorivima je katapultirala Evropu u novu paradigmu. Energetska trilema – održivost, priuštivost i bezbednost snabdevanja – sada je jasno okrenuta u jednom smeru: ispunjavanje i kompletiranje Zelenog dogovora – nadomešćivanje fosilnih goriva i prebacivanje ka održivoj, cirkularnoj i pravičnoj privredi – od suštinskog je značaja za sve strateške ciljeve Evrope“, poručili su potpisnici u otvorenom pismu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

4. jun 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

4. jun 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

4. jun 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

4. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže