OIE

Otvorena najveća plutajuća vetroelektrana na svetu

Equinor najveca plutajuca vetroelektrana svetu

Foto: Ole Jørgen Bratland / © Equinor

Objavljeno

25.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška naftno-gasna kompanija Equinor zvanično je otvorila najveću plutajuću vetroelektranu na svetu, nakon petogodišnjeg razvoja projekta. Hywind Tampen, čija je procenjena vrednost oko 638 ​​miliona evra će, takođe, biti prva svetska vetroelektrana na moru koja će snabdevati električnom energijom naftna i gasna polja, smanjujući njihove emisije CO2.

Očekuje se da će plutajuća priobalna vetroelektrana Hywind Tampen, kapaciteta 88 MW, smanjiti emisije CO2 za 200.000 tona godišnje od ključnih proizvođača nafte i gasa u Severnom moru, saopštio je Equinor.

Hywind Tampen je počeo da proizvodi električnu energiju u trećem kvartalu 2022. godine, ali je sada postao potpuno operativan. Očekuje se da će pokrivati oko 35 odsto godišnjih potreba za električnom energijom na pet platformi – Snorre A i B i Gullfaks A, B i C.

Plutajući vetropark izgrađen je 140 kilometara od obale

Vetropark se nalazi na oko 140 kilometara od obale, gde je dubina vode između 260 i 300 metara. Sastoji se od 11 vetroturbina zasnovanih na plutajućem Hywind konceptu, koji je razvio Equinor. Turbine su postavljene na plutajućim betonskim konstrukcijama sa zajedničkim sistemom sidrenja.

Siri Kindem, šefica sektora za obnovljive izvore energije kompanija u Norveškoj, rekao je da će kompanija iskoristiti iskustvo iz ovog projekta da postane još bolja.

„Instaliraćemo veće vetropakove, smanjiti troškove i izgraditi novu industriju na plećima industrije nafte i gasa“, rekla je ona.

Equinor je izgradio i prvu plutajuću vetroelektranu na svetu

Vetropark Hywind Tampen su u cilju podrške tehnologijama vetra na moru i smanjenja emisija podržali državni fond Enova sa 200 miliona evra i privatni fond NOx sa 48,9 miliona evra.

Norveška vlada, kako je naveo Equinor, ima za cilj da do 2040. dodeli lokacije za gradju vetroparkova na moru snage 30 GW.

Iako je trošak projekta bio 638 miliona evra i veći od prvobitno planiranog od 432 miliona evra Equinor tvrdi da je i dalje isplativiji od njegove plutajuće vetroelektrane Hywind Scotland, koja je bila prva plutajuća priobalna vetroelektrana u svetu.

Investicioni troškovi za Hywind Tampen su oko 35 odsto niži po instaliranom MW, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

25. avgust 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

25. avgust 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

25. avgust 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

25. avgust 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona