OIE

Fintel Energija uspešno zaključila prvi IPO u Srbiji nakon 80 godina – trgovanje počinje 20. novembra

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Na Beogradskoj berzi (BELEX) 20. novembra počinje trgovanje akcijama Fintel Energije, u većinskom vlasništvu italijanske kompanije Fintel Energia, nakon što je ovaj proizvođač električne energije iz energije vetra uspešno sproveo prvu inicijalnu javnu ponudu (IPO) u Srbiji nakon skoro 80 godina i prikupio 755,2 miliona dinara (oko 6,3 miliona evra) za novi ciklus investicija u vetroparkove.

Tokom inicijalne javne ponude, koja je trajala do 30 oktobra, investitori su upisali preko 1,51 milion akcija Fintel po ceni od 500 dinara (oko 4,23 evra) po akciji, saopštio je BELEX. To znači da je oko 5,70% akcija Fintel Energije u rukama investitora, dok Fintel Energia ostaje vlasnik preostalih 94,3%, saopštila je italijanska kompanija.

Na početku trgovanja na Prime listingu, najkvalitetnijem segmentu regulisanog tržišta Beogradske berze, Fintel Energija imaće tržišnu kapitalizaciju od oko 112 miliona evra.

Kompanija namerava da prikupljeni kapital investira u svoje projekte u Srbiji, izjavio je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor Fintel Energia Group, i dodao da se kompanija nada je transparentnošću celog projekta pokazala i drugim investitorima i poslovnim subjektima u Srbiji da postoji prostor za ovakve finansijske operacije.

Fintel Energija je imala podršku brokerske kuće M&V Investments, kao globalnog koordinatora, CMS u Beogradu, kao pravnog savetnika. Nezavisni revizor je PricewaterhouseCoopers u Srbiji, saopštila je Fintel Energia.

Fintel Energija ima većinske udele u kompanijama MK-Fintel Find i MK-Fintel Wind Holding, čiji je manjinski akcionar spski MK Group biznismena Miodraga Kostića.

Portfolio vetroparkova

MK-Fintel Wind razvija prvu fazu vetroparka Košava, snage 69 MW, čija izgradnja je počela u junu prošle godine. Krajem februara, MK-Fintel Wind je saopštio da je obezbedio 81,5 miliona evra kredita za završetak prve faze ovog vetroparka. Izgradnja vetroparka Košava 1, vrednog 118 miliona evra, bi trebalo da bude gotova do kraja 2019. godine.

U vlasništvu kompanije MK-Fintel Wind Holding su svi ostali vetroparkovi koje grade ili su izgradili Fintel Energia i MK Group u Srbiji. Dosad su kompanije otvorile prvi vetropark u Srbiji, Kula, snage 9,9 MW, krajem 2015. godine, a u oktobru 2016. i vetropark La Piccolina, snage 6,6 MW.

U portfoliju kompanije Fintel Energija je još sedam vetroparkova u različitim fazama razvoja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

14. novembar 2018. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

14. novembar 2018. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

14. novembar 2018. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

14. novembar 2018. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam