OIE

Fintel Energija uspešno zaključila prvi IPO u Srbiji nakon 80 godina – trgovanje počinje 20. novembra

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Na Beogradskoj berzi (BELEX) 20. novembra počinje trgovanje akcijama Fintel Energije, u većinskom vlasništvu italijanske kompanije Fintel Energia, nakon što je ovaj proizvođač električne energije iz energije vetra uspešno sproveo prvu inicijalnu javnu ponudu (IPO) u Srbiji nakon skoro 80 godina i prikupio 755,2 miliona dinara (oko 6,3 miliona evra) za novi ciklus investicija u vetroparkove.

Tokom inicijalne javne ponude, koja je trajala do 30 oktobra, investitori su upisali preko 1,51 milion akcija Fintel po ceni od 500 dinara (oko 4,23 evra) po akciji, saopštio je BELEX. To znači da je oko 5,70% akcija Fintel Energije u rukama investitora, dok Fintel Energia ostaje vlasnik preostalih 94,3%, saopštila je italijanska kompanija.

Na početku trgovanja na Prime listingu, najkvalitetnijem segmentu regulisanog tržišta Beogradske berze, Fintel Energija imaće tržišnu kapitalizaciju od oko 112 miliona evra.

Kompanija namerava da prikupljeni kapital investira u svoje projekte u Srbiji, izjavio je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor Fintel Energia Group, i dodao da se kompanija nada je transparentnošću celog projekta pokazala i drugim investitorima i poslovnim subjektima u Srbiji da postoji prostor za ovakve finansijske operacije.

Fintel Energija je imala podršku brokerske kuće M&V Investments, kao globalnog koordinatora, CMS u Beogradu, kao pravnog savetnika. Nezavisni revizor je PricewaterhouseCoopers u Srbiji, saopštila je Fintel Energia.

Fintel Energija ima većinske udele u kompanijama MK-Fintel Find i MK-Fintel Wind Holding, čiji je manjinski akcionar spski MK Group biznismena Miodraga Kostića.

Portfolio vetroparkova

MK-Fintel Wind razvija prvu fazu vetroparka Košava, snage 69 MW, čija izgradnja je počela u junu prošle godine. Krajem februara, MK-Fintel Wind je saopštio da je obezbedio 81,5 miliona evra kredita za završetak prve faze ovog vetroparka. Izgradnja vetroparka Košava 1, vrednog 118 miliona evra, bi trebalo da bude gotova do kraja 2019. godine.

U vlasništvu kompanije MK-Fintel Wind Holding su svi ostali vetroparkovi koje grade ili su izgradili Fintel Energia i MK Group u Srbiji. Dosad su kompanije otvorile prvi vetropark u Srbiji, Kula, snage 9,9 MW, krajem 2015. godine, a u oktobru 2016. i vetropark La Piccolina, snage 6,6 MW.

U portfoliju kompanije Fintel Energija je još sedam vetroparkova u različitim fazama razvoja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

14. novembar 2018. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

14. novembar 2018. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

14. novembar 2018. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

14. novembar 2018. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori