OIE

Otvorena najveća plutajuća vetroelektrana na svetu

Equinor najveca plutajuca vetroelektrana svetu

Foto: Ole Jørgen Bratland / © Equinor

Objavljeno

25.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška naftno-gasna kompanija Equinor zvanično je otvorila najveću plutajuću vetroelektranu na svetu, nakon petogodišnjeg razvoja projekta. Hywind Tampen, čija je procenjena vrednost oko 638 ​​miliona evra će, takođe, biti prva svetska vetroelektrana na moru koja će snabdevati električnom energijom naftna i gasna polja, smanjujući njihove emisije CO2.

Očekuje se da će plutajuća priobalna vetroelektrana Hywind Tampen, kapaciteta 88 MW, smanjiti emisije CO2 za 200.000 tona godišnje od ključnih proizvođača nafte i gasa u Severnom moru, saopštio je Equinor.

Hywind Tampen je počeo da proizvodi električnu energiju u trećem kvartalu 2022. godine, ali je sada postao potpuno operativan. Očekuje se da će pokrivati oko 35 odsto godišnjih potreba za električnom energijom na pet platformi – Snorre A i B i Gullfaks A, B i C.

Plutajući vetropark izgrađen je 140 kilometara od obale

Vetropark se nalazi na oko 140 kilometara od obale, gde je dubina vode između 260 i 300 metara. Sastoji se od 11 vetroturbina zasnovanih na plutajućem Hywind konceptu, koji je razvio Equinor. Turbine su postavljene na plutajućim betonskim konstrukcijama sa zajedničkim sistemom sidrenja.

Siri Kindem, šefica sektora za obnovljive izvore energije kompanija u Norveškoj, rekao je da će kompanija iskoristiti iskustvo iz ovog projekta da postane još bolja.

„Instaliraćemo veće vetropakove, smanjiti troškove i izgraditi novu industriju na plećima industrije nafte i gasa“, rekla je ona.

Equinor je izgradio i prvu plutajuću vetroelektranu na svetu

Vetropark Hywind Tampen su u cilju podrške tehnologijama vetra na moru i smanjenja emisija podržali državni fond Enova sa 200 miliona evra i privatni fond NOx sa 48,9 miliona evra.

Norveška vlada, kako je naveo Equinor, ima za cilj da do 2040. dodeli lokacije za gradju vetroparkova na moru snage 30 GW.

Iako je trošak projekta bio 638 miliona evra i veći od prvobitno planiranog od 432 miliona evra Equinor tvrdi da je i dalje isplativiji od njegove plutajuće vetroelektrane Hywind Scotland, koja je bila prva plutajuća priobalna vetroelektrana u svetu.

Investicioni troškovi za Hywind Tampen su oko 35 odsto niži po instaliranom MW, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

25. avgust 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

25. avgust 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

25. avgust 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

25. avgust 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar