OIE

Francuska dodelila prve svetske fid-in tarife za komercijalne projekte plutajućih vetroelektrana

francuska aukcije plutajuce vetroelektrane

Foto: WindEurope

Objavljeno

20.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuska je objavila pobednike aukcije za fid-in tarife za instaliranje plutajućih vetroturbina snage 250 MW u Južnoj Bretanji, što je prva svetska komercijalna aukcija za plutajuće vetrparkove na moru.

Vetroelektrana snage 250 MW neće biti samo najveća plutajuća elektrana koja koristi energiju vetra za proizvodnju električne energije, već će značiti više nego duplo povećanje trenutnog kapaciteta u Evropi, saopštila je organizacija WindEurope.

Evropa je dosad izgradila samo male pilot i demonstracione projekte, što Francusku aukciju čini velikim korakom ka komercijalizaciji i širokoj primeni plutajućih vetroturbina.

Pobednička ponuda je 86 evra/MWh

Fid-in tarife su dodeljene konzorcijumu nemačke kompanije BayWa r.e. i belgijske firme Elicio. Ponude je dostavilo deset različitih konzorcijuma, što pokazuje ogromno interesovanje za razvoj ove tehnologije. Pobednička ponuda je bila 86 evra/MWh.

Trenutno svi demonstracioni i pilot projekti imaju instalirani kapacitet od nešto više od 200 MW. Izdvajaju se četiri projekta: Kincardine i Hywind Scotland u UK (po 30 MW), WindFloat Atlantic u Portugalu (25 MV) i Hywind Tampen u Norveškoj (95 MW). Svi ovi projekti dobili su subvencije, navodi WindEurope.

Ministar za energetiku Roland Leskur objavio je rezultate aukcije nakon otvaranja druge francuske priobalne vetroelektrane u Fekampu (Seine-Maritime).

Ključ za razvoj vetroparkova na moru u mnogim delovima Evrope

WindEurope je naveo da su plutajuće vetroelektrane ključne za iskorišćenje priobalnih lokacija sa dubinom većom od 60 metara.

U ovim oblastima plutajuće turbine su jeftinije od tradicionalnih koje su fiksirane na dnu.

Zbog toga je ova tehnologija ključna za razvoj vetroparkova na moru u velikim delovima Atlantika, Keltskog mora, Sredozemnog mora, Norveškog mora i drugih basena sa većim dubinama.

Tardije: Ostale zemlje zaostaju u ispunjavanju ciljeva

WindEurope je naveo da je planirano još mnogo aukcija. Očekuje se da će Francuska u decembru proglasiti pobednike za još dve lokacije od 250 MW na Mediteranu. Španija, Portugal, Norveška, Grčka, Italija i Velika Britanija pripremaju aukcije, ali ima dosta poteškoća.

Direktor za politiku organizacije WindEurope Pjer Tardije rekao je da je potez Francuske odličan, ali da druge zemlje zaostaju za svojim zacrtanim ciljevima.

„Evropa rizikuje da izgubi svoju vodeću poziciju u razvoju plutajućig vetroelektrana. Do 2030. Evropa u najboljem slučaju može da instalira 3 GW, a to znači da aukcije moraju da se završe do 2025. godine“, objasnio je Tardije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

20. maj 2024. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

20. maj 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

20. maj 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

20. maj 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec