Mobilnost

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

Foto: European Union

Objavljeno

30.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U Evropskoj uniji počinje sastavljanje zakonskih rešenja u okviru klimatskog paketa Fit for 55 – i Savet EU i Evropski parlament su ozvaničili svoje pregovaračke stavove. Oni će pokušati da nađu zajednički jezik oko putanje ka smanjenju emisija za bar 55 odsto, ali jednu važnu stvar su već rešili. Obe strane se zalažu da se najkasnije 2035. zabrani prodaja novih automobila i kombija na fosilna goriva.

Ministri i ministarke za životnu sredinu, koji predstavljaju države članice u Savetu EU, usvojili su zajednički stav o promeni Sistema za trgovanje emisijama (EU ETS), uvođenju Socijalnog klimatskog fonda – SCF i nametanju strožih standarda za emisije CO2 za automobile i kombije, pored drugih mera za ublažavanje klimatskih promena. To znači da sada mogu da počnu pregovori s Evropskim parlamentom o zakonodavnom paketu za klimu.

Što se tiče EU ETS-a, ministri su odlučili da podrže ambiciju Evropske unije da se do 2030. emisije u sektorima pokrivenim tim mehanizmom smanje za bar 61 odsto s nivoa zabeleženog za 2005. godinu. Evropski parlament je, sa svoje strane, postavio cilj od 63 procenta, nakon što zakonodavci nisu uspeli da se dogovore da nivo bude viši.

Snabdevači gorivom obuhvaćeni ETS-om 2 treba da dobiju izuzeće ukoliko već plaćaju ekvivalentni ili veći porez na ugljenik na nacionalnom nivou, navode ministri za životnu sredinu

Savet je glasao da vodni saobraćaj treba da se uključi u EU ETS, ali s nekim izuzecima, na primer za trajekte na linijama ka ostrvima s manje od 200.000 stanovnika.

Zamisao je i da se za korišćenje fosilnih goriva za u zgradama i saobraćaju 2027 uvede EU ETS 2. To je godinu dana kasnije nego što je komisija predložila. Pored toga, države članice bi mogle da do 2030. izuzmu snabdevače gorivom ukoliko već na nacionalnom nivou plaćaju porez na ugljenik ekvivalentan ceni na tržištu ili veći od toga.

Pregovarači zaduženi za mehanizam za oporezivanje uvoznog ugljenika imaju težak zadatak

Deo o ETS-u treba da uključuje takozvani Prekogranični mehanizam za prilagođavanje ugljenika ili CBAM. Plan je da se njime postepeno ukidaju besplatne dozvole za ispuštanje ugljenika za energetski intenzivnu industriju u EU dok se polako uvodi i povećava carina na sadržinu ugljen-dioksida u uvoznoj električnoj energiji i robi poput čelika i cementa.

Svi ovi budući i izmenjeni propisi i zakoni su delovi klimatskog paketa Fit or 55, čiji je cilj da se do kraja decenije emisije gasova s efektom staklene bašte spuste za najmanje 55 odsto.

Evropski parlament je na poziciji da besplatne sertifikate treba ukinuti po fazama od 2027. do 2032, a Savet EU je sada zauzeo stav da taj postupak treba sprovesti od 2026. do 2035. godine. Različita su i viđenja brzine smanjivanja broja dozvola za ispuštanje CO2 koje su u opticaju.

Savet EU predložio međuciljeve za zabranu novih motora s unutrašnjim sagorevanjem

Ministarke i ministri za životnu sredinu su saopštili da je za planirani Socijalni klimatski fond potrebno do 59 milijardi dolara između 2027. i 2035. godine. On je prvenstveno predviđen za pomoć potrošačima da pokriju troškove ETS-a za zgrade i saobraćaj.

Predstavnici saveta i parlamenta će raditi na usklađivanju stavova o predloženim alatkama za smanjenje emisija, ali jednu prepreku su već savladali. Svi novi automobili i kombiji 2035. treba da rade sto odsto bez emisija. Ministri su predložili međuciljeve za 2030. od 5550  procenata za putnička vozila i 50 odsto za laka komercijalna vozila.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja