OIE

Fintel Energija uspešno zaključila prvi IPO u Srbiji nakon 80 godina – trgovanje počinje 20. novembra

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Na Beogradskoj berzi (BELEX) 20. novembra počinje trgovanje akcijama Fintel Energije, u većinskom vlasništvu italijanske kompanije Fintel Energia, nakon što je ovaj proizvođač električne energije iz energije vetra uspešno sproveo prvu inicijalnu javnu ponudu (IPO) u Srbiji nakon skoro 80 godina i prikupio 755,2 miliona dinara (oko 6,3 miliona evra) za novi ciklus investicija u vetroparkove.

Tokom inicijalne javne ponude, koja je trajala do 30 oktobra, investitori su upisali preko 1,51 milion akcija Fintel po ceni od 500 dinara (oko 4,23 evra) po akciji, saopštio je BELEX. To znači da je oko 5,70% akcija Fintel Energije u rukama investitora, dok Fintel Energia ostaje vlasnik preostalih 94,3%, saopštila je italijanska kompanija.

Na početku trgovanja na Prime listingu, najkvalitetnijem segmentu regulisanog tržišta Beogradske berze, Fintel Energija imaće tržišnu kapitalizaciju od oko 112 miliona evra.

Kompanija namerava da prikupljeni kapital investira u svoje projekte u Srbiji, izjavio je Tiziano Giovannetti, izvršni direktor Fintel Energia Group, i dodao da se kompanija nada je transparentnošću celog projekta pokazala i drugim investitorima i poslovnim subjektima u Srbiji da postoji prostor za ovakve finansijske operacije.

Fintel Energija je imala podršku brokerske kuće M&V Investments, kao globalnog koordinatora, CMS u Beogradu, kao pravnog savetnika. Nezavisni revizor je PricewaterhouseCoopers u Srbiji, saopštila je Fintel Energia.

Fintel Energija ima većinske udele u kompanijama MK-Fintel Find i MK-Fintel Wind Holding, čiji je manjinski akcionar spski MK Group biznismena Miodraga Kostića.

Portfolio vetroparkova

MK-Fintel Wind razvija prvu fazu vetroparka Košava, snage 69 MW, čija izgradnja je počela u junu prošle godine. Krajem februara, MK-Fintel Wind je saopštio da je obezbedio 81,5 miliona evra kredita za završetak prve faze ovog vetroparka. Izgradnja vetroparka Košava 1, vrednog 118 miliona evra, bi trebalo da bude gotova do kraja 2019. godine.

U vlasništvu kompanije MK-Fintel Wind Holding su svi ostali vetroparkovi koje grade ili su izgradili Fintel Energia i MK Group u Srbiji. Dosad su kompanije otvorile prvi vetropark u Srbiji, Kula, snage 9,9 MW, krajem 2015. godine, a u oktobru 2016. i vetropark La Piccolina, snage 6,6 MW.

U portfoliju kompanije Fintel Energija je još sedam vetroparkova u različitim fazama razvoja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke