Mobilnost

Finalno potvrđeno: EU zabranila prodaju vozila na benzin, dizel od 2035. godine

EU zabranila prodaju vozila benzin dizel od 2035 godine

Photo: Fabio Rodrigues Pozzebom/ABr / https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/br/legalcode

Objavljeno

28.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nema više nikakvih prepreka – dogovor je postignut na sastanku ministara energetike 27 članica Evropske unije i biće donesen zakon o zabrani prodaje novih automobila i kombija na benzin i dizel od 2035. godine na teritoriji cele EU, ali uz jedan izuzetak. Vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem moći će da se prodaju ukoliko koriste ugljenično neutralna sintetička e-goriva.

Ovo izuzeće je napravljeno pod velikim pritiskom Nemačke, a dogovor je postignut u subotu, da bi danas na osnovu toga bila potvrđena odluka o zabrani prodaje novih vozila koja emituju ugljen-dioksid.

Zakon će, saopštio je Savet EU posle sastanka ministara energetike, predvideti da novi automobili od 2030. zaključno sa 2034. moraju da imaju najmanje 55 odsto niže emisije CO2 nego 2021, a kombiji da ispuštaju 50 odsto manje tog gasa s efektom staklene bašte.

To praktično znači da će svi proizvođači morati da sva svoja vozila elektrifikuju, dodaju hibridni pogon, jer bi bilo preskupo razvijati benzinske i dizel agregate koji mogu da ispune zadatu normu za tako kratak period.

Poljska glasala protiv

Agencije navode da je informaciju saopštila švedska vicepremijerka i ministarka energetike, privrede i industrije Eba Buš. Njena zemlja je bila među onima koje su se najviše zalagale za donošenje ovog zakona, koji je s druge strane kočio ministar saobraćaja Nemačke Folker Vising.

Transport je, inače, označen kao jedan od najvećih izvora emisija CO2 u EU, s učešćem od 25 odsto.

Nisu sve zemlje članice EU bile za donošenje ovog zakona. Protiv je glasala Poljska, a uzdržani su bili predstavnici Italije, Rumunije i Bugarske.

Za proizvodnju sintetičkih goriva treba mnogo električne energije

Velike rezerve prema ovom zakonu izneli su i automobilski giganti poput Porschea i Ferrarija, koji tvrde da bi baterije za njihove modele na struju bile suviše teške i da bi to obesmislilo proizvodnju pojedinih modela.

Čuli su se i glasovi koji su upozorili da proizvodnja goriva sintetičkim putem zahteva izuzetno povećanje utroška električne energije.

Bilo kako bilo, auto-industrija je od danas na sasvim novom koloseku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla – nosioca održive urbane mobilnosti

28. mart 2023. - Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018, za Svetski dan bicikla je proglašen 3. jun.

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

28. mart 2023. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

28. mart 2023. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.

Križevci u Hrvatskoj primer održive mobilnosti

Križevci u Hrvatskoj napreduju u održivoj mobilnosti – uvedeni javni bicikli

28. mart 2023. - Mali hrvatski grad Križevci odličan je primer kako građani na lokalnom nivou mogu da se izbore za održiviju mobilnost